Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim maminky,
mam problem se synem. Ma 3,5 roku a temer od narozeni ma strach ze psu a stale se to stupnuje, vidi psa na 50m a zacne kricet, klepat se a brecet. Nemuzeme v klidu kolem psa projit. Mate nekdo podobnou zkusenost, popripade co zabralo? Dekujj za kazdou radu
A žádnou špatnou zkušenost nemá?
Mluví? - Dokáže říct, co přesně mu vadí?
Co štěňátka? Ta se dětem většinou líbí…
Máme to podobně s dcerou. Ta vidí psa i za rohem. Když se cizí víc přiblíží, jančí. Řve, cpe se do náruče, zrychleně dýchá. Doma se psa nebojí.
Neřeším to. Má to po mně, taky se psů bojím.
Rika, ze se boji, ze ho kousne a tak. Pritom se mu nikdy nic nestalo, zadny pes ho nekousl, neposkrabal, nic.
Kluk se takhle jednu dobu taky bál psů. Když byl ještě hodně malý, tak se mu jedno „tele“ podívalo do kočárku
časem se to trpchu zlepšilo, ale pořád jim nevěří.
Nemohl vidět něco v televizi?
@lucenka On se jich bal uz v dobe, kdy se na televizi nedival. Proste to nechapu, ale je to hruza. Babicka si ted poridila stenatko a on ma uplny zachvat, kdyz jo vidi.
Chm, taky si myslím, že to věkem přejde… Nemáte někoho známého se spolehlivým psem, že bys ho pohladila, dala mu piškota, aby viděl, že se nic nestane?
Najít nějaká roztomilá/legrační psí videa na youtube…
Kouknout na Beethovena ![]()
Hodně dětí takhle hysterčí kvůli hmyzu… vy máte psy
.
@klaaras35 píše:
@lucenka On se jich bal uz v dobe, kdy se na televizi nedival. Proste to nechapu, ale je to hruza. Babicka si ted poridila stenatko a on ma uplny zachvat, kdyz jo vidi.
Jo štěnětem se u nás jeden člen rodiny taky pokusil jeho strach vyřešit
Takže jsme museli psa hodně dlouho zavírat, vlastně pořád je kluk spokojenější, když je pes za plotem. Ale už před ním alespoň s řevem neutika a přes plot ho i pohladi.
A jak se chováš ty, když vidíš nějakého psa poblíž? Moje máma jeden čas měla tendenci u jakéhokoli psa, co byl blíž, než dva tři metry, tendenci chytat holky za ruku a strkat za sebe. Stačilo párkrát, aby mi z (ohledně psů) vyrovnaných dětí, které se jich nebojí, ani se k nim neženou, udělala nervózní protivky. Bába dostala v tomhle utrum a ejhle, děti se zas srovnaly
Tak proto se ptám.
@Pipet ty videa me nenapadla. Zkusim mu neco pustit. Porad mu rikam, ze se nemusi bat, dokonce dal pejskovi kosticku, ale nesmi se priblizit.
Máme se starší dcerkou to samé, když byla mimi, vždy si ji musel u babičky pes (vlčák) „očuchat“, a od té doby panická hrůza. Na mě jako na těhotnou s ní skočil, tak je to asi jedno s druhým, ale přikládám to těm zážitkům u babi (po 2hodinách v autě se na ni rozespalou vrhlo takový „tele“, dopadlo to tak, že na dvorku byla buď ona nebo pes, nikdy spolu). Nám trochu zabrala canisterapie ve školce. Už to není taková šílená panika. Zkuste vyhledat někoho, kde se tím zabývá, ten by mohl pomoci a poradit. Hodně štěstí, vím, jaké to je
No ja ho trochu chapu, v jeho velikosti je ten pes jako medved pro tebe, taky by ses bala medvedu na ulici ![]()
rekla bych, ze pomala expozicni terapie (tj. pomalu se k HODNEMU pejskovi pribizit, pohladit, pohrat si se stenatkem…) by mohla pomoci
@zuzouš no driv jsem ss chovala normalne, proste jsme prosli kolem psa a pohode, jemu drov nevadilo, kdyz kolem pes prosel, ale ted hysterci i na 50metru.
Jo a nějak extra bych to nejspíš neřešila.
Víc to nekomentovat, neutěšovat… Čím víc tomu budeš věnovat pozornost, tím víc on bude hysterčit.