Šikana mezi holkama na prvním stupni

Anonymní
11.11.13 10:01

Šikana mezi holkama

Ahoj Holky, potřebuji poradit, jak byste postupovat. Mou neteřinku ve druhé třídě začala šikanovat jedna z dívek. Jedná se o to, že ostatní holky navádí, aby se s ní nekamarádily :( takže je pořád sama a nikdo se s ní nebaví. Když má kamarádku v družině, tak ji od ní taky odstrkují. Všechny poslouchají svou „velitelku“ :?
Problémy začaly až nyní, loni to nebylo a vypadá to, že příčinou je závist. Všechny holčičky, byl pozvány na neteřiny narozeniny. Neteř bydlí v novém domečku s maminkou, tatínkem a bratříčkem, prostě fungující, milující se rodina. Má svůj vlastní pokoj, chodí pěkně oblékaná, dobře se učí, výborné výsledky má i ve sportu…Není to typ vychloubačky!!!
„Velitelka“ je dcerou velmi mladé matky, vyrůstají i se sestrou bez otců, v bytě, matka pracuje v pohostinství…na děti jaksi není moc času atd. atd. atd
Prostě je mi jasné, že dítě ve škole už vycítí tu atmosféru doma, že když někde vidí, jak by to mělo fungovat, tím víc si uvědomí, o co je ochuzeno…

Jak postupovat? Řešit to ve škole? Nebo nejprve s holčičkou a její matkou?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
11.11.13 10:09

Asi bych zašla za třídní na poradu :think: a holčinu naučila, jak na toto reagovat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
11.11.13 10:17

Zkusila bych si promluvit s neteří, rozebrat konkrétní situace a zkusit ji na to připravit. Aby dokázala zareagovat a bránit se, to se jí neztratí. Teprve potom, pokud by to nešlo, bych to řešila s dalšími (učitelka, protistrana atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
11.11.13 10:18

Určitě s učitelkou…ta má na starosti „klima třídy“…zdravé klima, bez šikany…a v jejím vlastním zájmu je, toto potlačit už v zárodku…někdy stačí promluva před celou třídou…o šikaně, o jejích znacích…plus příklady z praxe…příběhy ze života…holčina se v tom určitě pozná…a na závěr bych jako učitelka důrazně zopakovala, co hrozí (reálně) těm, co šikanují…tedy důtka, snížená známka z chování, vyhazov ze školy…atd…nejmenovat nikoho!!! Ta co šikanuje + její pomocnice se v tom musí sami poznat…a to je v rukou a šikovnosti učitelky…

• Citovat
  • Upravit
36556
11.11.13 10:20

To je smůla. Takhle to bohužel bývá a závist skutečně funguje :zed:
Leda jí nějak zvýšit sebevědomí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
11.11.13 10:21

Sama jsem zažila asi v 5té třídě šikanu a kdo to nezažil tak si neumí představit, co to je za trauma. Všechny holky se spolčily proti mě, byla jsem úplně sama ve třídě a proti mě 7 holek, jedna o mě začala vykládat ostatním nepravdivé pomluvy, o tom jak ostatní pomlouvám atd…a bylo to. Nechtěla jsem chodit do školy, věděla jsem, co mě zas po příchodu do třídy čeká. Byly to muka, dělaly mi samé naschvály ale stačí už jenom aby se s jednou ostatní nebavili, nemusejí jí nic dělat, nemusí si jí prostě všímat ale pro tu jednu samotnou opuštěnou je to hotový trauma a zanechá to určitě nějakou stopu na člověku. Nebudu tady rozebírat ale třeba pak může být ten člověk v budoucnu zlý atd..nebudu to tady dál rozebírat, ale určitě změnit školu protože nic jiného to nevyřeší, pokud to tedy už zašlo daleko a není to jen tak něco přechodného a za pár dní se zas budou spolu kamarádit. Učitelka, rodiče…nikdo tohle nevyřeší, ba naopak možná že ještě zhorší…bude užalovaná atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
11.11.13 10:24

Za ucitelkou bych nesla, ta to jasne da najevo a budou se ji za to posmivat jeste vic…promluvila bych s neteri a maminkou at se snazi zvysit sebevedomi a nejak ji pripravit na to jak nejlepe zareagovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716

@Jitka1976 no právě… a co když to učitelka podělá a holčina bude mít ještě větší peklo než předtím, bude za práskačku a to už s ní ostatní holky kamarádit nebudou. Doteď neměly důvod, jen že jim jejich velitelka řekla, jak to bude. Ale s žalobníčkem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Sakuram Tak to doufám, že se to vyřeší!!! Takže radíte učitelku @Jitka1976 snad to pomůže…

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
11.11.13 10:25

V druhé třídě jsou ještě relativně malé děti a dobře se dají ovlivnit…dají na učitelku…já když chci něco ožehavého probrat ve školce, vezmu děti do kroužku a vyprávím jim…jak to bylo v mém dětství…jak mi ve školce děti ubližovaly, nikdo si se mnou nehrál…paní učitelce to bylo jedno…a že tu ve třídě jsou taky tak smutné děti…že je potřeba zapojit je do hry…všímat si jich…atd…
Děti jsou na povídání a příběhy hodně náchylné…ať je jim 5 nebo 9 let…
Když něco děti ve třídě ničí, vyprávím jim co to dalo práce udělat tu věc…celý výrobní proces…pak jim řeknu kdo je to vandal…jak se chová, ničí…a co ho čeká…na vycházce ukazuju zničené lavičky, počmárané domy…a spojím to se zničenými hračkami…vandal v dětství=vandal v dospělosti…
Má to velký účinek…ale chce to s dětmi mluvit, vysvětlovat…ne jen křičet „nesmíš!!!“ „Nedělej!!!“

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.13 10:26
@alsem píše:
Za ucitelkou bych nesla, ta to jasne da najevo a budou se ji za to posmivat jeste vic…promluvila bych s neteri a maminkou at se snazi zvysit sebevedomi a nejak ji pripravit na to jak nejlepe zareagovat

Jenže co dělat v situaci, kdy se s ní ty holky ve třídě nebaví??? Jak začít něco dělat???

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
11.11.13 10:27
@Berousik píše:
@Jitka1976 no právě… a co když to učitelka podělá a holčina bude mít ještě větší peklo než předtím, bude za práskačku a to už s ní ostatní holky kamarádit nebudou. Doteď neměly důvod, jen že jim jejich velitelka řekla, jak to bude. Ale s žalobníčkem?

Proto píšu, že je to na šikovnosti učitelky…pokud si budu myslet, že to učitelka zvládne, poprosím jí o pomoc…případně jí poradím co může dětem říct…věř mi, že učitelé mají nějaké školení ohledně šikany…a pokud je mladá, tak bude určitě vstřícnější…

• Citovat
  • Upravit
801
11.11.13 10:30
Vic takovych ucitelek :kytka:
@Jitka1976 píše:
V druhé třídě jsou ještě relativně malé děti a dobře se dají ovlivnit…dají na učitelku…já když chci něco ožehavého probrat ve školce, vezmu děti do kroužku a vyprávím jim…jak to bylo v mém dětství…jak mi ve školce děti ubližovaly, nikdo si se mnou nehrál…paní učitelce to bylo jedno…a že tu ve třídě jsou taky tak smutné děti…že je potřeba zapojit je do hry…všímat si jich…atd…
Děti jsou na povídání a příběhy hodně náchylné…ať je jim 5 nebo 9 let…
Když něco děti ve třídě ničí, vyprávím jim co to dalo práce udělat tu věc…celý výrobní proces…pak jim řeknu kdo je to vandal…jak se chová, ničí…a co ho čeká…na vycházce ukazuju zničené lavičky, počmárané domy…a spojím to se zničenými hračkami…vandal v dětství=vandal v dospělosti…
Má to velký účinek…ale chce to s dětmi mluvit, vysvětlovat…ne jen křičet „nesmíš!!!“ „Nedělej!!!“
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
11.11.13 10:30

Zalezi na povaze netere…my ti tady tezko poradime, 100 hlav, 100 rad..
nevim co ted leti mezi takovymi detmi…jak to dopadlo na te oslave? nebo se teprve bude konat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
11.11.13 10:33

@Jitka1976 já nevím…myslím, že pokud je ta velitelka taková intrikánka jak to vypadá plus navíc má nějakou přirozenou autoritu když má za sebou stádečko posluchaček, tak nebude úplně blbá a cvakne jí to. Minimálně ji to napadne. A pokud je v tom závist, tak tím spíš, protože sama v nitru ví, že je to její problém. Děcka umí číst mezi řádky. Prcky ze školky ještě dokážeš zpracovat, ale druhačky už jsou myslím trochu jiná liga :nevim: Holka by se měla naučit postavit se za sebe, pokud není úplně zlomená, měla by zabojovat. Nejlepší škola života :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí