Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, nevím jestli to sem patří ale byla bych ráda za každou radu. Předem děkuji. Při menstruaci mám celkem silné krvácení pokaždé co jsem šla spát jsem si dávala tampón ale nepřijde mi to moc vhodné mít ho celou noc nechtěla bych z toho dostat zánět Atd. Pokaždé co si dám vložku i třeba nějakou maxi vždy proteču tudíž se musím bouzet třeba po 4h abych se ujistila že je vše v pohodě, ptala jsem se kamarádek, nějakých známých ale ty mi nějak moc nepomohli jelikož nemají tak silné krvácení. Tak hledám štěstí tady, jestli s tím někdo z vás nemá zkušenost popřípadě nějáké typy rady.
Nepomozem. Neprisla som na to ako to udelat. Jedine tie 2-3 najsilnejsie noci si davam pod seba osusku. Na dovce som skusala nejake jednorazove menstruacne kalhotky, ale zrovna som nemala tak silnu MS.
@Basha3 Ne jak říkám, každá rada dobrá takže dekuji
Upřímně toho sama moc nevymyslim 😂a ta osuška je skvelý nápad!! to mě nenapadlo aspoň jako pojistku.
Za mě je ideální tampón+ menstruační kalhotky, jen abych předešla problémům, tak tampón dávám hned před spánkem a měním hned po probuzení.
Krásný večer,
k tvé otázce mě ještě napadá, že by nebylo špatné zkusit místo tampónu třebas menstruační kalíšek nebo houbu plus při těch nejsilnějších dnech využít i menstruační kalhotky nebo vložky určené pro ženy v šestinedělí. Doufám, že i tyto informace lehce pomohou
.
Zkus poporodní vložky…
já na noc používám tampon běžně a vpohode…nikdy jsem neměla žádný problém…
Kamarádka si kupovala inkontinenci kalhotky
A jiná kamarádka používá jednorázové přebalovací podlozky
@111673 píše: Více
Pokud máte takto silné krvácení a není to ojedinělý případ, pak to řešte, protože to není normální. V první řadě je potřeba vyloučit jako příčinu myom či jiné změny na děloze a endometriozu. Pokud nic takového není, máte problém z hladinami hormonů, který může v budoucnu způsobit vážnější problémy. Prostě je nutné to řešit s lékařem, pokud vám stačí problém skrýt syntetickými hormony a nebo hledejte alternativní řešení, které postupně problém vyřeší.
Příspěvek upraven 24.07.24 v 06:53
Pokud je silné krvácení je potřeba zajít k lékaři, pod sebe si dávej přebalovací podložku
Už od puberty na noc k jakýmkoli menstruačním potřebám přidávám skládanou vatu (často se mi stalo, že krev dotekla ‚žlábkem‘ dopředu/dozadu nad okraj vložky při spánku na břiše/zádech. Z vaty prostě umotám bambulku ve velikosti dle síly krvácení a vložím mezi stydké pysky (snad nikoho nepohorším detailním popisem
). Jinak teď používám kalíšek plus menstruační kalhoty a spokojenost a to jsou první dva dny vždy fakt masakr.
Jinak se po vyloučení jiných zdravotních příčin doporučuje zvýšit hladinu vitamínu C a různé bylinkové přípravky (estreya, pmx). Céčko na mě nefunguje a bylinky jsem začala brát teď nedávno, z důvodu PMS, který obtěžuje už i mě samotnou, takže zatím nemohu soudit
.
Ahoj, vím, o čem mluvíš! Myslím, že už tady holky napsaly asi všechny možnosti, jak si pomoct. Chci k tomu jen napsat, že jsem si ještě sama naordinovala ascorutin, někde jsem se dočetla, že by to mohlo pomoct. Je volně prodejny. Doktorka na mě koukala překvapeně, ale prý když mi to pomáhá… Nejsilnější dny beru 2 tabletky 3× denně, pak omezím po jedné tabletce a už třeba jenom ráno a večer. Fakt mi přijde, že mi to na pár hodin vždycky pomůže. Je to vlastně céčko. No a pak taky chci doporučit nenechat se u doktorky odbyt. U mě to nakonec souvisí s endometriozou, byla už pěkně rozjetá, ale moji doktorku to ani nenapadlo. Ta jen řekla, že silnou menstruaci lze řešit jen hormony. Takže klidně bych se nebála zkusit nějaké endo centrum, mají lepší zobrazovací techniky a mohou poznat, zda to endo je nebo ne.
@czaky píše: Více
Pokud máte projevy PMS, máte vysoce pravděpodobně problém s hladinami hormonů. Ideální je znát skutečné hladiny, tedy u žen s cyklem dva testy. Hladiny se dají porovnat alternativně, na silné krvácení jako takové je řada bylinných směsí. Vitamín C je potřeba užívat v přírodní podobě, ideálně cotronová šťáva a musí se jí pít hodně. Další variantou je ascorutin.
Silná menstruace, cucky krve – ideální směsí pro 2. polovinu cyklu je v tomto případě směs kokoška pastuší tobolka nať, maliník list, rozchodnice růžová kořen, černohlávek obecný kvetoucí nať, drmek obecný plod a mochna nátržník kvetoucí nať, všech bylin stejným dílem. Z pohledu čínské medicíny jde o blokádu jater a pomáhá kurkuma kořen.
Ahoj,
urcite bych to v prve rade resila na gynekologii, protoze mne to zpusobovaly hormonalni problemy, kdy mi neumerne rostla delozni sliznice a diky tomu moje menstruace byla jak jatka.
Byla jsem s tim i na hysteroskopii, doktor mel dokonce podezreni na rakovinu delozni sliznice, nastesti se to nepotvrdilo.
Byla mi nasazena Provera 5mg i kvuli tomu, ze jsem obcas krvacela a nechtelo to ani po 14 dnech prestat. Ona pusobi i jako tlumici prostredek na ten rust sliznice… a od te doby dobry.
No ale co jsem pouzivala - byly to plenkove kalhotky od Tena lady, myslim ze se to jmenovalo Tena lady pants, takove natahovaci jako klasicke pradlo. To mi stoprocentne neproteklo.
K PMS všeobecně z pohledu alternativní medicíny
Premenstruační syndrom – zvýšit pohyb, omega-3 NMK (ne omega-6, těch máme z potravy nadbytek), mangan, kontryhel (ne při podezření či při endometrioze), lékořice lysá (pozor, zvyšuje tlak a ne dlohodobě), pupalka dvouletá, drmek, karbinec, brutnák, pampeliška a lopuch kořen, damiána, čekanka kořen.
Při tomto syndromu je třeba se soustředit na pro progesteronové byliny a potraviny, maca, řapíkatý celer, ovesné vločky, olivový olej, vše, co má zelené listy, kurkuma, fermentované potraviny, bílá ředkev. Samozřejmě všeho s mírou.
Z pohledu výživy, zvýšit příjem vápníku, hořčíku, vitanímu E, B6, zvýšený pohyb, zklidnění, dostatek spánku, minimalizovat sůl, doplňovat draslík, křen, černá ředkev, voda s medem a jablečným octem, ryby, adzuki fazole, pohanka, rýže basmati, jáhly.
Nevhodné jsou pálivé pokrmy, hermelín, niva, káva, mléko, cukr, čokoláda, obiloviny.
Důležité je doplňovat především vápník, nejlépe se vstřebává večer, ke vstřebávání potřebuje mangan, zinek, vitamín K2, D3. Vstřebatelnost zhoršuje špenát, čokoláda, rebarbora, angrešt, černý čaj, nadměrný příjem vlákniny, Coca cola, tavené sýry.
Nejlepšími zdroji jsou pak brokolice, květák, řeřicha, sardinky, šproty, tvaroh, mandle, sezam, mák, lískové a vlašské ořechy, ovesné vločky, zelené natě, fíky, melasa řepná, hrách, fazole, čočka, cizrna. Všeho opět s mírou, nadměrná konzumace brokolice způsobuje problémy se vstřebatelností jodu, tedy lepší než hodně brokolice je kombinovat se zelím, květákem, kedlubny, křen, kapusta, tuřín.
Vitamín B6, pomáhá harmonizovat hormonální aktivitu, zdrojem B6 jsou vepřové maso, drůbež, makrely, vejce, syrové droždí, banány, brambory – ty vždy vařte s kmínem, batáty, zelí, špenát, kapusta, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny, celozrnný chléb.
K menstruačnímu komfortu mohou přispět i vaginální napářky – zklidňují, dovedou vyvolat opožděnou menstruaci, regulují krvácení, mírní křeče před i během menstruace, eliminují migrény, čistí a posilují dělohu, celkově mírní projevy PMS.
V případě endometriozy se vyhnout všemu, co působí estrogenně. Tedy jetel, soja a produkty z ní, chmel, jeřáb ptačí, lékořice lysá, plísňové sýry. Neužívat kontryhel, nepůsobí estrogenně, ale podporuje růst endometria.
Je potřeba snížit příjem masa především červeného, vyřadit uzeniny a vysoce průmyslově zpracované potraviny včetně fast foodů, omezit mléko a mléčné výrobky, omezit jižní ovoce, omezit bílou mouku a energetické nápoje, alkohol, kávu, kouření.
Podporovat progesteron.
@111673 já dávám pod sebe takovou tu protipočůrávací podložku pro děti 😜 Je myslím z IKEA. Ma asi metr na metr. Osuška mi bohužel xkrát za život protekla. Tampóny na noc nedavám, bolelo mě vždy hrozně břicho, ale dvě noční vložky za sebou.
@111673 píše: Více
A nech si zkontrolovat železo. Já ho mám málo, beru na předpis. https://www.novinky.cz/…eleza-225565