Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky ![]()
Mám dotaz, jestli některá nevíte…
V pondělí jsme dostali akvárko 30×30, v něm jednu velkou závojnatku, přísavku a ještě nějakou malou rybku. Ryby normálně plavaly atd.
V úterý jsem dokoupila 2 menší závojnatky, podle instrukcí ze zverimexu je do akvárka vypustila, ryby se nažraly a od té doby jsou všechny 4 pořád schované pod kytkama na dně. Na žrádlo vždycky vyplavou, ale jinak neustále u dna. I když mají rozsvíceno, i když jsou po tmě.
Nevíte, čím to?
Syn se těšil, že na ně bude koukat a ony jsou pořád schovaný
![]()
Díky ![]()
Víc závojnatek, auuuu
ty se žerou i navzájem, bych řekla, že se bojí té nejsilnější
Taky si myslím, že se mezi sebou nesnesou. Jednou jsem měla Betu a dokoupila jsem k ní neonky a do pár dní se všechny požraly. ![]()
@Alex Adrian závojnatky jsou agresivní a je třeba aby byly samy. Kup synovi obyč rybky, paví očka, neonky…a budou plavat a syn bude spokojenej. Závojnatky bych vrátila, nebo rozdala ![]()
A to 30×30 jsou jako rozměry? Cm? Do takové kaluže ryby ani nepatří, možná jeden sameček bojovnice!
Takže krom toho, že jsou v šíleném stresu, jsou taky přiotrávené vlastními hovínky, pokud neměníš část vody tak 3× denně.
Závojnatek jsme měli v akvárku vždycky víc a normálně plavaly, takže netuším, proč ty tvoje neplavou
Jedna zavojnatka potřebuje cca 100 litru a studenou vodu do 20st. Přísavnik a jiné tropické ryby kolem 25st. Navíc se musí akva nechat bezet cca měsíc bez ryb aby se zaběhlo, takhle tam ryby budou mít moc dusíkatych látek a otrávi se, protože rovnováha v akva ještě nefunguje. V tomhle akva ale nebude fungovat nikdy vzhledem k malému objemu a mnozstvi ryb
Kámoška, od které jsem akvárko dostala říkala, že Zlatuše-ta velká závojnatka žrala cokoliv malého, co k ní dala, závojnatky teda nezkoušela. Říkala jsem to i ve zverimexu a prodavač mi doporučil právě zase závojnatky ![]()
Tak zkusím ty nové přestěhovat a uvidíme…
Jéé, zakladatelce se omlouvám, že se přifařím s dotazem, ale tohle mi jde dneska úplně na ruku
. Jinak holky ti tady už dobře poradili. Taky si myslím, že jsou ty rybičky vystresované z malého prostředí a hodně jedinců - + jestli bylo to akvárko správně „založené“, tedy měsíc běželo naprázdno.
A teď já.. Prosím pomoooc. Už máme rok akvárko. A ustálilo se nám tam osazenstvo 2 platy a 4 parmičky tetrazony. Akvarko máme docela velké, někde 70l. Všechno běželo krásně, ale asi před 2 týdny začaly všechny rybičky ubližovat jedné té platě a kupodivu jí nejvíc ubližuje ta í druhá plata. Chudák má okousané ploutve a pořád je někde schovaná. A zrovna to byla oblíbenkyně dcery
. Nějak nevím, co se stalo a jeestli to mám řešit a pokud an otak jak. Už jsme zažili nějakou tu nemoc, jasně, že dost úmrtí (asi jako každý začátečník), ale s tímhle jsem se ještě nesetkala - doslova rybí šikana ![]()
Jinak to akvárko měli 3 roky, není nové… Pořídili si psa, tak nám ho nabídli, já nikdy ryby neměla, takže jsem se byla poraďit ve zverimexu a ty další závojnatky prodavač doporučil, tak fakt nevím ![]()
@Pipet A filtrace je k čemu, když bych měla 3× denně měnit vodu? Dotaz, nerýpu…
@Alex Adrian píše:
@Pipet A filtrace je k čemu, když bych měla 3× denně měnit vodu? Dotaz, nerýpu…
Pokud tam máš filtraci tak je to ok. Jen je otázka jakou. My třeba máme nekvalitní filtraci a musíme jí 1 do týdne vypláchnout - asi budeme v nejbližší době měnit. A jinak se má 1 za dva týdny měnit 1/3 vody za čistou.
@Alex Adrian Jo ale ten filtr vyplachovat ve vodě, která se odebere z akvárka - kdyby jsi ji vypláchla pod vodou z kohoutku, tak by jsi ztratila to „prostředí“, které ty rybičky potřebuji a mohla bys mít problém.
@Alex Adrian prodavač ti doporučí cokoliv jen aby měl tržbu. Zavojnatky oproti jiným rybám produkují velké mnozstvi odpadu, někomu je dej a pořiďte ryby co se hodí do malého akva, tyhle se fakt jen trápí
@Alex Adrian 3× denně je asi přeháňka, má se měnit 1× týdne třetina vody a odkalit, ale s touhle osadkou to budeš muset dělat tak obden, aby se neotrávily