Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
manžel je narozen na konci září a musel nastoupit do školy až v téměř sedmi letech (za komunistů prý nástup do školy před šestým rokem nebyl možný)…a tchýně do dneška brblá, že ten odsun školy přinesl samé problémy…manžel při nástupu do školy četl, počítal - a pak nejčastější poznámky byly, že nedává pozor a čte si pod lavicí (v první třídě si četl pod lavicí lovce mamutů, protože se v hodině nudil)…je to fakt individuální, osobně bych toto řešila s učitelkama v MŠ (za předpokladu, že to dítě mají ve své třídě alespoň dva roky a vidí jeho vývoj, přístup k,,učení,,,povahu atd…)…není to jednoduché rozhodnutí
Tak to je pěkná ptákovina. za komunistů právě naopak dělali testy, jestli je dítě schopné školy u psychologa a když je dítě udělalo, šlo. Já jsem 23.10.a do školy mne poslali i bez toho, že by si to naši přáli.
@Taara69 píše:
Naprostá blbost, jsem říjen 1969 a šla jsem taky v 5 letech, na základce jsem byla ve třídě nejmladší, ale na gymplu byla spolužačka ještě asi o týden mladší. Naší se mnou byly u psychologa, zda to zvládnu. Takže to spíše záleželo na rodičích než na komunistech
přesně tak, taky jsem říjen 69,moje spolužačka byla listopadová a taky sypala
Akorát, to opravdu navrhli našim ve školce, je samotné by je to ani nenapadlo ![]()
@hanucha prosím tě a co obnáší dát dítě do školy dřív. Moje je na konci srpna, ale její nej kamarádka až pár dní po ní v září. Švagrová učitelka říkala, že je potřeba nějaký posudek
@Slečna Ferka píše:
Uvidíme, co čeká mě s kamarádkou. Máme holky od sebe 10 dní - 24. srpna a 3. září. Neumím si představit, že by těch pár dní mělo rozhodnout o tom, že jedna bude o rok déle ve školce. Samozřejmě se uvidí, ale počítají, že pokud bude tak „napřed“ jak je teď (2 roky), tak že to zkusí.
tak to mám s kamarádkou stejně
Akorát my máme holky 9 dní od sebe a taky vyšly jedna ještě srpen a druhá už září. Její holčička je právě moc šikovná, i hodně brzy mluvila. Neumím si představit, že by kvůli pár dnům tvrdla o rok déle ve školce ![]()
Já mám dceru 25.8., takže šla tak, jak měla - v šesti. Ale stejně se všichni divili, že nechceme odklad. Školu zvládá s přehledem od začátku, dnes už je v páté třídě. Řešíme spíš jiný problém, a to spolužáky, někteří jsou díky častým odkladům i víc jak o rok starší. Takže chodí sami do školy, odpoledne ven, atd. A loni jsem koukala, že už některé spolužačky dospívají, takže jsem musela probrat sexuální výchovu konkrétněji. A to bude pokračovat. Kamarádky budou běhat za klukama a naše bude chtít taky, ale o rok dřív, atd.
Ale rozhodla bych se stejně, kdybych měla znovu volit. Dětství jsem jí rozhodně nezkrátila.
Jinak ještě k zakladatelce. Tchyně je na začátku prosince a tedhy - 50. léta - ji taky dali vlastně skoro v 5,5. A dodneška si stěžuje, ne že by to nestíhala, ale šla a pak do učení a že vlastně od 16 byla v práci a že neměla žádný mládí.
Tak teď je jiná aituace, málokdo jde jen na učňák bez maturity a hned pracovat, ale prostě vím, že ona si na to stěžuje.
@boball - tak já si to vydupala sama, nemohla jsem přenést přez srdce, že soused Mareček do školy půjde a já zůstanu ve školce. Máma byla na mateřské s bráchou, takže to bylo celkem jedno, navíc jim řekli, že kdyby mi to nešlo, mohu se klidně vrátit do školky.
@Slečna Ferka - a to je pravda, jedinou komplikaci mi to přineslo po maturitě, když jsem v srpnu chtěla nastoupit do práce a ono se jim nelíbilo, že mi není 18, protože to bylo místo s hmotnou odpovědností. Ale to dneska taky padá, když je povinná devítka, já do ní nechodila.
Ja mam zkusenost s mym brachou. Je narozeny v pulce prosince a sel v 5 letech. Tento rok bude maturovat. Nevypada, ze by se to na nem nejak negativne podepsalo. Nechtelo se mu do skoly stejne jako kazdymu.
@Taara69 tak to máš dobrou pamět, já si pamatuji jen jak jsme byli u té psycholožky, psali jsme nějaké testy, kam směřuje tenhle obrázek jestli doprava nebo doleva apod.
Toto přesně řešila moje kamarádka zrovna minulý rok, dcera je narozená 3.9., ale na radu psycholožky, která ač malá vše zvládla na výbornou jí řekla, že být to její dcera, tak ji rozhodně nedá. Vysvětlovala jí, že se to může projevit za rok, za dva, ale klidně i v 15ti letech, jde hlavně o to, že s ní nastoupí děti, které jsou o rok starší a ten rok je docela dost, takže nejde o šikovnost, co se týče psaní, čtení atd. ale celkově jsou ty děti jinde a u mnohých se to může projevit na psychice dříve či později. Moje dcera má ve škole holčičku, která nastupovala právě o něco dříve, bylo jí šest v říjnu a ze začátku docela v pohodě, pak se začaly projevovat nějaké problémy s učením, dítě ve stresu, přivodilo si lupenku a navíc, jak je o rok mladší, tak i psychickou zralostí je prostě úplně jinde. Dceři bude 11 let, holčička měla teď devět a prostě je to rozdíl jako hrom. Já bych dříve určitě nedala.
@Jana206 píše:
Ano, ale tam ta „škola“ je úplně o něčem jiné. Zkus si přečíst diskuze maminek ze zahraničí..Děti tam nesedí pořád v lavicích, ale mohou i volně pobíhat po třídě nebo sedí v komunikačním kruhu, nebo u stolečku proti sobě - střídají to. Ve třídě je nejen učitel, ale taky jeden nebo dva asistenti. Je kladen důraz na individuální výuku a individuální posuzování. Mají různé úrovně matematiky a čtení v jedné třídě - pro české školství nepředstavitelné. Rozlišují, kdo se narodil v třeba v lednu a kdo až v srpnu. Děti jsou dvakrát denně po 45 minutách venku a ještě často cca 20 minut o velké přestávce - v českém školství taky utopie.„Miluju“ toto srovnávání se zahraničím - ať jde o jesle, školy, fungování státu, sociálního systému. Každá země má jiné podmínky, tradice, fylozofii. Rozhodně tam není na děcko vyvíjen tak velký tlak co se týče výkonu. Tady by nikdo nebral ohled, že mu teprve za měsíc bude šest let.
Ve většině školách to funguje stále „klasicky“ (říkám tomu vojenský přístup) a o tom, co píšeš, že funguje v zahraničí si můžou děti nechat jen zdát… Nicméně už existují školy, kde to takto funguje, není jich moc a budou přibývat. Nemám ráda slovo alternativní, přeci to žádná alternativa není, ale měla by to být samozřejmost. Jeden klučík od nás, takový rošťák a živel, ale krásná dušička je v první třídě. Úplně vidím, jak ho to tam drtí, už dostávají i známky a zřejmě dost neobjektivně, už dostal i 3!, dva měsíce od začátku školy. Jeho tento systém doslova demotivuje a ničí, ze zářivého správného inteligentního rošťáka je při myšlence na školu usazený, demotivovaný, zničený kluk. Do školy přestal chtít chodit, ráno pláče… No systém si mže připsat další zničené dítě školou… To sem ale nepatří, omlouvám se za výlev, chtěla jsem jen reagovat na tento příspěvek, protože mě zaujal…
Tak teď jste mě tak zviklaly, že bych nejradši tu svoji srpňačku dala o rok později
![]()
@Antonie Bolavá ono je to hodně o škole, na výběr dnes už je, tak vybírej pečlivě. Ono také není žádná výhra být ještě v 16 na základce. Navíc, máte ještě čas
Maminka toho klučíka není na vybírání a přemýšlení o škole, prostě ho frkla do té nejbližší a hotovo.
Já nechápu, kam lidi pospícháte. Povinnosti to díte bude mít už do konce života. My jsme se přestehovali do Anglie a já se cítím vyloženě špatně, že jsem detem vlastně sebrala kus detství a od 4 musí do školy. Naštěstí je tady opravdu jiný přístup a dceři se ve škole líbí, tak to pro mě není tak težké.