Sirotci duchod pri hpp u studenta?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ukončí-li nebo přeruší-li sirotek studium dříve, než bylo uvedeno v odevzdaném potvrzení o studiu, nebo pokud změní formu studia, je jeho zákonnou povinností tuto skutečnost do 8 dnů písemně oznámit ČSSZ. Stejně je tomu v případě, že začne vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na důchodovém pojištění (z příjmu je odváděno pojistné na sociální zabezpečení)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
https://www.cssz.cz/…rotci-duchod
Případně si zavolat na příslušnou OSSZ ![]()
- Citovat
- Upravit
@matkabagristy píše:
Ukončí-li nebo přeruší-li sirotek studium dříve, než bylo uvedeno v odevzdaném potvrzení o studiu, nebo pokud změní formu studia, je jeho zákonnou povinností tuto skutečnost do 8 dnů písemně oznámit ČSSZ. Stejně je tomu v případě, že začne vykonávat výdělečnou činnost zakládající účast na důchodovém pojištění (z příjmu je odváděno pojistné na sociální zabezpečení)https://www.cssz.cz/…rotci-duchod
Dekuji Vam. @shadowbabe @matkabagristy
- Citovat
- Upravit
S nástupem na hpp mi zanikl nárok na sirotčí. Student jsem ještě byla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud bude na hpp a zaroven bude studentem denniho studia, muze pobirat sirotci v pohode..vim ze je to tak u studenta vysoke skoly…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Pokud bude na hpp a zaroven bude studentem denniho studia, muze pobirat sirotci v pohode..vim ze je to tak u studenta vysoke skoly…
jasne, ceska sprava socialniho zabezpeceni jenom zbytecne mate lidi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě lidi nemate, pokud STÁLE STUDUJE denní studium (např. nechodí na přednášky) a stíhá chodit do práce na hpp, tak o sirotčí nepříchází…sama jsem to tak měla cca 4 roky, tak vím o čem mluvím
přečtěte si ty zákony pořádně
…
- Citovat
- Upravit
Souhlas s anonymní slunečnicí a potvrzeno i z praxe a to i ze strany ČSSZ. Pokud je studentem denního studia, má nárok na sirotčí důchod i přes HPP, něco jiného by to bylo u kombinovaného studia.
i s odkazy na zákony např zde:
https://poradna.naseduchody.cz/…iho-duchodu/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sirotčí důchod a HPP
Dobrý den. Zjistovala jsem informace ohledně HPP a pobírání sirotčího důchodu. Podle informací co jsem nastudovala mohu pracovat na HPP pokud mám denní studium- je tomu tak? Popřípadě jsou nějaké “dávky” které bych mohla ještě pobírat k sirotčímu důchodu? Ptám se jen pro informaci. Děkuji a přeji hezký den ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nikola9666 ano, pokud jsi studentem denního studia, tak máš na sirotčí důchod nárok bez ohledu na práci. Ostatní dávky dle Tvého příjmu a příjmu domácnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nikola9666 Ano když budeš mít denní studium tak ti důchod zůstane. Na další dávky by se posuzovali tvého rodiče nebo opatrovatele protože si nezaopatřené dítě. Takže by se posuzoval plat rodiče/opatrovatele, tvůj plat plus důchod. A taky záleží kde bydlíš atd. Případně se budou posuzovat příjmy všech co s tebou bydlí. Ale to fakt záleží na tom jak žiješ. Nedá se obecně říct. ![]()
Ještě teda podle platu bys mohla mít příspěvek na dítě (tam nehraje roli to kde a jak bydlíš) (to je kolem 700 měsíčně) ale na to bys musela mít příjmy (důchod plus práce a jiné příjmy co máš) pod 9 tisíc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavní pracovní poměr neexistuje, tento termín používal starý zákoník práce, ten nový, tuším z roku 2006, tento pojem zrušil..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sirotčí důchod a HPP
Je mi 21 let a jelikož jsem nesplnila podmínky k zapoctu, není možnost dále pokračovat ve studiu na VŠ. Dany předmět se nedá zapsat další rok, ani opravit nic. Zajímalo by mě, zda budu dále pobírat sirotčí důchod po celý červen. A druhá věc, od 1.7. bych mela nastupovat na HPP a zajímalo by mě jestli nebude problem s vyplacením. Aby to po mě například nechtěli vrátit zpětne..prosím jak postupovat? Předem děkuji za odpověď
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobry den, muj 19 lety syn studuje denni formou studia, pobira sirotci duchod a chce pracovat na HPP.Je to mozne? Ja myslim, ze muze vykonavat jen DPP.