Předčasně zaškolené děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
2.11.13 18:52
@martinka456 píše:
Toto přesně řešila moje kamarádka zrovna minulý rok, dcera je narozená 3.9., ale na radu psycholožky, která ač malá vše zvládla na výbornou jí řekla, že být to její dcera, tak ji rozhodně nedá. Vysvětlovala jí, že se to může projevit za rok, za dva, ale klidně i v 15ti letech, jde hlavně o to, že s ní nastoupí děti, které jsou o rok starší a ten rok je docela dost, takže nejde o šikovnost, co se týče psaní, čtení atd. ale celkově jsou ty děti jinde a u mnohých se to může projevit na psychice dříve či později. Moje dcera má ve škole holčičku, která nastupovala právě o něco dříve, bylo jí šest v říjnu a ze začátku docela v pohodě, pak se začaly projevovat nějaké problémy s učením, dítě ve stresu, přivodilo si lupenku a navíc, jak je o rok mladší, tak i psychickou zralostí je prostě úplně jinde. Dceři bude 11 let, holčička měla teď devět a prostě je to rozdíl jako hrom. Já bych dříve určitě nedala.

To mně přijde divné - zní mi to jako „dneska si všichni dávají odklad, tak ho dejte taky“ :think: Podle mě by mělo být pár sedmiletých mezi většinou šestiletých a ne naopak.

Jinak nevím, mně to přijde divné říct o dítěti, které má narozeniny třeba 10.9., že šlo do školy v pěti. To přece není pravda. Není to tak, že je na úrovni pětiletého a v den narozenin se probudí a bude o rok zralejší. Tohle bych řekla o dítěti, které má šest třeba v lednu (a šlo by už od září). V pár dnech nevidím rozdíl a nevidím jediný důvod, když je dítě pro školu zralé, proč by to nemělo zvládat. Kamarádka - spolužačka na gymplu je v druhé půlce srpna, byla vždycky všude nejmladší a rozhodně z toho žádné trauma neměla a nemá. Spíš vždycky říkala, že je benjamínek a školní ozdoba :mrgreen: Je to i o nastavení toho člověka.

A jináč se teda omlouvám, že sem lezu, téma mě zaujalo, ač toto naštěstí nebudu muset řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
2.11.13 19:45

Já taky nějak nechápu, z čeho by mělo mít dítě trauma, že je mladší než ostatní. Já byla taky většinou z těch nejmladších (jsem červencová) a spíš jsem to brala jako výhodu. Asi se to za nás bralo jinak, spíš se podezíravě koukalo na ty starší než příslušelo danému ročníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
2.11.13 21:34

Sorry všem, kterých jsem se dotkla. Všimla jsem si až teď, že diskuze byla otevřená pro stejně smýšlející matky a o jiný názor nebyl zájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
2.11.13 21:37

@hanucha je to podle me dobre ja jsem zarijova a sla jsem skoro v 7 vzdy jsem tim trpela povidala si se spoluzaky o rok vys

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3435
2.11.13 21:37

Mamka je 1.9 a taky na své šesté narozky mazala do školy :mrgreen: Stíhala ikdyž byla nejmladší. Dnes může jít dítě v pěti ale chodí spíše v sedmi a starší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
2.11.13 22:52
@hanucha píše:
Ahoj všem, děkuji za každý názor, i když těch „jen ať si prodlouží dětství“ jsem slyšela až až a vůbec s tím nesouhlasím. Samozřejmě je to individuální.
Jsem ráda, že sem nakoukla @Lesina, vím že Adla šla dřív, a jsem zvědavá jak to zvládá a případně jestli jste doposud nenarazili na něco, čím tu straší ostatní, že se to neprojeví hned, ale později..

Neee, na nic hrozného jsme nenarazili. Adluša je v pohodě, tedy na zabití, je to poněkud paličaté a kverulantské dítko (což byla už od miminka a rozhodně nehrozilo, že by z toho řádným nástupem do školy vyrostla). Jsem opravdu ráda, že šla do školy dřív.

Vlastně ano, teď jsme narazili na malý problém - šla na očkování proti tetanu jako poslední ze třídy a tak nám do detailů líčila jaké měl kdo příznaky… Kdyby šla jako první byl by klid… (Ale ony jsou obě mladší děti taky nejmladší ve třídě, takže nás hrůzné očkování čeká ještě dvakrát - zvlášť prostředňátko nám to dá řádně vyžrat, je to děsnej cíťa a tak trochu hypochondr.)

Adla vypadá na třináct, je v plném proudu puberty a neumím si ji představit ve čtvrté třídě. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
2.11.13 23:52
@Monika H. píše:
Ve většině školách to funguje stále „klasicky“ (říkám tomu vojenský přístup) a o tom, co píšeš, že funguje v zahraničí si můžou děti nechat jen zdát… Nicméně už existují školy, kde to takto funguje, není jich moc a budou přibývat. Nemám ráda slovo alternativní, přeci to žádná alternativa není, ale měla by to být samozřejmost. Jeden klučík od nás, takový rošťák a živel, ale krásná dušička je v první třídě. Úplně vidím, jak ho to tam drtí, už dostávají i známky a zřejmě dost neobjektivně, už dostal i 3!, dva měsíce od začátku školy. Jeho tento systém doslova demotivuje a ničí, ze zářivého správného inteligentního rošťáka je při myšlence na školu usazený, demotivovaný, zničený kluk. Do školy přestal chtít chodit, ráno pláče… No systém si mže připsat další zničené dítě školou… To sem ale nepatří, omlouvám se za výlev, chtěla jsem jen reagovat na tento příspěvek, protože mě zaujal…

Na systém bych to tedy neházela. Toho chlapečka má na svědomí nějaká konkrétní osoba, ale systém z toho vinit tedy nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30419
2.11.13 23:54

Z pozice prvostupňové učitelky bych zakladatelce řekla, že pokud je dcerka dost velká, dost šikovná, dost sociálně vyspělá a dost samostatná, ať nic neřeší a dcerku do školy dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
13.9.14 23:41

Zajímalo by mě, jaký je názor po roce?

Já jsem vždycky litovala, že mě rodiče nedali na ZŠ o rok dřív - nejhorší revoltu jsem zažívala v sedmnácti letech a to bych bývala už měla maturitu:) Na druhou stranu jsem měla spolužáka, který díky tomu, že přechášel po kvartě z osmiletého gymnázia na čtyřleté v době, kdy znovu zavedli povinnou devítku, takže byl o rok mladší než my a to byl fakt chudák. Jemu bylo v prváku chvíli 13! Nakonec se to vyřešilo tím, že odjel na rok studovat do zahraničí a když se vrátil, nastoupil do nižšího ročníku, kde byl stále nejmladší, ale už to nebylo tak markantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
15.9.14 07:14

My jsme nakonec dřív nedali..Ale dcera je narozená až koncem listopadu, původní termín porodu měl být ještě o skoro 14 dní později, byla vyvolávaná. To už jsem v podstatě byla rozhodnutá, když jsem psala svůj příspěvek do této diskuze na první stránce, dřív jsme taky uvažovali..

Na jednu stranu jsme rádi, že je ještě ve školce. Důvodem byla hlavně její častá nemocnost, teď už prokázaná zkřížená latelarita a to, že zatím neumí R a Ř. Chodíme na logopedii, ale ona na ni nijak nespěchá, fyziologicky má pořád čas a k vůli škole to není potřeba potlačit.

Na druhou stranu, dcera nechodí do běžné školkové třídy, ale dostala se do výběrové předškolní třídy s angličtinou a speciálním programem..Zdůrazňuji, že nejde o přípravnou třídu ve škole, ale o předškolní třídu ve školce, jen jde o testy vybrané děti, je to projekt naší školky, který funguje už několik let..Nicméně požadují určité „chování“ jako ve škole - příchod maximálně kolem osmé hodiny, děti mají svoje pouzdro, sešit, v něm pastelky, tužku a lepidlo..Víc akcí, než běžní předškoláci a s angličtinou začnou příští týden, v průběhu celého dne..
Dělají hodně pracovních listů, už měla i první „domácí úkol“,byly u nás hody, tak si děti ve školce povídali o tradicích a lidových zvycích, co to vlastně ty hody jsou a zpívaly lidové písničky. Měly za úkol jít se podívat na vystoupení folklorních souborů, vystřihnout z novin obrázky a nalepit na čtvrtku papíru.

Je moc nadšená, ten rozdíl, o proti běžné třídě, je sto a jedna. Nevím nevím, jestli by v dnes téměř 6 letech byla tak nadšená ve smíšené třídě, kde se vyskytují i děti kolem tří let, vyjímečně mladší..Obávám se, že kdyby chodila do nějaké dvoutřídné vesnické školky, kde jsou děti smíchané od nejmenších až po předškoláky, byla by více doma než ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
26.9.14 22:05
@Almatka píše:
Zajímalo by mě, jaký je názor po roce?

Jestli je to otázka na mě, tak po roce je názor stále stejný. Dcera neměla ve škole s ničím problémy, snad jedině s kázní, ale ty má i teď a ještě větší, i psycholožka mi říkala že by to bylo s pozdějším nástupem horší.
Vysvědčení samé jedničky, od Vánoc, kdy se naučila číst, tak neustále čte, tento týden přečetla celou tlusnou bichli pohádek od B. Němcové, knížku pohádek od Vladislava a k tomu dvě tenké knížečky, Čtyřlístek a ještě jeden časopis.. To je teď její největší koníček.
Nejhorší je její občasná zamyšlenost a pomalost, někdy je rychlá jak blesk, ale většinou ne a často i schválně zdržuje a provokuje. Asi by sama nebyla schopná dojít do/ze školy, odemknout si a být sama doma, ale to se ani nečeká, nějaká dočasnost je jí taky šumák, kdybych ji ráno nehonila pořád dokola, tak do školy nedojde.. Ale to i teď ve druhé třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
27.9.14 18:12
@hanucha píše:
Jestli je to otázka na mě, tak po roce je názor stále stejný. Dcera neměla ve škole s ničím problémy, snad jedině s kázní, ale ty má i teď a ještě větší, i psycholožka mi říkala že by to bylo s pozdějším nástupem horší.
Vysvědčení samé jedničky, od Vánoc, kdy se naučila číst, tak neustále čte, tento týden přečetla celou tlusnou bichli pohádek od B. Němcové, knížku pohádek od Vladislava a k tomu dvě tenké knížečky, Čtyřlístek a ještě jeden časopis.. To je teď její největší koníček.
Nejhorší je její občasná zamyšlenost a pomalost, někdy je rychlá jak blesk, ale většinou ne a často i schválně zdržuje a provokuje. Asi by sama nebyla schopná dojít do/ze školy, odemknout si a být sama doma, ale to se ani nečeká, nějaká dočasnost je jí taky šumák, kdybych ji ráno nehonila pořád dokola, tak do školy nedojde.. Ale to i teď ve druhé třídě.

Otázka směřovala do pléna:) Kdo má zkušenost, ať se vyjádří.

Nějak mi to u holek přijde přirozenější než u kluků, tedy ten včasnější nástup. Teda vím, že je to populární slovo, ADHD, ale někdy má i celkem nestandardní projevy, u mě se třeba projevovaly tak jako u Tvé dcery. Sice samé jedničky, ale kázeňské problémy, nedochvilnost, zapomnětlivost atd…víceméně to, co píšeš o Tvé dceři. Nikdy se to díky prospěchu neřešilo a problémy to začalo dělat právě až v těch nácti…a nechci Tě tím strašit, třeba má povahu po někom z rodiny a je to tak prostě přirozené, může to být. Jen, že dnes se ADHD dá léčit tréningovými metodami, které neuškodí ani zdravým dětem, které se projevují právě tak jak ona:) A postřehla jsem, že konzultace proběhla s psycholožkou - asi kvůli té dřévější docházce- moje psycholožka tehdy (vyslali mě právě kvůli kázeňským problémům) ADHD nepostřehla, ale pozdější vyšetření (ne jedno) jej potvrdilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
27.9.14 18:49

@Almatka Tak mě vadí titulování skoro každého ADHD. Já jsem tip člověka, co se školou nikdy problém neměl. Jenom jsem nikdy neřešila nošení sešitu, dělaní ukolu, chození včas. Pak už jsem nosila 4,protože se mi nic dělat nechtělo. A ADHD si myslim netrpim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
27.9.14 19:29

@annaei pojem ADHD je dneska moderní, to nepopírám. Na jednu stranu bohužel, roste jakási „alergie“ na tuhle diagnozu. I když stále mi přijde, že mnoho lidí si plete přirozeně aktivní děti a hyperaktivní atd. Dle (snad) seriozních studií až 30% dětí má nějakou formu ADHD a to co popisuješ, že si měla, může a nemusí být. Rozhodně jsou ale celkem nebolestivé cesty bez medikace jak toho zbavit sedmi leté dítě, u dospělého je pozdě a už to tak lehké není. Takže jen otázka, nebylo by jednodušší, kdybys ty sešity nosila? Pokud ano, nebylo by fajn „natrénovat“ to i kdyby to bylo pomocí metody, kterou se používá při léčení ADHD?
A nakonec, ADHD není jen jedna porucha, je jich víc a jsou různé, stejně tak jejich rozsah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
27.9.14 20:06

@Almatka Já to prostě nějak dělat nechtěla. Ted už chápu, že je to vhodné a i mi to zlehčuje na vysoké život. Střední jsem prolezla o fous se 4 přitom, kdybych investovala jakkýkoliv čas učení tak bych asi prošla s 1. Já jsem dysgrafik, ale tim že u nás to měli jenom ty nejblbější studenti odmítala jsem to říct komukoliv. Já mam alergii na označování lidí jakkíkoliv názvy at už je to ADHD, poruchy učení, poruchy soustředění, psychické nemoci. Ten problém to nevyřeší a v dnešní době se to bere spíš jako vymluva, proč něco nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí