Šikana, nebo dětská hra?

Anonymní
16.2.22 17:49

Šikana nebo dětská hra?

Ahoj, syn dnes přišel ze školy.. Že mu dvě děcka v družině vzala penál a olepilu mu všechny věci uvnitř. Koukám na to a celé pastlky, fixy, tužky, pera a i guma zapatlané od lepidla. Příjde Vám to normální(dětská hra)? Mě tedy ne.. Jak by jste to řešili? A to jsme v první třídě. Syn nešel za paní vychovatelkou, protože by mu prý stejně řekla ať hlídá sebe a ne ostatní.. Mě to zavání s šikanou…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15421
16.2.22 17:53
@Anonymní píše:
Ahoj, syn dnes přišel ze školy.. Že mu dvě děcka v družině vzala penál a olepilu mu všechny věci uvnitř. Koukám na to a celé pastlky, fixy, tužky, pera a i guma zapatlané od lepidla. Příjde Vám to normální(dětská hra)? Mě tedy ne.. Jak by jste to řešili? A to jsme v první třídě. Syn nešel za paní vychovatelkou, protože by mu prý stejně řekla ať hlídá sebe a ne ostatní.. Mě to zavání s šikanou…

to bych řešila s vychovatelkou. Nevím jestli je to šikana, ale každopádně nesmyslné ničení věcí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76579
16.2.22 17:57

Jo, řešit s vychovatelkou a okamžitě, asi to šikana je, a hlavně poničení věcí, za které jste dali nemalé peníze, to bych nenechala jen tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.22 18:05

Může to být začátek šikany, bohužel jsem jako dítě zažila taky od první třídy. Ale pozor na tu roli rodiče - hysterická mamka běhající seřvávat učitelky většinou situaci spíš zhorší, proto to děti ani nechtějí. Promluvila bych se synem, poptala se, jestli je to jediný případ nebo mu jiné děti už vyvedli něco dalšího, co mu vadilo, kdo to byl a jestli takové věci dělají i jiným dětem, jak se na to dívá on, že to není správné. Jestli se ohradil, jak to v té třídě funguje - jestli jsou všichni proti němu, nebo má kamarády, kteří se ho zastanou. V klidu, bez výhrůžek, že jestli někdo něco, ať si tě nepřeje a podobně. A dávala bych bedlivý pozor, jestli se stane něco dalšího. Může to být izolovaná blbost dětí, ale nemusí.

• Citovat
  • Upravit
2073
16.2.22 18:05

Určitě bych to řešila s vychovatelkou. Někdy je to taková tenká hranice toho co je a co není šikana ale každopádně ať je to jak chce je to ničení cizích věcí které stály ne úplně zanedbatelnou částku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
16.2.22 18:07

Šikana je to v okamžiku, kdy to poškozenému vadí. Takže ano, je. Osobně bych šla za paní vychovatelkou, řekla jí v klidu, co se stalo, kdo to udělal a požádal ji, zda by na jmenované děti mohla dohlédnout, aby synovi už nic neničily. Pro začátek takhle, kdyby prudily syna dál, řešila bych opětovně a nebála bych se použít výraz šikana. Kdyby to neřešila, obrátit se na třídní učitelku (předpokládám, že spolu chodí i do třídy?), výchovného poradce, případně klidně na ředitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
16.2.22 18:08
@Anonymní píše:
Může to být začátek šikany, bohužel jsem jako dítě zažila taky od první třídy. Ale pozor na tu roli rodiče - hysterická mamka běhající seřvávat učitelky většinou situaci spíš zhorší, proto to děti ani nechtějí. Promluvila bych se synem, poptala se, jestli je to jediný případ nebo mu jiné děti už vyvedli něco dalšího, co mu vadilo, kdo to byl a jestli takové věci dělají i jiným dětem, jak se na to dívá on, že to není správné. Jestli se ohradil, jak to v té třídě funguje - jestli jsou všichni proti němu, nebo má kamarády, kteří se ho zastanou. V klidu, bez výhrůžek, že jestli někdo něco, ať si tě nepřeje a podobně. A dávala bych bedlivý pozor, jestli se stane něco dalšího. Může to být izolovaná blbost dětí, ale nemusí.

Souhlasím s klidným přístupem matky. Někdy si učitelky udělají obrázek a pak se k dotyčnému chovají ne moc vstřícně. Ale to samozřejmě platí napříč profesemi :-)
Edit: předčasně odesláno.

Příspěvek upraven 16.02.22 v 18:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76579
16.2.22 18:09

Já bych to řešila každopádně, hezky ale důrazně s vychovatelkou, nekupuji školní pomůcky proto, aby je nějaké cizí děcka jen tak ze srandy zničily,
dětská hra to není určitě a začátek šikany to být může

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.22 18:12

No ale co teď holky, v penálu mu nezbylo nic.. Vše odlepidla. Nemá s cím zítra pracovat.. Vše sem dala do pytlíku a mám s tou chutí jít zítra ráno do ředitelny. Ale to by bylo asi hysterické. Jsem z toho špatná. Také jsem zažila šikanu v první třídě. A chci být pro syna oporou. Kamarády prý nemá. Jen z vedlejší třídy dvě holčičky co potkává ve družině. Jsme tu nový necelý rok. A s těmi tu chodil chvilinku do školky. Achjo..

• Citovat
  • Upravit
33005
16.2.22 18:15

Řešit s vychovatelkou, zjistit, jaké je ve druzine/třídě klima. Případně informovat i třídní učitelku, pokud se jedná o děti ze stejné třídy. Aby věděla, že je potřeba zapracovat na vztazich ve třídě.
Protože tohle už není hra ani obyčejná klukovina.
A dítě naučit umět rozlišovat žalovaní ko. kotin od hlášení závažnějších věci tohoto typu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65165
16.2.22 18:15
@Anonymní píše:
No ale co teď holky, v penálu mu nezbylo nic.. Vše odlepidla. Nemá s cím zítra pracovat.. Vše sem dala do pytlíku a mám s tou chutí jít zítra ráno do ředitelny. Ale to by bylo asi hysterické. Jsem z toho špatná. Také jsem zažila šikanu v první třídě. A chci být pro syna oporou. Kamarády prý nemá. Jen z vedlejší třídy dvě holčičky co potkává ve družině. Jsme tu nový necelý rok. A s těmi tu chodil chvilinku do školky. Achjo..

nemáte bakaláře? Napsala bych třídní, že nemá věci a proč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15421
16.2.22 18:16
@vokishka píše:
nemáte bakaláře? Napsala bych třídní, že nemá věci a proč

Souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4053
16.2.22 18:16
@Anonymní píše:

Sla bych za druzinarkou a probrala to s ni. Ne, neni to zabavne, takze jako hru bych to nebrala, ale byla bych poradne naprdnuta. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15220
16.2.22 18:17
@Anonymní píše:

Napsala bych učitelce omluvu, že syn nemá na zitra psací potřeby, z důvodu zničení od spolužáků. Zítra bych zašla za vychovatelkou a v klidu si o tom promluvila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.2.22 18:17
@Anonymní píše:

Věci omyj jarem, lepidlo pustí. Syna podpoř, aby se nebál příště ozvat, pokud mu bude někdo dělat něco, co mu vadí. A ráno odchyť vychovatelku a promluv s ní o tom. Určitě to nenechávej být, ale zároveň se nechovej hystericky. Udělala bych to ve stylu „asi to byla jen klukovská hra, ale syn přišel s celým penálem od lepidla a nerada bych, aby se to opakovalo“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí