Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo si prošel anorexií? Co vás z toho dostalo? Je vůbec možné se definitivně vyléčit? Je třeba inspirativní kniha, která vám pomohla…? Díky
Anorexii jsem si neprosla, ale mrkni na spisovatelku Petru Dvorakovou, napsala o tom knihu a otevřene o tom mluvi.
@Osmdesátsedmička píše:
Dobrý den, je tu prosím někdo, kdo si prošel anorexií? Co vás z toho dostalo? Je vůbec možné se definitivně vyléčit? Je třeba inspirativní kniha, která vám pomohla…? Díky
Ahoj anorexii jsem měla 2-krát (14 a 24 let), v těch 24 letech jsem byla v Bohnicích a měla jsem sondu. Takže mě vykrmili a já pak začala zvracet. Terapie vůbec žádná. Pak jsem se obrátila na Anabell (Praha, Brno, Ostrava), nevím, odkud jsi a chodila jsem tam na svépomocnou skupinu, ta byla fajn. Jinak Anabell má nutriční terapeuty, sociální pracovníky, psychology a peer konzultanty (člověk, který si PPP prošel a dostal se z ní). U mě se to bohužel teď vše přehouplo do záchvatovitého přejídání, fakt hnus největší, ale nedokážu se ovládat. Byla jsem teď na pohovoru na denní stacionář ve VFN Ke Karlovu v Praze pro PPP, ale řekli mi, že by pro mě byla vhodnější hospitalizace (mám ještě jiné psychiatrické diagnózy), hospitalizaci odmítám, tak zas čekám na Anabell. Držím ti moc palce.
@Lollitka děkuji, nejedná se ale o mě. Jde o mou neteř. Bohužel se v tom plácá a já nevím jak jí pomoci. Spadla do toho, snaží se z toho dostat, ale myslím, že ne kvůli sobě, ale aby byli spokojeni všichni okolo. Proto mám často pocit, že nás spíše oblbuje, ať máme pocit, že je to na dobré cestě a přitom pokrok není žádný. Chodí teď k nějaké psychiatričce a hrozí jí hospitalizace v Brně.
@Osmdesátsedmička píše:
@Lollitka děkuji, nejedná se ale o mě. Jde o mou neteř. Bohužel se v tom plácá a já nevím jak jí pomoci. Spadla do toho, snaží se z toho dostat, ale myslím, že ne kvůli sobě, ale aby byli spokojeni všichni okolo. Proto mám často pocit, že nás spíše oblbuje, ať máme pocit, že je to na dobré cestě a přitom pokrok není žádný. Chodí teď k nějaké psychiatričce a hrozí jí hospitalizace v Brně.
Aha, tak v Brně mají oddělení pro PPP, myslím v Bohunicích, tak třeba jí to pomůže. Jinak mrkněte na tu Anabell (www.anabell.cz) mají právě v Brně pobočku a spoustu aktivit pro lidi s PPP. Akorát u anorexie je nejdůležitější, aby ona sama tu změnu chtěla, protože jinak ji můžou vykrmovat, ale ona to pak zas shodí. Určitě je důležitá i psychoterapie. Pak jsou různé psychiatrické léky, které zvyšují chuť k jídlu a někdy se anorektičkám dávají, ale to mi nepřijde asi úplně šťastné. Držím vám moc palce.
@Lollitka No to je právě to. Pořád vykládá, jak už chce být v pohodě, ale nejsem si tím jistá. Spíš chce, ať z ní máme dobrý pocit a neřešíme to…