Předčasně zaškolené děti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3329
1.11.13 23:38

Předčasně zaškolené děti

Milé maminky,
dala jsem dceru do školy dřív, je v září, přestože mě spousta lidí varovalo, že toho budu litovat. Zatím v žádném případě nelituju.
Ráda bych popovídala s maminkami v podobné situaci :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6064
1.11.13 23:42

Malá ted bude mít 5 let.tak má odklad ve školce bude tenhle rok a i ten další já si myslím že ji to jen prospěje je taková divočejší ale chytrá je a umí to co předškoláci takže by do školky klidně jít mohla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
1.11.13 23:48

Záleží individuálně na každém dítěti. Já myslím, že mezi zářijovým a srpnovým dítětem nebude moc velký rozdíl, přesto se je u srpnového větší předpoklad, že do školy nastoupí.

• Citovat
  • Upravit
74219
1.11.13 23:49

My máme jednu dceru v říjnu měla by nastoupit příští rok, ale bude mít odklad, že je hravá, ještě fakt taková dětinská, takže místo v 6 půjde až v 7.
Mladší je 11.9. narozená a ta se už teď ve 2letech učí vše rychleji, snáz chápe, spoustu věcí od starší okouká, aniž by jí to někdo učil, pokud jí to zůstane a bude dál taková snaživá, tak s ní bych chtěla zkusit, aby nastoupila normálně v 6 a né až v 7 letech, jen protože je v září

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6064
1.11.13 23:52

Malá je v listopadu bude jí ted 5 pálí ji to ale at se ve školce ještě vyblbne a vyhraje si i z odkladem. já tedy neznám nikoho kdo by šel třeba v srpnu, září bez odkladu v okolí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1318
1.11.13 23:57

Ja jsem narozena v listopadu, do skoly jsem nastupovala v 5 letech, doktorka rodice varovala, ze muzou prijit problemy, ze zacatku muze byt vse v pohode a pak prestanu stihat a budou potize, budu pretizena. Z meho pohledu vse ok, uzivala jsem si, ze jsem vsude nejmladsi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
1.11.13 23:58

Uvidíme, co čeká mě s kamarádkou. Máme holky od sebe 10 dní - 24. srpna a 3. září. Neumím si představit, že by těch pár dní mělo rozhodnout o tom, že jedna bude o rok déle ve školce. Samozřejmě se uvidí, ale počítají, že pokud bude tak „napřed“ jak je teď (2 roky), tak že to zkusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6064
2.11.13 00:09
@Slečna Ferka píše:
Uvidíme, co čeká mě s kamarádkou. Máme holky od sebe 10 dní - 24. srpna a 3. září. Neumím si představit, že by těch pár dní mělo rozhodnout o tom, že jedna bude o rok déle ve školce. Samozřejmě se uvidí, ale počítají, že pokud bude tak „napřed“ jak je teď (2 roky), tak že to zkusí.

jj tak tomu rozumím ře by to bylo nanic kdyby nebyla spolu když jsou o pár dnů-

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
2.11.13 01:05

@Kelsey pokud je starší v říjnu 2008, tak půjde téměř v 7 i bez odkladu, odklad by musela mít, pokud by byla do 31.8. :) kdyby dostala odklad, tak půjde téměř v 8. a pokud mladší budeš chtít dát 11 dní před 6. narozeninami, tak to bude bráno jako dřívější nástup ;) já sama jsem 10.9., takže jsem bez odkladu nastoupila 10 dní před 7. narozkami. možná škoda že tehdy se to obvykle nedělalo, že by se dávalo dřív, já v 5 letech plynně četla a počítala do 1000 :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
2.11.13 01:27

Se svými dětmi zatím zkušenost nemám, ale můj bratr je v listopadu, takže šel do školy v 5 letech, moje máma říjnová, takže taky tak. Při jejich inteligenci by asi bývala škoda ztrácet rok, asi se to musí posoudit individuálně. Já osobně nejsem příznivce současného oblíbeného názoru na „prodlužování dětství“, nemyslím, že by ve škole o dětství přicházely. Nakonec v řadě států se chodí do školy ve 4-5 letech, takže to asi jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.13 01:53
@slavuska1 píše:
@Kelsey pokud je starší v říjnu 2008, tak půjde téměř v 7 i bez odkladu, odklad by musela mít, pokud by byla do 31.8. :) kdyby dostala odklad, tak půjde téměř v 8. a pokud mladší budeš chtít dát 11 dní před 6. narozeninami, tak to bude bráno jako dřívější nástup ;) já sama jsem 10.9., takže jsem bez odkladu nastoupila 10 dní před 7. narozkami. možná škoda že tehdy se to obvykle nedělalo, že by se dávalo dřív, já v 5 letech plynně četla a počítala do 1000 :lol:

manžel je narozen na konci září a musel nastoupit do školy až v téměř sedmi letech (za komunistů prý nástup do školy před šestým rokem nebyl možný)…a tchýně do dneška brblá, že ten odsun školy přinesl samé problémy…manžel při nástupu do školy četl, počítal - a pak nejčastější poznámky byly, že nedává pozor a čte si pod lavicí (v první třídě si četl pod lavicí lovce mamutů, protože se v hodině nudil)…je to fakt individuální, osobně bych toto řešila s učitelkama v MŠ (za předpokladu, že to dítě mají ve své třídě alespoň dva roky a vidí jeho vývoj, přístup k,,učení,,,povahu atd…)…není to jednoduché rozhodnutí

• Citovat
  • Upravit
1740
2.11.13 05:54

Naprostá blbost, jsem říjen 1969 a šla jsem taky v 5 letech, na základce jsem byla ve třídě nejmladší, ale na gymplu byla spolužačka ještě asi o týden mladší. Naší se mnou byly u psychologa, zda to zvládnu. Takže to spíše záleželo na rodičích než na komunistech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
2.11.13 06:17

Ja sice nejsem maminka v podobne situaci, ale mam nejlepsi kamaradku, ktera je na konci zari a kdyby nesla o rok driv, nebyly bychom spolu ve tride a pravdepodobne bychom se nepoznaly ;) ve skolce se nudila, vycnivala, myslim, ze u takovych deti by bylo kontraproduktivni nechavat je nastoupit az skoro v 7 letech. Urcite litovat nebudes, ja jsem treba v kvetnu a ve skolec jsem se tak neskutecne nudila, byla jsem o hodne popredu a ve skole nas tehdy brali jako jedno stado, zadna indiv. vyuka, takze me to akorat zbrzdilo a byla to jedna velka nuda:roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44176
2.11.13 06:17

Myslím, že je brzy na celkové hodnocení, zkus tu diskuzi znovu oživit tak z rok, za dva. Hodně problémů - hlavně psychických, v tomto směru, graduje až kolem Vánoc nebo ve druhém pololetí - kdy se dítě buď vzpříčí nebo je často nemocné. Zkus si přečíst podobné diskuze.

Já mám dceru narozenou v listopadu, taky mě svým způsobem štve, že půjde do školy až v 7 letech, vloni jsem hodně uvažovala, zaškolit jí dřív, ale nepůjde. Místo chození ven a jinak příjemnějšího trávení volného času bychom už teď museli lítat po PPP, kde by nás od toho stejně odrazovali(nejde o pár dní v září). A taky malá ještě neumí, r, ř, a špatně vyslovuje sykavky, po novém roce půjdeme na logopedii. I v tomto směru jí chci dát čas a ne ji někam hnát, protože fyziologicky to může ještě naskočit samo.

Ale dítě narozené v září - tam bych o tom uvažovala a pravděpodobně i do školy dala..
Nejstarší syn je narozený před prázdninami, je ve druhé třídě, dá se říct, že to zvládá levou zadní, je jeden z nejlepších a nejlepší čtenář, akorát má hrozné písmo. Ale on má celkově horší grafomotoriku, nikdy ho nebavilo kreslit, modelovat a tvořit. Taky už si nedovedu představit, co by dělal ve školce.

Přeji malé, ať se jí nadále daří :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44176
2.11.13 06:23
@Samamama píše:
Se svými dětmi zatím zkušenost nemám, ale můj bratr je v listopadu, takže šel do školy v 5 letech, moje máma říjnová, takže taky tak. Při jejich inteligenci by asi bývala škoda ztrácet rok, asi se to musí posoudit individuálně. Já osobně nejsem příznivce současného oblíbeného názoru na „prodlužování dětství“, nemyslím, že by ve škole o dětství přicházely. Nakonec v řadě států se chodí do školy ve 4-5 letech, takže to asi jde.

Ano, ale tam ta „škola“ je úplně o něčem jiné. Zkus si přečíst diskuze maminek ze zahraničí..Děti tam nesedí pořád v lavicích, ale mohou i volně pobíhat po třídě nebo sedí v komunikačním kruhu, nebo u stolečku proti sobě - střídají to. Ve třídě je nejen učitel, ale taky jeden nebo dva asistenti. Je kladen důraz na individuální výuku a individuální posuzování. Mají různé úrovně matematiky a čtení v jedné třídě - pro české školství nepředstavitelné. Rozlišují, kdo se narodil v třeba v lednu a kdo až v srpnu. Děti jsou dvakrát denně po 45 minutách venku a ještě často cca 20 minut o velké přestávce - v českém školství taky utopie.

„Miluju“ toto srovnávání se zahraničím - ať jde o jesle, školy, fungování státu, sociálního systému. Každá země má jiné podmínky, tradice, fylozofii. Rozhodně tam není na děcko vyvíjen tak velký tlak co se týče výkonu. Tady by nikdo nebral ohled, že mu teprve za měsíc bude šest let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí