CTP - hypertonický sy - co to může být?

714
4.4.09 11:18

CTP-hypertonický sy CO TO MŮŽE BÝT?

Nevíte některá co by to mohlo být? Nám to napsala Mudra neuroložka do zprávy a k naší Mudr. jdem až v pondělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
43035
4.4.09 11:38

Hypertonus znameny vyssi svalove napeti. Vic se z toho strucneho popisu poznat neda. Bohuzel detske neurologii nehovim a muzu se vyjadrovat jen k tomu, co ma nejaky stycny bod s dospelou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17010
4.4.09 12:31

ahoj
zadala jsem do google nadpis tve diskuse a naslo mi to: CTP centrální tonusová porucha. … obraz poškození mozku podobu hypotonického nebo hypertonického syndromu. …
http://www.google.cz/search?…
bude to asi nejaka forma DMo detske mozkove obrny, bych rekla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.4.09 13:06

veveruskaa : nestraš. :cry: My jsme docela normální. Jen Terezka má sval na jedný noze kratší a tak nerozcapuje nožičky jako ostatní mimi. A při obíhání doktorů nám neuroložka napsala to CTP. A jediný co se jí nelíbilo je, že se Terka neposazuje a neleze. Ona totiž teprve skrčuje nožičky a snaží se plížit, ale já si myslím, doufám, že jí nic není, protože je v úplně v pohodě, jen neleží rovně a kulí se ke straně, resp. leží jako ve tvaru písmene C, ale překuluje se na bříško, ručkuje kolem dokola a říká bábábábábábá. Takže snad nijak postižená není. Podle mě je každý mimi jiný a nelze je sledovat podle tabulek co by mělo nebo nemělo. Synovec třeba rovnou lez po kolínkách a neplížil se a taky je zdravej. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
4.4.09 13:20

ono prej se to taky lisi podle vahy ditete a povrchu podlahy…

DMO me taky napadla, ale proc stahovat kalhoty, kdyz je brod daleko … spis to nic neni a myslim, ze strasit maminku nejhorsi variantou, zvlast nepotvrzenou, neni nikomu prospesne. Jinac teda hypertonicka forma DMO je lepsi nez hypotonicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17010
4.4.09 13:28

promin ja nechtela strasit :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :(
mi to jenom tak napadlo, ja nevedela jaky ma tvoje mala problem, mozna jsi to mela napsat hned zkraje a pak by takove trubky jako ja nepsaly takove hruzy… :oops: :oops: :oops: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
4.4.09 19:53

Fajn Pudlo, moje dítě má hypotonický syndrom :-)

Jsem fyzioterapeut, cvičím Vojtovku. No nejsem dr.
Prostě každý máme nějaké svalové napětí. Někdo víc či míň normální , někdo vyšší - hypertonus a někdo nižší - hypotonus. Jde o to, co ho způsobilo.
Většino je to prostě daný a dítko se z toho dřív či pozdějc vyhrabe samo nebo lépe i s pomocí cvičení. Hypertonické děti dělají vše ( lezení, sed, stoj atd) většinou ve stejném období, jako „normální“ děti. Hypotonické jsou na tom v tomto jakoby hůř. Ale zas jde o to, co je hůř. Jestli to, že si třeba sedá později, ale už správně nebo dřív, ale v nesprávných stereotypech.

Takže většinou jsou tyto děti do budoucna ohroženy vadným držením těla a v tomto směru v nehorším případě skoliózou.

1,Dítě tonus podědí od rodiny:-)
2,No a nebo může být tonus změněn z nějakého jiného - vážnějšího důvodu. DMO se snad ani před 3tím rokem věku nediagnostikuje?

Na tvém místě bych se zbytečně nebála. Maximálně si myslím, že budete cvičit Vojtovku. A to žádná hrůza není. Teda záleží na rodiči:-)
Já se taky střídavě plácám. Hypotonické dítě špatně reaguje na cvičení. Jonáš vlastně téměř vůbec:-( Fantazie pracuje - co všechno já nevidím:-(
Ale Jonáš ani nesedí. Teď před 3mi dny se začal plazit. Je to taková naše placka.

Téměř každé dítko, které vyjde od neurologa má diagnostikovaný hypertonus nebo hypotonus a většinou to fakt nic vážného není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.4.09 20:00

Ali, to jsi mě uklidnila. :) Je fakt, že tchýně měla něco podobnýho, dokonce s tím nic nedělali a ona z toho vyrostla. Je to děsný. Měla jsem s manžou nejprve udělat genetický dotazník. Terezka měla po tchýni dokonce větší prsiska při narození (to se prý dá taky podědit) takže jsme se narodily a já si z ní dělala srandu, že má dvojky. No a teď tohle. Snad nebude mít po tchýni i ten megavysoký tlak a nebude tak nesnesitelná :D Dneska se Terinka pokoušela plížit. Dávala kolínka pod sebe a píďalkovala se, akorát že jí to lezlo do zadu a ona koukala co se to děje. :lol: šmudla moje. Jsem ráda, že vidí a slyší a je „normální“ a zbytek si myslím že vypilujeme cvičením. Já jí mám ráda stejně nejvíc na světě ať je jakákoliv. Jen mě zajímalo, jestli tuhle diagnózu máte někdo taky „doma“. :oops: Děkuju všem moooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooc za rady a útěchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
4.4.09 20:12

Prsa měla spíš od hormonů po porodu - ne po tchýni, řekla bych :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.4.09 20:54

To jo ale tyhle hormony měla zvýšený jedině tchýně. U nás v rodině nikdo! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Adulik
26.6.10 22:44

Ahoj,ked nevies co to je hypertonicky syndrom,tu ani radsej nic nepis,zbytocne tu plasis mamicky…

• Citovat
  • Upravit
Adulik
26.6.10 22:45

…to som narazala na tu veverusku

• Citovat
  • Upravit
SMOLDA
13.4.11 14:29

TO JSEM RÁDA,ŽE JSEM SI PŘEČETLA VAŠE TÉMA,DOCELA MĚ TAKÉ ZAJÍMALO MÁM 3MĚSÍČNÍHO CHLAPEČKA A HNED PO PORODU,TEDY CÍSAŘEM,JELIKOŽ MI PRASKLA VODA A STÁLE JSEM SE NEOTVÍRALA,TAK MI DÁVALI ANTIBIOTIKA A PROVOKAČKY,ALE STÁLE NIC,TAK PO 38H,ZVOLILI CÍSAŘE,MŮŽOU ČEKAT DO 40H DÉLE NE,JÁ JSEM BYLA UŽ STRAŠMĚ VYNERVOVANÁ A UNAVENÁ,TAK JSEM BYLA RÁDA,AT SI SEMNOU DĚLAJÍ CO CHTĚJÍ,ALE DANEČEK MĚL PO PORODU TŘESY HLAVIČKOU,HLAVNĚ KDYŽ SPAL A STRAŠNĚ SE LEKAL,BYL NA CT MOZKU TAM PRÝ NIC NENAŠLI,ALE NEUROLOŽKA MI V PORODNICI ŘEKLA,JESTLI NEJSEM KUŘAČKA,ŽE JE TO DĚDIČNÉ,JESTLI NEMÁ ABSTÁK,JÁ JÍ ŘEKLA,ŽE JSEM NIKDY NEKOUŘILA,KROUTILA HLAVOU,ŽE JE TO DIVNÉ,ŽE NEZNÁ PŘÍČINU,PO PROPUŠTĚNÍ JSME MĚLI BRÁT PYRYDOXIN JE TO VITAMÍN NA PROKRVENÍ MOZKU 2* ČTVRTKU,DOMA SE MI JEVIL,JAKO NERVÁK MĚL POŘÁD RUČIČKY V PĚST,PŘI KOJENÍ MI TAM STRKAL RUCE MUSELA JSEM MU JE STAHOVAT,JEŠTĚ DO TOHO MÁ PROBLÉMY SBŘÍŠKEM,SVÍJÍ SE,JAKO HAD,MĚL TO UŽ OD NAROZENÍ,BEREME NA TO KAPIČKY,MAŽEM PUPÍKEM A ČAJÍČEK FENYKL,TAKŽE JE POŘÁD VE STRESU,NEUROLOŽKA NÁS POSLALA NA CVIČENÍ VOJTOVKY,TAKÉ MU PÍŠOU DIAGNOSU HYPERTONICKÝ A HYPEREXCIT SYNDROM,CVIČÍME ASI 1MĚSÍC,NEJDŘÍVE MI PŘIPADALO,ŽE SE TO LEPŠÍ,ŽE VÍCE UVOLNUJE RUČIČKY,ALE TED SE ZAČÍNÁ PŘI CVÍČU VZTEKAT,ODKOPÁVÁ SE NOHAMA A PROHÝBÁ V ZÁDECH JE TO DŘINA,DOCELA ZTRÁCÍM NERVY A TO JSEM DOCELA KLIDAS :lol: ,NEOROLOŽKA MI TED NA KONTROLE,ŘEKLA VYSADIT PYRYDOXIN,KONTROLA ZA 2MĚSICE A POŘÁD CVIČIT,NENÍ TO POŘÁD ONO,NA ZÁDECH TO DOCELA JDE,ALE NA BŘÍŠKU JE TO HORŠÍ,TAKÉ DÁVAL HLAVIČKU JEN NA PRAVO VŠUDE,TAK HO OTÁČÍM V POSTÝLCE A PODKLÁDÁM HLAVIČKU,ZAČÍNÁ SI POD DEKOU ZVEDAT NOŽIČKY PRÝ TO JE DOBŘE,TAK UVIDÍME CO SNÁMA BUDE DÁL :roll: ,DOUFÁM,ŽE SE TO ZPRAVÍ A NEBUDE TO MÍT AŽ PO ROSTE NĚJAKÉ NÁSLEDKY,KAŽDÝ MI ŘÍKÁ,ŽE TO MOHLO ZAVINIT TO,ŽE MĚ NECHALI TAK DLOUHO PO PRASKNUTÍ PLODOVKY ČEKAT,ASI TO NA NĚM TAKÉ ZANECHALO NÁSLEDKY.. :-x TO CVIČENÍ,MI MOC NEJDE JEDNOU TLAČÍM MOC A JEDNOU ZASE MÁLO,MÁM STRACH,ABYCH MU SPÍŠ NEUBLÍŽILA ONI VĚDÍ,PŘESNĚ KAM ZMÁČKNOUT A JAKÝ BOD,KDEŽTO MI SE TO JEN TAK PODLE MÉHO NÁZORU NENAUČÍME,MI CHODÍME TED 1TÝDNĚ CVIČIT DO OZONU A SAMI CVIČÍME TAK 3DENNĚ VÍC TO NESTÍHÁME :-) TAK ZATÍM PAPA :wink:

• Citovat
  • Upravit
2069
13.4.11 14:44

ahojky holky…když se mi před 14 lety narodil syn ,tak měl ve zprávě také napsaný hypertonický syndrom. Laicky mi vysvětlili,že byl při porodu přidušený.A taktéž stále vzteklý a roztěkaný. Vojtovku jsme museli cvičit do jeho 13 měsíců. A to jsem se sním ,pak už i prala,jak se mi vzpíral a stále brečel.No,užili jsme si své. Postupem času se to vše zlepšovalo,ale zase začal být hyperaktivní,jak se postavil a začal chodit. No a tet je mu 14 let a je vše ok. :palec: …je zněho normální šikovný kluk,co se dobře učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
30.8.12 12:41

Tak koukám, že nejsme jediní, kdo má problémy, akorát my máme ten hypotonický syndrom…Vojtovka je pro nás prý nevhodná, zkazili bysme Ivance dětství…cvičíme to dva měsíce a někdy mi přijde, že se u toho už musí udusit, jak řve. Máme zkusit něco jiného, ale nic jiného u nás není…máme plavat, což děláme, ale zlepšení žádné. Bojím se, jestli vůbec bude někdy chodit. Zatím v 7 měsících jen leží :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí