Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky ![]()
Nedávno se mi začali objevovat otoky, nejdřív to byly jen nohy, a jen večer.. ale teď? :/ včera jsem natekla úplně celá, ruce nohy obličej, sotva jsem mohla usnout, jelikož se mi i špatně dýchalo
Jsem ve 37 týdnu, takže celkem chápu, že se otoky dostavily, Mám 19 kg nahoře, sůl a sladké jsem omezila, ale otoky se zhoršují a zhoršují, už nenazuji ani jedny boty
Myslíte že s tím mám zajít k doktoru, nebo popř. zajet na pohotovost kdyby se to zhoršilo? Četla jsem že v těhotenství existuje i „nemoc“ zvaná preeklampsie… nemůže to být i třeba to?
a ještě prosím o jednu radu, co vám na otoky pomáhalo? já ať mám nahoře nohy jak dlouho, vůbec to nepomáhá ![]()
Předem všem děkuji za odpovědi ![]()
Já bych určitě zajela do špitálu, nemusí být nic, ale taky může být vážná komplikace… Jinak mě na otoky stačilo dát nohy nahoru, ale fakt bych neváhala, pokud Ti natýká i obličej, tak to rozhodně není normální… ![]()
Příspěvek upraven 13.01.13 v 14:27
@skrudzz na Tvojom mieste by som okamzite sla k doktorovi! ked uz Ti opucha aj tvar (oblicej) tak to moze signalizovat zlyhavanie ladvin.
Pokud jsi najednou otekla i v obličeji a na rukách, tak si zítra skoč k doktorovi. S sebou si vem ranní moč, z té ti bude zjišťovat, jestli nevylučuješ bílkoviny - pak by to mohl být právě náběh na tu preeklampsii. Kdyby jsi začala hůř vidět nebo by tě začala z ničeho nic bole hlava, tak si radši ještě dneska zajeď na pohotovost.
Ja mela u prvniho tehotenstvi taky hrozne otoky
normalne kdyz jsem si pichla prst do kotniku u nohy, tak mi tam zustal urcitou dobu i dvoucentimetrovy dolicek
oak ke konci jsem byla opuchla cela, krome obliceje.. Dr. na to rekl, ze je to normalni.. Byla to fakt hruza, a vysvobozeni je asi jenom porod…
Pree by to být mohla v kombinaci s vysokým tlakem. Ale podle toho co popisuješ by to mohlo být opravdu horší, než ‚jen‘ otoky. Asi bych si taky k dr zašla. Tlak máš jinak ok?
Radši bych jela. Pokud jsou to jen otoky, tak jediné co pomohlo trochu je ležení na levé straně (pokud máš srdce nalevo). A ještě jsem k tomu všelijak zvedala nohy, pravá se dala položit na vršek gauče. Taky pomáhaly diuretické čaje nebo potraviny, ale to už nedoporučuju, neboť mi v druhém těhu chyběla plodová voda a mám trochu podezření právě na ta diuretika ![]()
Všem děkuju za odpovědi
Počkám do večera a když znovu takhle oteču, zítra pojedu a uvidíme ![]()
@Seizdra Tlak mám ok, spíš nízký.. takže to ta pree.. asi nebude, ale kdo ví co vše za tím může být, uvidíme večer ![]()
Já natekla ze dne na den ve 38.tt, nevím, jestli ještě ten den nedo další jsem šla k dr., ta hned udělala všechny testy a naštěstí to nic nebylo.
Ahoj,
já to měla podobně. Do 38. týdne jsem přibrala 12kilo a pohoda. Pak během pár dní jsem začala otékat víc a víc, až jsem za další dva týdny měla nahoře dalších 13 kilo. Měla jsem nateklé strašlivě orpavdu všechno, ani do schodů jsem nemohla chodit jak jsem měla oteklé nárty, obličej a krk ani nemluvím.
Zkusila jsem vše, ale nezabírali žádné rady, ani z netu, ani z nemocnice a od gynekologa. nakonec mi řekli že to samo zmizí až prodím.
Po porodu se to pomalilinku lepšilo, ale bez otoků jsem byla až po dvou měsících po porodu.
Teď jsem v 16.týdnu a doufám, že podruhé to tak hrozné nebude.
Přeji aby ti otoky mizeli lépe. Jen jsem tě chtěla „klidnit“ v tom, že to asi je opravdu normální ![]()
@skrudzz pree by to byla za předpokladu, že by se ti to kombinovalo s vysokým tlakem, bílkovinou v moči a bolestmi hlavy…ale já bych ráno šla tak jako tak, taky si kontroluj, jak kolísá váha, klidně 2× za den se važ
@archienka1 ta vaha taky nic neresi, ja byla schopna za den pribrat 5 kilo, a rano jsem zas mela o 5 kilo min, v noci jsem to vypotila a vycurala.. Ten konec tehotenstvi uz proste neni sranda.. I kdyz ja teda zacala otikat uz od 30 tydne, ale od toho zhruba 36 to byl des..
@skrudzz ja som mala preeklampsiu. prve sa objavili brutalne edemy, vaha +45 kil na konci tehotenstva.
tlak som mala stale 100/70 a potom ku koncu behom jedneho dna vyletel na 140/90 a o par dni bol na 160/110. plus bielkovina v moci. ten zvrat prisiel rychlo a necakane.
preto pisem aby si sla k doktorovi co najskor, to nie je sranda.
Do 7 měsíce jsem také otékala jen na kotnících, ale kolem toho 8-9 jsem nabrala skoro 17kg a všechno voda. Nemohla jsem si ani dřepnout, měla jsem pocit, že mi praskne kůže. Obličej jsem měla jako kouli, o rukách, prstech ani nemluvím
Ale doktorka mi řekla, že je to naprosto normální, že jsou ženy, které koncem těhotenství celé otečou a nepomáhá ani nohy nahoře, omezit sůl, čaje… nic. Ale zase jsem nechala 15kg v nemocnici, a hodně jsem „splaskla“.