Shrnutí PPM, RP, co je potřeba..
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ppm odevzdat papir v praci a materska by pak mela od dane doby chodit na ucet..Pred koncem PPM (mesic aspon) zajdete do prace a pozadejte o cerpani dovolene, ihned po skonceni materske, budete soubezne cerpat dovolenou a uz brat rodicak.. Ten taky musite vyridit aspon mesic pred koncem materske na kontaktnim miste Čssz, tam si zvolíte delku, do kdy budete pobirat, pak nahlasite zamestnavateli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mě to teprve čeká, ale máme tu v práci na to takové menší shrnutí. Myslím, že jsi udělala vše, co jsi udělat měla. Přeposílám info, které jsem dostala já:
„Od svého gynekologa si vyžádejte formulář Žádosti o peněžitou pomoc v mateřství (PPM), na kterém si zvolíte datum nástupu na mateřskou dovolenou, a to nejdříve 8 týdnů a nejdéle 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu v ní uvedeném. Vyplněný formulář odevzdejte svému zaměstnavateli – tím splníte povinnost oznámit mu nástup na mateřskou dovolenou a zároveň požádáte OSSZ prostřednictvím svého zaměstnavatele o peněžitou pomoc v mateřství.
Před 5. měsícem věku dítěte pak navštivte svého zaměstnavatele s žádankou o řádnou dovolenou po skončení mateřské dovolené (tím předejdete případnému krácení dovolené po skončení rodičovské dovolené) a s žádostí o rodičovskou dovolenou (max do věku 3 let dítěte, poté je již na zaměstnavateli, zda poskytné neplacené volno do 4 let věku dítěte). Zároveň si na OSSZ požádejte o Potvrzení o denním vyměřovacím základu, které přiložíte k Žádosti o rodičovský příspěvek podávané na Úřadě práce. Příslušné formuláře si můžete vyplnit a vytisknout na stránkách http://formulare.mpsv.cz.“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za tento dotaz, jsem taky prvorodička, takže vůbec nevím, která bije a přijde mi, že všichni mají na vysvětlování dost času. Jenže já čekám dvojčata a už teď mám problémy s chůzí a spíš musím jen polehávat, takže vůbec nevím, jak co budu vyřizovat…
Každopádně nechápu to s tou dovolenou. Já jsem už delší dobu na neschopence a na mateřskou oficiálně nastupuji 1.3. (pokud do té doby neporodím). Z loňského roku mi zbývá 5 dní dovolené za letošní leden a únor by to měly být další cca čtyři… Takže nepozději do 5.měsíců věku dvojčat (i když u mě to bude asi i později, jelikož mám víc týdnů mateřské) bych měla zajít za zaměstnavatelem a požádat o tu dovolenou? Pak z mateřské plynule přejdu na rodičák a zaměstnavatel by mi měl vyplatit těch cca 9 dní dovolené? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lorelai947 Vyplatí Ti mnohem víc dní dovolené než 9
Když jsi na mateřské, tak máš nárok na dovolenou taky - nekrácenou (jako kdybys po tu dobu byla v práci)… Nevím, jak dlouho seš na neschopence - tam se Ti naopak nárok krátí, pokud jsi déle než tuším 100 dní na neschopence. Nicméně je to jak píšeš - cca měsíc před koncem mateřské (u Tebe díky dvojčatům později než 5. měsíc) zajdi na mzdovou účtárnu zaměstnavatele s žádostí, že chceš nechat po mateřské proplatit dovolenou. Rodičák a proplacení dovolené proběhné „současně“, takže si prostě jeden měsíc hodně přilepšíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Planetka85 Pááááni, to jsem vůbec netušila. Moc děkuji za info ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, prosím některou z dam, která to má čerstvě zažité????
Byla jsem zamestnana, nastoupila jsem od 1.2. na materskou, TP mam na konci března. V zaměstnání jsem odevzdala zadost o PPM, nikdo mi nic moc urciteho nerekl navzdory mym dotazum, tak to zkusím tady-staci, ze jsem odevzdala ten papír na firmu? Nemusim se jiz o nic starat, nic nikde prověřovat a jen cekam, az mi pristi mesic prijde na ucet PPM? Mam obavu abych neco nezazdila, je to pro me vse úplně nové..
Prosim tedy o stručné sepsání (v diskuzich jsem hledala, ale nikde nenašla takovyto souhrn informací) bodů co je třeba od podání žádosti o PPM u zamestnavatele az po prechod na RP (kdy a kam zajit a u koho zadat a co je potreba).
Doplnujicim dotazem je dovolena..po dobu PPM (tech 28týdnů) se mi jako zamestnanci načítá stále dovolená? Nebo ne?
Děkuji moc a moc předem ochotné mamince za info ????????