Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A to mu to nemuze rict nekdo jiny, na koho by dal? Treba tchan? „Jardo prosim te, nechces si radeji priste nekoho pozvat? Nemuzeme byt vsichni dobri ve vsem, jako snaha se ceni, ale divej, jak to vypada… “
. Jako znam několik mužů co jsou nesikovni ale myslí si, že spasí svět a všechno do…ou. pak známá spoustu strašně šikovných, kteří si umí poradit se vším ale tak trochu to očuraj aby ušetřili. Pokud jim někdo nedýchá na záda.
Taky pár mužů, kteří na co sáhnou to jim jde.
No a můj muž? Ten umí, poradi si ale nic se mu nechce. Pokud potřebuju aby něco udělal je nejrychlejší řešení, věc narafičit. tak aby na to přišel sám. Jak on zjistí, že se jemu něco rozbilo, hned to opravuje. Pokud se rozbíje něco mě, ihned je proslov.
Ale teda na velký věci nebo nějaké zapojování si připlacíme. Zapojení trouby, pračky, odvoz. Třeba i na odpad jsem měla instalatéra. Chlap si už nevěděl rady. ![]()
Na elektriku, stavení příčky, novou koupelnu, dlažbu…
Na všechno jsme měli někoho kdo to umí, pořádně.
@Silverine247 píše: Více
Tchán není, umřel již dávno. Se svojí rodinou dobré vztahy nemá. Sám má pocit, že to vše vypadá v pohodě, když jsem si sama pověsila obrázek tak se jen urazil a bylo peklo, že ho tím schválně ponizuji. On má pocit, že ve všem je nejlepší, všemu rozumí, na vše má jen on ten správný názor. Já už si ho bohužel přestala nějak vážit a naše manželství jde a tímto do kopru. Pak to obrací proti mě, že rozbíjím rodinu a chci vzít dětem otce jen kvůli tomu, že se mi nelíbí jak přidělal poličky
a pak i já sama pochybuji zda jen nepřeháním.
Tak to bych taky těžce rozdýchávala.., asi bych si v jeho nepřítomnosti pozvala hodinového manžela a ať se třeba staví na hlavu..
![]()
@Zwetta píše: Více
Asi tak zle bude taky, ale aspoň to bude pořádně a nebude do pláče.
Já bych s takovým chlapem nemohla být, ale na to už je ve tvojí situaci pozdě.
Já mám šikovného tátu i bráchu, laťku mám vysoko. Manžel s mým tátou nám postavili dům vlastníma rukama, takže tohle naštěstí neznám.
Ale štvalo by mě to hrozně. Co mu dát nějaký kutilský kurz k něčemu? K rozvíjení schopností. Musela bys to nějak šikovně navlíknout, že to není proto, že je nemohlo, ale proto, že ho to baví, tak aby se mohl posunout dál k větším cílům. ![]()
@Anonymní píše: Více
Ajaj, tak to bych doporucila jeste nakouknout vedle do diskuse o gaslightingu…
Můj manžel se pro fyzickou a údržbářskou práci nenarodil. Naštěstí je rád, když si na to někoho objednám a on to zaplatí (no peníze máme společné, ale on vydělává 2,5× víc než já). Něco si udělám sama, něco řeknu švagrovi, něco zeťákovi. Nehrotím.
Ano, zahradu poseká, zrejpe záhony, ale to je tak všechno.
Na složitější práce třeba kolem elektřiny a vodoinstalace má kamarády, tak Ti přijedou, opraví, my normálně zaplatíme. Uf.
Já se zase bojím řídit, tak neřídím. Nicméně u nás ve městě dojdu všude pěšky a velké nákupy obstarával manžel a teď si zvyknul i na Košík a Rohlík a je klid. Nakupuje jen cestou od někud a nejsou to maxinákupy, spíš to, na co má chuť nebo pivo a víno.
Mně nevadí, že nic neopraví, ale vadilo by mi, kdyby pindal, že jsem si to zařídila jinak. Což se naštěstí neděje a raději to zaplatí.
Ty názvy diskuzí mě strašně baví. Tvůj manžel možná nešikovný je, ale to je přece jeho nejmenší problém. Tvůj muž je hlavně manipulativní sebestředný narcis, se kterým se nedá diskutovat natož žít. Co tady chceš radit?
Znám z rodiny kombinaci technicky zručný, ale esteticky úplně mimo…prostě udělá věci funkčně, ale vypadá to jak od dělniqa. Naposledy jim firma krásně zrekonstruovala koupelnu. Ale pánovi se zdálo malé umyvadlo, tak k němu pěnou přidělal něco jako poličku/prodloužení. Funkčnost splněna, ale v té nové koupelně to je jak pěst na oko.
Já mám doma antikutila, nářadí bere do ruk nerad a s hrůzou v očích. Trochu mě to mrzí, ale zas něco zvládnu sama a co nezvládnu, na to zveme odborníky (třeba do elektřiny, vody a plynu se fakt bojím hrabat). A třeba montování nábytku je vyloženě zábava pro mě a děti, manžel se zapojí jen při zvedání těžkých kusů apod.
Zakladatelko, jestli máte finance, tak klidně zavolej hodinového manžela a dej byt do kupy…ale vy očividně máte hlubší problémy, tak možná nejdřív zapracujte na tomhle. Možná ti příšerný byt vadí hlavně proto, že odráží v jakém stavu je váš vztah.
Jáhsen třeba nešikovná a než abych udělala něco blbě, tak to neudělám. ![]()
Manžel drobné věci v domácnosti zvládá, ale jakmile je to něco náročnějšího, tak si zveme lidi z oboru.
Rekonstrukce není na rok, aby se zase prodělala, takže bych to chtěla mít pořádně. Stejně tak vím, že i manžel by si někoho radši pozval než se s tím crcat. ![]()
S tvým mužem bych s tímto přístupem být nemohla.
Každý chlap nemusí umět všechno (je to sice hrozně fajn, ale ani ženy nejsou všechny třeba skvělé švadleny, kuchařky…dovednosti přisuzované ženám). Ale je hrozné, když je ješitný a neuzná, že je třeba povolat šikovnějšího. Lezlo by mi to na nervy. Asi by mu to musel vysvětlit nějaký chlap, kterého uznává. Ale možná to prostě neuzná ani pak. A že ty rozbíjíš rodinu? On ji ničí svými siláckými řečmi. Není ostuda zavolat pomoc, když si s tím neví rady. Snad existuje něco, v čem je dobrý a co jen neokecává. Tím bych začala. Řekla bych, že je třeba dobrý ve své práci, ale práce na bytě ať prostě přenechá jiným. Že se uleví oběma. Ale otázka je, jestli to pochopí a nebude házet vinu zase na tebe. Nad něčím jde přimhouřit oči a zanadávat si třeba jen s kámoškou, ale zpackaná koupelna je už silné kafe.
Jen pro uklidnění. Všude je něco. Můj muž je sice relativně zručný, ale řekla bych, co se práce doma týče, líný jak veš. Vše je u nás doma na pětiletky ![]()
Zdravím všechny,
Asi bych se chtěla jen vypsat v momentální zoufalosti. Můj muž je na takové ty chlapské práce strašně nešikovný. Blbě je, že si myslí jak je šikovnost sama, má plnou pusu řečí, pořád se chlubí, když má něco udělat trvá to věčnost a já jsem kolikrát raději. Být vypadá za mě strašně. Dnes hned ráno chtěl přidělat poličku dětem v pokoji. Je to jen obyč deska, lehká. Každopádně koupil hmoždinky, které mají 12 cm, jenže stěna má 10 cm. Nějak jsme se pohádali, vyhodil mě a víte co provrtal se mi až do kuchyně. Takže je na zdi opět díra, již jednou se mu povedlo a jen na hrubo zaplacl. Koupelnu chtěl tak rekonstruovat sám, dopadlo to tak, že nám vše letí třeba o 5 cm na půl metru. Když mu praskl obklad nalepil tam i ten prasklý. Zrcadlo mi spadlo, tak ho pověsil rozbité. Nebo světlo jsem koupila nové, takové okrasné do obýváku a on ho při pověšení polámal. Jsou tam takové kovové části, ty se mi ulomily. Já sama nejsem technicky šikovná, klidně bych si na to někoho pozvala, ale on musí sám a jen to dodrbe, kdyby si to alespoň přiznal. A já si chodím po bytě a je mi do breku. Radu asi žádnou nepotřebuji, jen to u mě prohlubuje už tak vzniklou manželskou krizi.