Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, nemate doma nekdo Shar-Pei psa? Muzete mi prosim potvrdit informaci, zda maji skutecne kladny vztah k detem?
Ne, nejdu kupovat psa k Vanocum svym detem, ale rada bych si toto plemeno poridila pristi rok, kdy syn bude v batolecim veku.
Nevim, nemame ho. Kdysi ho meli sousedi, byl agresivni, poead jim utikal a jednou napadl primo pred myma ocima kamaradku. Osklive ji pokousal nohu..asi zalezi hodne na vychove a na povaze, jako u kazdeho psa. My mame ˇlhasa Apso, pry se hodi k detem a ma rad lidi…tak nevim, bud mame original ne o se spletli. Na cizi lidi klidne vyjede kdyz ho chce nekdo pohladit, deti vubec nemusi, no vetsiho lenocha jsem nevidela ![]()
Ja zas slysela ze byvaj agrrsivni. kupte si mopse.je to podobny a ja muzu doporucit. prave mi malej i mops spinkaji oba v posteli
![]()
Jako, že by všichni šarpejové měli kladný vztah k dětem? To snad ani není možný, záleží na jaký exemplář narazíš…
Sarpejku mam skoro 10 let, všechny nase deti z rodiny si s ni muzou delat cokoliv, je nadsena mezi nima, kazdopadne je to urcite o vychove, povaze, za svého psa dam skoro ruku do ohne, ale i tak je to jen pes, nikdy nejsou s ni samy…
Shapeje, nemám jenom chci dopředu upozornit, že mají „něco navíc“(kolagen, nepamatuji si přesně) v kůži oproti jiným rasám a dost často na ně bývají alergičtí lidé, kteří normálně se psi nemají problém. Doporučovala bych aby jste se všichni pomazlili s dospělím sharpejem
, aby jste zjistili reakci. U mě se to např. projevilo jako „popíchání“ od chlupů a dost to svědí. U každého to může být jiné a nebo nemusí být nic.
Já tu u nás potkávám jednu šarpejku, která je strašně uštěkaná a agresivní…Ale beru to z pohledu, že já jdu taky se psem - ale u něho je štěkání pod úroveň ![]()
Každopádně ale všechno je to podle mě výchovou, myslím, že každý pes může mít kladný vztah k dětem ![]()
To je o povaze konkrétního psa. Vyber mírné a klidnější štěně, ne rošťáka, který musí být všude první. Pokud bude s dítětem vyrůstat, tak s největší pravděpodobností vůbec žádný problém nebude.
A vyber si dobrého chovatele, někoho, kdo se v plemeni vyzná a svým psům se věnuje, takový chovatel ti rád pomůže s výběrem
Žádné bezpapírové vořechy, z toho by ti mohlo povahově vyrůst bůhvíco - i agresivita může být vrozená ![]()
Diky za postrehy: pochopitelne chapu, ze je to hlavne o vychove, spis sem se chtela poptat na vase zkusenosti s timto plemenem.
Co se tyce alergie, tak tam to bude cajk - chodim se mazlit za sousedem…se psem, ne sousedem ![]()
Mame doma 5.letou fenku Jacka R., tam jaksi nelze vubc premejslet nad „vychovou“, ale k synovi je nezna ![]()
@ne-silenamatka píše:
Mame doma 5.letou fenku Jacka R., tam jaksi nelze vubc premejslet nad „vychovou“, ale k synovi je nezna
Jak nelze přemýšlet nad výchovou? To jako že když je to teriér, tak se na výcvik a výchovu dá kašlat, protože je to náročnější?
S takovými názory bych šarpeje nedoporučila. To jsou také tvrdohlaví psi a když ty nemáš vůli se snažit nad rámec „běžného“ psa, tak by mohl být velký průser. Nic ve zlém.
Máme 3psi šarpeje (1 pes a 2 čuby)…takže se ptej na co chceš, máme momentálně i štěňátka…šarpej miluje děti!…Takže pokud má někdo šarpeje agresivního vůči lidem, dětem atd. tak buďto si to udělal sám, nebo špatná zkušenost psa…i to se může stát…u jakéhokoli plemene…Pokud si šarpeje chceš pořídit, rozhodně prozkoumej rodiče
…jak vypadají, zdraví…pokud je možnost nahlédnout do průkazu původu je to nejlepší…z toho zjistíš nejvíc…agresivní jedinci by neměli odchovávat štěňata. Agresivita k šarpejovi nepatří!!!
Pes a dítě je kapitola sama o sobě, musíš je hlídat vždycky…ale převážně dítě
…
V rodine mame sarpeje, je to vychovany pes, posloucha opravdu jako hodinky, ale deti nesnasi. Na deti majitelu zavrcel snad dvakrat, vic si nedovolil, ale i tak to tam neni zadna slava. Deti ho nesmi ani hladit, hrat si s nim, proste nic. Znam jen tenhle jeden konkretni pripad, jineho sarpeje v okoli nemam. A nebyt tech deti, je to opravdu milionovy pes. A jeste k te alergii, jak tu nekdo psal, sama jsem tezky alergik astmatik a musim rict, ze mi narozdil od jinych psu vadi opravdu hodne. Takze suma sumarum, k detem bych ho neporizovala. Ale verim, ze nekdo muze mit opacnou zkusenost.
@katty89 tak já teda díky bohu neznám žádného, co by neměl rád děti a znám jich doooost…Těžko říct, kde se stane chyba, pokud je pes k dětem agrevní… ![]()
Ale k šarpejovi to nepatří, šarpej je milý, přátelský a mazlivý společník…K cizím lidem je nedůvěřivý, ale rozhodně ne agresivní!
Zakladatelce bych při pořizování štěněte hlavně doporučila ať pečlivě vybere štěně a vyhýbá se chovatelům „Ala“ množírny…a množírnami nemyslím jen psi bez PP, bohužel jsou i množírny s PP
No a samozřejmě důležité je VIDĚT rodiče…ev prozkoumat předky, je-li to možné…a pak samozřejmě vyvarovat se kříženec šarpej +…
@alca a danik píše:
@katty89 tak já teda díky bohu neznám žádného, co by neměl rád děti a znám jich doooost…Těžko říct, kde se stane chyba, pokud je pes k dětem agrevní…
Ale k šarpejovi to nepatří, šarpej je milý, přátelský a mazlivý společník…K cizím lidem je nedůvěřivý, ale rozhodně ne agresivní!Zakladatelce bych při pořizování štěněte hlavně doporučila ať pečlivě vybere štěně a vyhýbá se chovatelům „Ala“ množírny…a množírnami nemyslím jen psi bez PP, bohužel jsou i množírny s PP
No a samozřejmě důležité je VIDĚT rodiče…ev prozkoumat předky, je-li to možné…a pak samozřejmě vyvarovat se kříženec šarpej +…
Taky mě překvapilo, jak se chová k dětem. Pravda, byl u nich doma první (před dětmi), ale s jejich příchodem se toho pro něj tolik nezměnilo. Do postele ani na gauč nikdy nesměl a oba majitelé se opravdu snažili, aby nebyl odstrčený. Na cvičák s ním chodili stále, brali ho ven s kočárkem… Opravdu dělali všechno proto, aby se s dětmi sžil. A on vůči nim není agresivní, že by nějak vyjížděl. To si nedovolí. Ale když k němu dítě přijde, okamžitě odchází na svůj pelíšek. Hlazení, hraní s nimi prostě neexistuje. Prostě těžko říct, kde se stala chyba. Jen jsem chtěla nastínit, že to není žádný rozmazlený samorost, který nezná ani základní povely. Naopak, je to bezvadný pes, který jinak nemá problém prakticky s ničím, vůči psům i lidem je nekonfliktní, akorát ty děti. Teď už jsou přece jen větší, tak je to lepší, ale když se jim plazili po bytě a pes byl pro ně zájem č.1, neustále trnuli, že jim něco udělá. V současné době to funguje tak, že k psovi nejdou a pes k nim také ne…