Sídlo OSVČ v nájemním bytě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
17.11.22 18:14

Sídlo OSVČ v nájemním bytě?

Ahoj, chci se zeptat co byste poradili - pronajala jsem byt a nájemník přišel s tím, že by si chtěl založit živnostenský list se sídlem v bytě. Chtěl by dělat kurýra. Je to pro mě neznámá situace, nevím co to obnáší. Co byste doporučili udělat či ohlídat? Napsat doplněk nájemní smlouvy? Co byste dělali, kdyby za vámi nájemník přišel? Snažila jsem se o podnikání v bytě něco dohledat a docela mě to vystrašilo - že případně i po odstěhování může přijít exekutor atd. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3958
17.11.22 18:24

Nedovolila bych to. Ať si pronajme virtuální sídlo podnikání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
17.11.22 18:28
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat co byste poradili - pronajala jsem byt a nájemník přišel s tím, že by si chtěl založit živnostenský list se sídlem v bytě. Chtěl by dělat kurýra. Je to pro mě neznámá situace, nevím co to obnáší. Co byste doporučili udělat či ohlídat? Napsat doplněk nájemní smlouvy? Co byste dělali, kdyby za vámi nájemník přišel? Snažila jsem se o podnikání v bytě něco dohledat a docela mě to vystrašilo - že případně i po odstěhování může přijít exekutor atd. Děkuji

To je od něj spíše slušnost, že se doptává. Nájemník se může v bytě, bez tvého souhlasu, přihlásit k trvalému pobytu, je to jeho právo, může si také adresu zaregistrovat jako místo podnikání. Jiná věc by byla, kdyby si tam chtěl zřídit provozovnu, to by potřeboval tvůj souhlas.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.11.22 18:31
@Thomassss píše:
Nedovolila bych to. Ať si pronajme virtuální sídlo podnikání.

Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.11.22 18:44
@Hanney píše:
To je od něj spíše slušnost, že se doptává. Nájemník se může v bytě, bez tvého souhlasu, přihlásit k trvalému pobytu, je to jeho právo, může si také adresu zaregistrovat jako místo podnikání. Jiná věc by byla, kdyby si tam chtěl zřídit provozovnu, to by potřeboval tvůj souhlas.

Děkuji za odpověď. Na úřadě právěže chtějí můj ověřený podpis se souhlasem kvůli tomu sídlu OSVČ v bytě. Nevím zda to souvisí, jedná se o občana jiné země EU. Nenašla jsem k tomu moc informací co by to pro mě obnášelo, proto z toho mám obavu. Našla jsem spíš info ve stylu různých pokut a co vše si musí oběhat. Také že po odstěhování může zůstat stále adresa do bytu a tak. Vzhledem k tomu, že by se to pak mohlo řešit s jiným státem EU, tak by to mohlo být složitější. Na druhou stranu bych mu ráda vyšla vstříc.

• Citovat
  • Upravit
Hanney
17.11.22 19:15
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověď. Na úřadě právěže chtějí můj ověřený podpis se souhlasem kvůli tomu sídlu OSVČ v bytě. Nevím zda to souvisí, jedná se o občana jiné země EU. Nenašla jsem k tomu moc informací co by to pro mě obnášelo, proto z toho mám obavu. Našla jsem spíš info ve stylu různých pokut a co vše si musí oběhat. Také že po odstěhování může zůstat stále adresa do bytu a tak. Vzhledem k tomu, že by se to pak mohlo řešit s jiným státem EU, tak by to mohlo být složitější. Na druhou stranu bych mu ráda vyšla vstříc.

Pokud to je jiný občan EU, tak by měl mít stejná práva jako občan ČR, nevím na co tedy ten souhlas chtějí, podle mě ho vyžadují protiprávně.
Osobně bych s tím neměla problém.

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
17.11.22 19:32
@Anonymní píše:

Kdyz se odstehuje, napises na zu, oni ho vyzvou, aby dolozil souhlas a pokud ho nedolozi, zrusi mu opravneni. Ze sidla ti fakt nic nehrozi. A tvuj souhlas opravdu nepotrebuje. By me zajimalo, ktery zu to po nem chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.22 20:09

Je to divný, manžel je OSVČ a já vlastním „náš“ být. Ještě před manželstvím jsem mu na městském úřadě podepsala trvalé bydliště, šli jsme si zařizovat nové občanky spolu, jediné, co chtěli po mě, byl výpis z katastru a pro něho můj podpis. Na živnostenský list šel úplně sám, čekala jsem venku a nikdo nic podepsat nechtěl…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.11.22 20:10

Teda živnostenský list už měl jen měnil sídlo

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.11.22 20:46
@Hanney píše:
Pokud to je jiný občan EU, tak by měl mít stejná práva jako občan ČR, nevím na co tedy ten souhlas chtějí, podle mě ho vyžadují protiprávně.
Osobně bych s tím neměla problém.

Děkuji za odpověď. Tady píší , že je to třeba, prý to není třeba, když tam má člověk trvalé bydlení.
Jedinou výjimku máte jako OSVČ se sídlem v místě svého trvalého bydliště (pokud není umístěno na obecním úřadě).
Ale nechápu to, vždyť s nájemní smlouvou by mohl jít na úřad a změnit si trvalý pobyt i bez mého souhlasu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.11.22 20:48
@mag píše:
Kdyz se odstehuje, napises na zu, oni ho vyzvou, aby dolozil souhlas a pokud ho nedolozi, zrusi mu opravneni. Ze sidla ti fakt nic nehrozi. A tvuj souhlas opravdu nepotrebuje. By me zajimalo, ktery zu to po nem chce.

Děkuji moc za odpověď. Co by mu k tomu tedy správně mělo stačit - jen nájemní smlouva?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.11.22 20:50
@Anonymní píše:
Je to divný, manžel je OSVČ a já vlastním „náš“ být. Ještě před manželstvím jsem mu na městském úřadě podepsala trvalé bydliště, šli jsme si zařizovat nové občanky spolu, jediné, co chtěli po mě, byl výpis z katastru a pro něho můj podpis. Na živnostenský list šel úplně sám, čekala jsem venku a nikdo nic podepsat nechtěl…

Děkuji za odpověď. Pokud tam už měl trvalý pobyt, tak to prý je jediná možnost, kdy by po mě nic nechtěli. Ale přitom na základě nájemní smlouvy si trvalý pobyt stejně může dát i beze mě.

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
17.11.22 21:00
@Anonymní píše:
Děkuji za odpověď. Tady píší , že je to třeba, prý to není třeba, když tam má člověk trvalé bydlení.
Jedinou výjimku máte jako OSVČ se sídlem v místě svého trvalého bydliště (pokud není umístěno na obecním úřadě).
Ale nechápu to, vždyť s nájemní smlouvou by mohl jít na úřad a změnit si trvalý pobyt i bez mého souhlasu.

Ale taky je tam napsano, ze musi prokazat pravni duvod k uzivani nemovitosti (takhle je to v zivnostenskem zakone). A to je treba prave najemni smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.22 21:02
@mag píše:
Ale taky je tam napsano, ze musi prokazat pravni duvod k uzivani nemovitosti. A to je treba prave najemni smlouva.

Děkuji moc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat