Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud si neplatis zdravotní pojištění, tak je úplně jedno jestli máš tady trvalý pobyt nebo ne.
@Anonymní píše:
Zdravím, určitě jste četli o sídlu. Na kterém jsi můžete udělat trvá pobyt, platíte to ročně a máte tam trvalou.Ted otázka, má s tím někdo zkušenost? Já která jsem v zahraničí a nemá byt v Česku ale potřebuji doktory apod..Dekuji
Tak chod k dr. u vas, jinak si tady musis platit zdravotni. Prima princip, pracuji jinde, to u mi nas smrdi ale nasi doktori ne..
@Anonymní píše:
Zdravím, určitě jste četli o sídlu. Na kterém jsi můžete udělat trvá pobyt, platíte to ročně a máte tam trvalou.Ted otázka, má s tím někdo zkušenost? Já která jsem v zahraničí a nemá byt v Česku ale potřebuji doktory apod..Dekuji
Uz jsi tu psala, ne. Tam jsi dostala rady
@Anonymní píše:
Česky by to nešlo? Proč nechodíš k lékaři tam, kde žiješ? Tady si pořád platíš ZP?
Abys mohla v ČR požívat výhod plynoucích z placení zdravotního pojištění, tedy chodit k lékařům „na pokladnu“, tak to pojištění taky musíš platit, falešný trvalý pobyt nestačí
a pokud jsi ochotná platit vše hotově, tak k tomu žádný trvalý pobyt nepotřebuješ
@Anonymní píše: … já která jsem v zahraničí a nemá byt v Česku ale potřebuji doktory apod.
Nejasný dotaz. Adresa trvalého pobytu neamá nic společného s konkrétním bytem! Nemusíš mít žádný byt v Česku, a přesto máš v ČR trvalý pobyt od narození.
Jestliže jsi dlouhodobě v zahraničí a jsi tam účastníkem zdravotního pojištění, pak bylo Tvou poviností odhlásit se z povinného zdravotního pojištění v ČR, přestat platit „pojistné“, a vrátit české zdravotní pojišťovně do 14 dnů kartičku pojištěnce. To ijak nesouisí s trvalým pobytem. Pokuta je myslím 10000 Kč. Pokutu dostaneš i kdybys si i nadále řádně hradila české zdravotní pojištění a zároveň byla účastníkem zdravotního pojištění v jiném státě.
Pokud bys za této situace čerpala zdravotní péči v ČR, pak Ti mohou (kromě té pokuty) naúčtovat všechnu tuto péči k úhradě.