Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
holky, maminky
prosím o radu, jelikože jsem měla ne úplně dobrý porod a měla jsem epidural, který mě na 5 dní totálně odstavil od normálního života…neměla jsem ani čas ani sílu ptát se na novoro.ohledně kojení
malá se hned přisála, víc jsem neřešila, než to,aby mi ji přikládali /rodina/abych měla mléko
teď mám ale několik problémů doma…třeba mi poradíte, díky
1. malé říkáme násoska, je to malej „pijan“
když se přisaje, tak jí to jde někdy výborně, ale někdy mi prso pouští…a nemůže se správně přisát, a to až ted, 14 dní problémy vůbec neměla
prso nemám tvrdé…
jen jí to jakoby někdy jde a někdy nejde…nevím proč
2.strašně hltá, mlíko mi ale teče „asi“ moc a ona nestíhá nasávat…pak se zakucká…
a vždy po kojení má škytavku…
3.mám dávat jen jedno prso? nebo obě a jak dlouho, pokud obě? u prvního čekám, až má dost…ale kdyby obě, tak kdy ji od prvního mám „odpojit“ ![]()
4. v nemocnici bylo kojení bez problémů i první dny
ted to ale doma probíhá asi takto:
nakojím z jednoho prsu, nechám odříhnut, z 80% si neodříhne…
potom „čumákuje“ jak já říkám, kouká, pak se nudí , kroutí atd.spánek nepřichází… ![]()
už se jí u mě nelíbí tak měníme polohy, zpívám ji atd.
když už to dělám několik minut cca 45 , začne se ošívat a otvírá zase pusinku /pít už ale předtím nechtěla/ tak ji zase nakojím z druhého prsa a kolotoč se rozběhne znova.....
pak ji uchlácholím, dám v polospánku do postýlky a začne škytat…tak ji vytáhnu a dám jen cucnout, škytání přejde, ale je 100%vzbuzená …a začne zase uspávání a nakonci kdy je skoro uspaná dostane hlad a zase kojení a zase kolotoč..ale to si jen párkrát cucne, asi žížen, máme tady vedro…
no a to jsou celkem třeba 3 hodiny
![]()
malá má 14 dní, já po císaři a komplikacích a ještě zánět prsu a teploty
Ahoj,
1, pravdepodobne je prso vic nalite nez jindy a tak se ji bradavka spatne chyta. Staci malinko odtriknout pred kojenim a melo by to jit lip.
2,hltani, zakuckavani a skytani je naprosto normalni. Casem to bude lepsi a lepsi ![]()
3,pokud mas dost mleka, tak davej jen z jednoho a druhe nech na dlasi kojeni.
4,zkusila jsi dudlik? Mozna si chce jen podudat a tim se uspat. Kdyz ji das znova napit, tak ji muze tlacit brisko a tim se pak krouti a budi.
DR. v porodnici mi rikala, ze pauza mezi kojenimi by mela byt aspon 1,5 hodiny, aby se nemichalo mleko natravane a cerstve.
Je to narocne obdobi, nez si na sebe zvyknete a nejdete si svuj rezim, rytmus. Ale verim, ze to zvladnete a budete spokojene obe
![]()
nekdo koji z jednoho, nekdo z obou,ja teda kojim celych 17 mesicu z obou prsou a bez problemu, jedno ji proste nestacilo
prvnich par tydnu se teprve telo prizpusobuje potrebe ditete a kojeni muze trvat dlouho a je normalni, ze dite by u prsa bylo nejradeji stale
hodim Ti sem dva odkazy na stranky, kde jsem si nasla nejvice informaci a pomohly mi
http://www.rodina.cz/LLL/
http://www.kojeni.net/
1. syn se taky neuměl přisávat, trvalo to cca 3 t, příčinu dodnes nevím. Dcera blbne jen někdy, když se potřebuje vyprdět a já jí cpu prso.
2. stává se to taky. nijak to neřešim. pomohlo by před kojenim odstříkat trochu mléka, na to jsem ale lemra.
3. já dávám jedno dokud pije. když zkončí, přehodim na druhý. syn si dal vždycky, dcera jen občas
4.Neporadim ![]()
máš ji správně natočenou? měla by ležet jakoby na boku, pusu na tvém dvorci, prs se neodtahuje rukou, jazyk má mimčo pod bradavkou. Kojí se z jednoho prsu, při dalším kojení nabídneš druhý - střídáš to. To, že si neodříhne není problém. Polož ji do postýlky na bok a kdyby blinkala, tak se nezalkne. Po kojení ji dej do postýlky a běž si po svém. To, že mimčo nespí, neznamená, že musí být u tebe. Prostě ji dej do postýlky a nech ji, někdy budou jen tak koukat, jindy usne - čím bude starší, tím bude spát méně. Pokud máš možnost dát kočár na zahradu nebo balkon - udělej to. Většina dětí spí lépe a déle venku a to i v zimě. Mimčo není třeba uspávat. Zvykne si na to a už se od něj nehneš.
Taky radím, i pokud je prso měkké, je asi nalité, já jsem si prostě snažila chytit ho a nacpat co největší část dvorce do pusy- resp skoro celý.
Né jen konec bradavky- to je špatně, dále má prý mimiko mít zabořený nosík v prsu, u mě to ale 100% takto bylo špatně(mám velké prsa)-malý nemohl dýchat, pořád se pouštěl, když se nepustil, tak dýchal sice pusou, ale zase nalokal kyslík, z toho škytavka a větry. Takže já jsem si ještě vždycky prstem prso jemně odtlačovala od jeho nosíku, aby se opravdu jen dotkla max. špička nosu.
Dále dávej prozatím jen z jednoho prsu, toto mi radili v porodnici. Přední mlíko je jen jako voda, až to zadní je tučnější. pokud se prsy stále střídají, dítě je sice nacpané k prasknutí, ale je to jako mít plný žaludek vody..po chvíli bude mít zase hlad a bude chtít pít.
Snad jsem trochu pomohla..malý má 26m a je skoro plně kojený. ![]()
maminky díky moc za rady
jsem ze všeho vyjukaná
a negat.vzpomínky z porodnice + teď doma když ještě nejsem fit, tak jsem taková vystrašená a unavená…
a co takhle najít si v blízkosti laktační poradkyni- měla by poradit se všemi problémy, zkontrolovat kojení. Jinak mě taky napadá dětská mudr. naše taky radila !-)
madrianova píše:
holky, maminky
prosím o radu, jelikože jsem měla ne úplně dobrý porod a měla jsem epidural, který mě na 5 dní totálně odstavil od normálního života…neměla jsem ani čas ani sílu ptát se na novoro.ohledně kojení
malá se hned přisála, víc jsem neřešila, než to,aby mi ji přikládali /rodina/abych měla mléko
teď mám ale několik problémů doma…třeba mi poradíte, díky1. malé říkáme násoska, je to malej „pijan“
když se přisaje, tak jí to jde někdy výborně, ale někdy mi prso pouští…a nemůže se správně přisát, a to až ted, 14 dní problémy vůbec neměla
prso nemám tvrdé…jen jí to jakoby někdy jde a někdy nejde…nevím proč
2.strašně hltá, mlíko mi ale teče „asi“ moc a ona nestíhá nasávat…pak se zakucká…
a vždy po kojení má škytavku…3.mám dávat jen jedno prso? nebo obě a jak dlouho, pokud obě? u prvního čekám, až má dost…ale kdyby obě, tak kdy ji od prvního mám „odpojit“
4. v nemocnici bylo kojení bez problémů i první dny
malá má 14 dní, já po císaři a komplikacích a ještě zánět prsu a teploty
ted to ale doma probíhá asi takto:
nakojím z jednoho prsu, nechám odříhnut, z 80% si neodříhne…
potom „čumákuje“ jak já říkám, kouká, pak se nudí , kroutí atd.spánek nepřichází…
už se jí u mě nelíbí tak měníme polohy, zpívám ji atd.
když už to dělám několik minut cca 45 , začne se ošívat a otvírá zase pusinku /pít už ale předtím nechtěla/ tak ji zase nakojím z druhého prsa a kolotoč se rozběhne znova.....
pak ji uchlácholím, dám v polospánku do postýlky a začne škytat…tak ji vytáhnu a dám jen cucnout, škytání přejde, ale je 100%vzbuzená …a začne zase uspávání a nakonci kdy je skoro uspaná dostane hlad a zase kojení a zase kolotoč..ale to si jen párkrát cucne, asi žížen, máme tady vedro…
no a to jsou celkem třeba 3 hodiny![]()
Ahoj,
ad1 - vytrvej, může ji bolet i bříško, prso jí nemusí úplně tvarově vyhovovat, resp může být méně oblíbené.
ad 2 - pokud mléko teče proudem, je vhodné před kojení trošku odstříkat, ne moc, jen aby se uvolnil a zmírnil tok mléka. Pomáhá i zvýšená poloha při kojení, loket si můžeš podložit polštářem, aby byla hlavička miminka výš. Nebo jde kojit ve vzpřímené poloze, kdy se opřeš dozadu a miminko jakoby na sebe položíš.
ad 3 - můžeš tak i tak. Smysl kojení z obou prsou je u rozkojování, nebo když maminka potřebuje přechodně zvýšit laktaci, jinak není třeba. Pokud bys kojila jen z jednoho prsu, pozor na to druhé prso, aby se ti příliš nenalilo a nebyly z toho zatvrdliny, příp zánět. Pokud bude to druhé prso příliš nalité, trošku odstříkej, není nutné moc, jen do úlevy.
ad 4 - určitě není nutné miminko uspávat, ani to nedoporučuju. Dbej na to, aby se miminko dostatečně napilo naráz, klidně s přestávkou na odkrknutí, ale žádné, že bude mít hodinu pauzu, pak znovu, a vlastně se pořádně nenapije a je u tebe neustále. Je třeba, aby miminko pilo efektivně, prostě si vytáhlo svoji dávku, některá miminka se musí budit, když jsou třeba línější, nebo u nich doznívá žloutenka. V mezidobí během kojení není nutné miminko nosit a chovat a uspávat, mazlení je samozřejmě žádoucí, klidně si ho vezmi do postele, pozor jen na to, abys nebyla otrokem miminka, které neusne jinak, než že je unošeno ke spánku.
A jinak, vedeš si naprosto skvěle, není důvod o sobě pochybovat!!!
![]()
add 2:
Mám doma to samé
Malé je tedy už 6 týdnů, ale skoro u každého kojení vydává zvuky, jako když se chce zalknout. Též mi jednoduše teče hodně mléko, když po pár desítkách vteřin sání pustí prso, tak to z něj doslova stříká, že jsme obě kropenaté… Takže já kojím v záklonu (nemám dojem, že to pomáhá), odstříkávání jsem nezkoušela.
add 3:
vše bylo napsáno, obě jen když je třeba podpořit tvorbu mléka, takže v porodnici, při laktační krizi, nebo třeba v 5, či 6 měsících, kdy dítěti jedno prsko už prostě nestačí.
add 4:
Opět situaci znám z vlastních zkušeností, stejné to bylo se starší dcerou a je i nyní. To „čumákování“ je většinou způsobeno právě neodříhnutím, protože dítě prostě tlačí vzduch v žaludku. Starší dceru jsme na radu dr. začali „házet na rameno“, prostě jako pytel mouky, kdy dítě visí hlavou do zadu tak, aby tvé rameno bylo zabořené v jeho bříšku. Nejdřív ti tobude připadat docela drsné, krom toho se bojíš, že ti mrně spadne, ale pak to natrénuješ. Na naší starší to fungovalo výborně, obvykle sice u odříhnutí něco vyletělo na podlahu, ale to byl jen estetický problém ![]()
Nyní to na mladší příliš nefunguje, ale funguje časté měnění poloh, takže po nakojení normálně zvednu (jako si ji položím na svůj hrudník, když sedím lehce v záklonu), chvíli čekám, podrncávám s ní, když se nic neděje, tak šup pozice tygříka, kdy dlaní tlačím na bříško, opět pohupuji, když nic, tak na rameno a stále do kola. Někdy si též neodříhne, ale většinou to z ní „vyklepem“.
Jenže pravda je, že často jedno odříhnutí nebo i několik i s ublinknutíma prostě nestačí. Takže stejně je nvrlá nebo příbo brečí a šponuje se nebo usne, ale po pár minutách jí bolení žaludku vzbudí no a pak stále znovu snahy o další říhnutí. Když to trvá třeba hodinu, tak někdy pomůže dát ji znovu k prsu, obvykle pak nehltá, ale jen se trochu napije a pak znovu zkusit odříhnutí a pak se to většinou povede.
Ale kolotoč také známe, např. v sobotu jsme tu měli grilovačku, takže naštěstí dost ženských rukou k vození a nošení, ale malá své krmení, kroucení, klimbnutí, ublinknutí, kroucení, kojení,… předváděla od oběda a pořádně usnula až v 23.00 večer…
Prostě hltací děti jsou šílené, mají jedinou výhodu - nají se běžně za 5 minut ![]()