šípový šev u dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
12947
8.4.09 17:36

šípový šev u dětí

ahojky
chtela bych se zeptat..zda někdo z vaších detí má zarostlý předčasne šípový šev
nám je skoro 19 mes..a dnes nám řekl neurolog že se jedná o předčasne zarostení šípového švu., neboli že jí rychle srostl .malá umí vše..co má umet díte v techto mesících..chuze, a postoj zprávný, začíná mluvit,je veselá a šikovná..podle dr..řekl že se to už řešit nemussí že jí už hlavička tak rychle neporoste.....

mohly byste mi dát i vaše názory, dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2977
8.4.09 18:35

šípový šev? co to je? to je jako fontanela? slyším poprvé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
8.4.09 18:53

cancerka

sou to náký ty kosti před fontanelou,u nás při dotyku jeto cítit jako malá vyhrbolka..videt to není..dr říkal že to srustává jakoby do stříšky..a bud v klidu práve sem o tom taky nikdy předtím neslyšela a ni sem se o to nijak nezajímala..proto..bych chtela vedet o tom víc..a popřípade i nekoho kdo to má, mel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
8.4.09 21:52

Šípový šev odděluje vzájemně kosti temenní, které spolu s kostí čelní tvoří
klenbu lební tzv. calvu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
8.4.09 22:54

Oki díky za info, člověk se pořád dovídá něco nového :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
9.4.09 09:48

Přesně kvůli tomu jsme chodili na neurologii. Malý měl hned po porodu moc malou fontanelu a vystouplinku na temeni (říkali tomu hřebínek), tak prý hrozilo, že mu předčasně sroste šípový šev, což by u kojenců způsobilo to, že by hlavička přestala růst a vlastně by rostla jen nahoru, do té stříšky, jak píšeš. Společně s tím by samozřejmě docházelo i k poruchám vývoje… Musí se to hlídat, měřit hlavička každý měsíc, jestli roste podle křivky a pokud růst nějak přestane a začne se zvětšovat ta vystouplina na temeni, pak se dělá RTG a když zjistí, že je šípový šev srostlý, pak se to operačně zase rozruší, aby mohla růst…
Ale tohle je závažné jen u těch malých dětí, kdy je ten růst nejrychlejší. Na neurologii jsme byli naposledy ve čtvrtém měsíci, hřebínek se růstem hlavy vyhladil, všechno bylo dobré, tak prý už bude stačit jen občasné změření u pediatra. Jen jestli hlava roste tak jak má. Je třeba to hlídat tak do roka. Prý mám počítat s tím, že se mu fontanela zatáhne dřív, ale mělo by to být už OK. Spadl mi kámen ze srdce, taky jsem o tom dřív nic nevěděla a děsila se operace a že bude malý nějak postižený.
Takže u 18 měsíční holčičky už by to opravdu vadit nemělo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12947
9.4.09 14:40

martasaja..dekuji moc za reakci, hodne si me potěšila to víš strach je mocný, :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí