Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
potřebovala bych radu. Mám dvoutýdenního chlapečka a šíleně ho trápí prdíky. Je plně kojen. Nahříváme plenu na bříško, masírujeme bříško plus k tomu mažeme Pupíkem a dokonce dáváme i kapičky Sab Simplex, ale nic nepomáhá. Nejím nic nadýmavého, nejím kvůli tomu skoro nic, ale stejně ho to neustále trápí. Pouze v noci, kdy nejím nic ty prdíky nemá. Už mi připadá, že raději nebudu jíst vůbec, protože jedině to by asi zabralo…
Nemáte prosím některá z vás radu, čím mu ještě od těch prdíků pomoci? Přes den kvůli tomu vůbec nespí, na chvilku se uklidní, jen když ho mám na rukou a jakoby s ním poskakuju, ale jakmile ho položím, tak se začně znovu kroutit a tlačit a plakat. Jenže to nejde s ním celý den poskakovat po bytě… Vždyť si nedojdu ani na záchod, když přítel není doma a nepochová ho…
Ahoj zkus nechávat během kojení vícekrát odkrknout a správně by neměl vůbec mlaskat, zkus taky třeba probiotické kapky, ale ty jsou asi až od měsíce ![]()
Co „protinadýmací“ čaje? Já pila meltu s drceným kmínem a drcený anýz (samotný nebo s heřmánkem a šípkem kvůli chuti). Zvukové efekty neuvěřitelné, ale pomohlo to ![]()
Pak mě napadá rektální rourka (nezkoušela jsem) nebo v nouzi teploměr (zabralo 1 x).
A na poskakování šátek. Při malém mimču s ním jde jít i na ten záchod.
Danylla píše:
Ahoj zkus nechávat během kojení vícekrát odkrknout a správně by neměl vůbec mlaskat, zkus taky třeba probiotické kapky, ale ty jsou asi až od měsíce
Nechávám odkrknout i třeba čtyřikrát během kojení, ale většinou si prostě nekrkne… A i když jo, tak ho to stejně trápí.
Knihomyš píše:
Co „protinadýmací“ čaje? Já pila meltu s drceným kmínem a drcený anýz (samotný nebo s heřmánkem a šípkem kvůli chuti). Zvukové efekty neuvěřitelné, ale pomohlo to
Pak mě napadá rektální rourka (nezkoušela jsem) nebo v nouzi teploměr (zabralo 1 x).
A na poskakování šátek. Při malém mimču s ním jde jít i na ten záchod.
Piju kojící čaj, co mi doporučila dětská doktorka, ale je to stejně k ničemu.
Ahoj, taky jsme tím prošli. Ta hrůza u nás byla do poloviny druhého měsíce. Rady: nejíst nic nadýmavého (pozor třeba i na banán). Po krmení vždy nechat krknout. Nahřivat bříško - plínkou, třešňové pecky, u nás fungoval nejlíp fén. Sabik ani Espumisan kpky nám nepomohly - jen po nic zvracela. Trochu zabral Baby Calm. Určitě s mimi cvičit: poloha tygříka, klokana, položit na chvilku na bříško. Nejvíc mi zabíralo chování, takže jsme se chovali i 20hodin denně. Malá měla ráda, když jem s ní dělala dřepy, skákala na míči. Pak jsme objevily šátek na nošení a byla pohoda, najednou jsem měla obě ruce volné. Ještě dobře fungovala autosedačka a vožení v autě.
Když bylo nejhůř použily jsme rektální rourku nebo vožení v kočáře přes prah.
Nezbyde nic jinýho než to vydržet. Po 6ti týdnech je to už většinou lepší.
Probiotika jsme dávaly taky, jsou sice až od 1měs., ale dávala jsem je od 3týdne a efekt nic moc. Jen po nich víc kadila. Už máme 2balení (jedny stály 600,– a efekt skoro žádný). Efekt udávají po prvním balení, který je cca na měsíc a do tý doby to asi přejde samo. Tak těžko říct jestli k něčemu byly. Pozor na fenykl, ve vyšším množství to může ještě zhoršit.
Jinak se „prdíky“ kojením můžou zhoršovat, protože se při kojení dávají střívka do pohybu. Naše malá na to trpěla hodně. Při kojení jedla 2min. a pak to začlo, kopala nohama, pouštěla se až se pozvracela, pak krkla usla na 5 min. a vzbudila se s křikem a 2,5hod. intemzivně řvala až vysílením usla a pak nešla vzbudit na další krmení.
Ahoj.. My máme holčičku a ty na prdíky prý netrpí..Ha
nám jediné, co pomohlo byla rektální rourka. Nejdříve jsem se jí bála použít, ale když jsem viděla, jak se trápí.. Pak se vyprděla a bylo. Sab simplex nám taky nepomohl. Jedině to cvičení a před koupáním na bříško. A jíst musíš, jinak nebudeš mít mlíčko!! Sama znám. Neboj, časem se vše vychytá. A s tím nošením jsme na tom také stejně, budu pořizovat šátek. Jířa a Anička 4týdny ![]()
Ještě nám pomáhalo koupání v kyblíku (lepší jak vanička-mimi je celý potopený), bříško se hezky nahřálo. A k tomu jídlu: taky jsem omezila snad všechno až jem málem přišla o mlíko. Nakonec jsem začala jíst vše a malou to trápí už jen občas.
Myslím, že je blbost, aby nebyly v noci prdy, protože nejíš - nějakou dobu to trvá, než se látky z jídla dostanou do mlíka ![]()
Jsou fenyklové čaje pro miminka už od 1 týdne myslím, stačí dvě lžičky před kojením (miminku), BabyCalm Majdě zabíral (ale je myslím od 1 měsíce nebo kolika), dávat hodně na bříško.
Úplně přestaly problémy s prdama až nějak kolem 5 měsíců, ale po šestinedělí už to aspoň nebylo tak strašné.
Vím, jaké to je
Jedla jsem jen rýži a těstoviny a dušené kuřecí maso a stejně to nepomohlo. Jíst musíš, abys měla mlíčko, tak se tím nestresuj ![]()
Zkus ještě kromě toho kojícího čaje pít i fenyklový čaj (střídej to) a přes mlíčko se dostane k miminku.
Po 1 měsíci zkus probiotické kapky nebo Lactobacílky, ty jsou na stabilizaci a zlepšení střevní mikroflóry a nám moc pomohly.
Teď bych zkusila rekt. rourku, ta nám taky zafungovala. Stojí pár korun a seženeš ji v lékárně. Teploměr do zadečku se nedostane tak daleko jako rourka a hlavně nemá dírku na odchod plynů. Není pravda, že si na rourku miminko zvykne a nebude pak samo tlačit. Takhle malé miminko si na to nezvykne a uleví se mu.
Drž se, brzo bude určitě líp ![]()
Na to ti můžu říct jen jediné - vydrž. My tohle měli do 3 měsíců skoro každou noc do svítání. Pomáhalo jediné, chodit a nosit nebo houpat v autosedačce. Žádné kapky, masáže, nahřívání, krémy…nic nepomáhalo. Po poradě s dětskou jsme asi 2× použili i rektální rourku a ani to nepomohlo. Pak to najednou přešlo, ale s bolením bříška jsme si užili ještě dost pár měsíců. Některé děti mají prostě citlivější střeva. A taky jsem plně kojila a hlídala hodně, co jím. Nemělo to asi význam, protože jsem pak kojila plně dál do 8.měs a bolení ustávalo. Prý jak sílí břišní stěna, dítě může čím dál víc zatlačit a pomoci si.
Tak asi zkusíme tu rourku, ale sama doktorka říkala, že to použít až jako úplně krajní řešení…
Jinak děkuju holky za rady!
My používali i u dcery rektálku pravidelně.
Teď náš 4 týdenní syn se od 2 týdne sám ani nevykakal a ani neprdl. Dávali jsme ji po každém kojení. Jinak se kroutil a plakal. Teď je to několik dnů, kdy mu vše začalo odcházet samo. Čert ví, co zabralo. Já nejím nic, piju čaje, koušu kmín a baštím Espumisan. Malý má Biogaya kapky a Sab a masáže bříška a nahřívání, úlevové polohy. Děkuji vždy za každý prd.
Naše lékařka je pro rektálku. Pokud se používá jemně s citem, tak se nic nestane. Jak jinak dítěti ulevit?