Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Měla jsem od mala to stejné a bohužel mám dodnes. Jakmile vidím na ulici psa bez majitele, mám panickou hrůzu, že mě kousne. Občas se musím i otočit a jít zpátky, nemůžu kolem něj projít. Nikdy mě pes nekousnul, ale ten strach nemůžu překonat
.
Mám ze psů strach od mala a mám ho celý život. Nejhorší jsou velký černý psi, vlčáci, a všichni, kteří jsou bez majitele v mé blízkosti. Když jsem jako malá chodila ze školy a běhal třeba už jen kousek od našeho domu volně pes, otočila jsem se a strašně velkou oklikou jsem tu ulici obešla. Nebo jsem měla metodu a tu dělám doteď - nekoukat na něj a jít. Ale vadí mi, i když lidi venčí psi a ten pes se pak najednou blíží ke mě a páníček volá - nebojte se, on nic nedělá. Haha, to na mě teda nezabírá ![]()
Každý má strach z něčeho a to i v dospělosti, i v dětství.
@Aamanda píše:
Měla jsem od mala to stejné a bohužel mám dodnes. Jakmile vidím na ulici psa bez majitele, mám panickou hrůzu, že mě kousne. Občas se musím i otočit a jít zpátky, nemůžu kolem něj projít. Nikdy mě pes nekousnul, ale ten strach nemůžu překonat.
Mam to stejne. Az na to, ze me pes 2× kousnul. Doma mame psa, (privedl si ho partner )je to takovej blbecek hodnej. Dokonce uz me i branil, ale trvalo mi nekolik mesicu nez jsem si zvykla a dala mu nazrat treba. Vencit nechodim bojim se ostatnich psu.
@Anonymní píše:
Mám ze psů strach od mala a mám ho celý život. Nejhorší jsou velký černý psi, vlčáci, a všichni, kteří jsou bez majitele v mé blízkosti. Když jsem jako malá chodila ze školy a běhal třeba už jen kousek od našeho domu volně pes, otočila jsem se a strašně velkou oklikou jsem tu ulici obešla. Nebo jsem měla metodu a tu dělám doteď - nekoukat na něj a jít. Ale vadí mi, i když lidi venčí psi a ten pes se pak najednou blíží ke mě a páníček volá - nebojte se, on nic nedělá. Haha, to na mě teda nezabírá
Každý má strach z něčeho a to i v dospělosti, i v dětství.
Co ja se nachodila kilometru abych se vyhnula volne pobihajicim psum ![]()
@klaaras35 možná ještě zkusit doma vystavit fotku babičky s pejskem. Nebo aby viděl, jak si s nim hraji jiné male děti a baví se, smějí se. Třeba zvědavost ten strach trošku prepere. Ale urcite bych to nijak nekomentovala; jako třeba „vidíš, jak si Andulka pěkně s Rexikem hraje a vuuube se nebojí.“ Prostě brát toho psa a strach z něj jak to běží a leží a třeba se osmeli.
Do dnes si pamatují tu hrůzu, jak jsem visela mamince na krku a ona mi odtrhavala ruce a říkala, atse nebojim a jdu si hrát jako ostatní děti s těmi stěnatky. (Šlo o jezevčík) ![]()
Taky me to nepreslo, ale u me strach zacal po pokousani… Byly i chvile, kdy jsem se vazne premlouvala k odchodu ven, o hodinovych cestach z nadrazi nemluve, protoze ulici, kterou sel pes, jsem proste neprosla… Ted ziju v cizine, psu desetina jak v CR, 99 procent na voditku - uzasny balzam na nervy a konecne se to zlepsuje - proste co oci nevidi… uz i v CR jsem schopna jit do parku. Takze za me zadne odnaucovani sokem.
A neviděl ani nikoho z blízkých, kdo by na psy takhle reagoval? Je to zajímavé, uplne bez příčiny…třeba to s věkem přejde. Ja mam u dcery uplne opačný problém. Ma tak moc rada všechna zvířátka, ze by si hladila uplne každého pejska na procházce (psa máme doma a jsou fakt velcí kamarádi)…kdyz ji to zákazu, tak ma hysterak…člověk si nevybere…
@ngauruhoe píše:
@zuzouš myslela jsem, ze mluvíme o malém dítěti. To se fakt umí problémům postavit. Jen se snažím říct, ze z mého pohledu a me zkušenosti to nuceni melo spis opacny efekt. Určité mu maminka může pomoci pochopením a vlastním chováním, jako příkladem. Treba, ze ona si pejska pohladi. Ale bez toho vychovavaciho podtextu. To je jako když se dospěla ženská boji hadů nebo pavouků a někdo ji nutí si zvyknout tím, ze ji to ze srandy nacpe do postele… Se tomu ma postavit?!
Ale tady nikdo neradil hodit to děcko psovi do kotce a podobné šokové terapie. Dokonce se všichni shodli, že k ničemu nenutit. Všechno dělat mimochodem, nenuceně.
Ale pomaličku se snažit na tom pracovat… a třeba klukovi ušetřit ty nachozené kilometry způsobené obcházením psů.
Jako já taky nemám ráda volně pobíhající psy. Ale tak zhruba dokážu číst podle chování, o co psovi jde. Většina jde a čuchá si kolem.
Jen jednou cizí pes napadl mého na procházce… A to šel strach bokem, sejmula jsem ho batohem, hajzla.
Dobrý den,
Prosím o radu. Mám tříletou dcerku která se neskutečně bojí zvířat ( pes, kůň, ovce, moucha, vosa atd.. ). Nevíte prosím jak ho toho strachu zbavit? Včera byla na návštěvě i babičky která má psi a strachy se až počůrala. Když byl dcerce zaokrouhleně rok a půl, tak na ni vyběhla ovce a od té doby se neskutečně bojí.
Předem děkuji za radu.
@prdolkaprdolka ja bych s ni o tom mluvila, řekla ze ji rozumím ze to muze byt děsivé a určitě ji nenutila k žádnému kontaktu. A ve vhodných chvílích bych s ni,,trenovala" - nejdriv jen pozorovanim, potom dva tri kroky blíž, atd az k pohlazeni. Ale toto je záležitost na několik tydnu, ne li mesicu.
@prdolkaprdolka Trénovat,trénovat, trénovat, jak tu někdo už píše.
@prdolkaprdolka já se psů bála taky od mala a přešlo mě to až kolem puberty. To jsem byla na prázdninách u tety a měli hrozně hodnýho psa.
Taky na mě jako malou skočil vlčák a nebylo pomoci. Naši na mě nijak netlačili.
Možná bych ji vysvětlila, že zvířátka jsou hodná, ale když se bojí, tak se brání, stejně jako ona a zkusit někde, kde je canis terapie, párkrát tam dojít. Oni ti psi jsou moc hodní a nechají si lecos líbit, tak by to mohlo pomoct, nenutit, ukázat a když si bude chtít sama k němu dojít, tak v pohodě, když ne, zkusit znovu.
Ale do ničeho bych jí netlačila.
My máme druhý extrém, náš mladý se nebojí ničeho, potrkala ho v 1,5 roce koza a za pět minut tam běžel zas.
Moje sestra mela v detstvi take fobii ze psu, po spatnem zazitku kdy na ni skocil pes znamych. Ten pes si chtel hrat, bylo to jeste stene, ale stene opravdu velke rasy, takze oproti trilete nebo ctyrlete holcicce byl obrovsky. Od te doby se bala uplne vsech psu. Vydrzelo to nekolik let a preslo to diky kontaktu s dvema malyma psikama jedne zname, byli to maly hodny vesely pejskove, nejdriv se jich taky bala, ale videla po par setkanich, ze jsou opravdu hodny a oblibila si je a pak uz to slo lepe i s ostatnima psama.
@prdolkaprdolka to bych nedělala, pokud se bojí jakéhokoli zvířete, netlačila bych na něj. Bojí se i v zoo kde jsou zvířata v kleci / za plotem? Pokud ne, tak bych navštěvoval zoo a vážně tomu nechej volný průběh. My bydleli na vesnici, jiných zvířat jsem se nebála, ale ti psi to byla noční můra fakt tak do 15 let