Širší VF

2216
1.12.11 09:48

širší VF

zdravím všechny, mám 15 měsíční dceru a od 13 měsíců chodíme na rehabilitaci, kde cvičíme Vojtov. metodu. Měli jsme chodit už od 12 měs. , ale na 2 reh. pracovištích nás odmítli, že s tak velikým dítětem už nemá cenu cvičit Vojtovku. Konečně nás dotřetice přijali jinde a tam si paní cvičitelka všimla, že malá má na svůj věk širší VF a mírně vystouplé čelíčko a ptala se nás, jestli to doktorka kontroluje a jestli jsme byli na UTZ hlavičky. Doktorka ji při každé prohlídce hlavičku měří i VF, takže jsem myslela, že je vše v pořádku. Před 14 dny jsme byli na prohlídce a řekla jsem doktorce, co mi řekla paní cvičitelka a ona říkala, že si toho vůbec nevšimla, a že to čelíčko má takové trošku klenutější asi až v poslední době, takže nás poslala na vyšetření do nemocnice. Malé udělali rentgen hlavy (měla jsem si spíš asi vydupat UTZ hlavičky) a zjistili, že je vše v pořádku. Po 3 dnech nám ale naše dětská volala, že ji volali z nemocnice, kde se dělají revize rentgenů a primářovi se přece jenom zdála ta fontanela větší, než by měla v jejím věku být. Takže dětská vzala malé 2 ampulky krve na štítnou žlázu a nějaké ionty a v pondělí jdeme na UTZ hlavy a na vyšetření očí. Chtěla jsem dřívější termín, ale na UTZ se prý čeká i měsíc, než vás objednají. Holky, jsem ted z toho dost vystrašená a mám strach, co tam zjistí. Prosím, kdo měl se svým dítětem něco podobného, nebo bych chtěla vědět názor lékaře, proč se dělal rentgen, kde toho jde méně poznat, než UTZ. Když jsem se na to ptala doktorů, tak mi začali drmolit nějaké odborné termíny, takže jsem se toho moc nedozvěděla a oni ani neměli moc velký zájem mi vysvětlovat jejich postupy. Dětská se mě snaží uklidnovat, že je to jenom takové vyšetření pro kontrolu a že určitě bude vše v pořádku, ale jasně , že mi neřekne i tu horší variantu. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5631
1.12.11 09:59

Karinko, nemám teda stejné zkušenosti, jen ti chci říct, že něco podobného měl prcek od bratránka (nyní už tříletý). On se narodil s nedorostlou lebkou a velikost velké fontanely mu po porodu napsali 8×8cm - takže si to asi umíš představit. Mám holčičku starší o čtvrt roku a byl to teda rozdíl. Když jsem maličkého pohladila, tak měl opravdu celé temeno hlavičky měkké.
Na rentgenu hlavy nevidím nic špatného. Je to stejná vyšetřovací metoda jako UZ (akorát teda + záření).
Byli na různých vyšetřeních i sledováni na neurologii, žádné poškození/postižení se dosud neprojevilo. Vím jen, že to byl pro ně velký stres (malý měl ještě něco se srdíčkem). Ale drž se, bude to dobré. :hug:
A maličká má nějaký jiný problém ještě? Chodí už atd?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
1.12.11 10:21
Alichi píše:
Karinko, nemám teda stejné zkušenosti, jen ti chci říct, že něco podobného měl prcek od bratránka (nyní už tříletý). On se narodil s nedorostlou lebkou a velikost velké fontanely mu po porodu napsali 8×8cm - takže si to asi umíš představit. Mám holčičku starší o čtvrt roku a byl to teda rozdíl. Když jsem maličkého pohladila, tak měl opravdu celé temeno hlavičky měkké.
Na rentgenu hlavy nevidím nic špatného. Je to stejná vyšetřovací metoda jako UZ (akorát teda + záření).
Byli na různých vyšetřeních i sledováni na neurologii, žádné poškození/postižení se dosud neprojevilo. Vím jen, že to byl pro ně velký stres (malý měl ještě něco se srdíčkem). Ale drž se, bude to dobré. :hug:
A maličká má nějaký jiný problém ještě? Chodí už atd?

Alichi, jsi skvělá a já ti moc děkuji za tvůj příspěvek, který mi teď dost pomohl. Malá leze po čtyřech a obchází opatrně nábytek. Starší (dnes 5 letá dcera), si taky dávala hodně načas. Cvičili jsme s ni taky Vojtovku a ona lezla po čtyřech až ve 14 měs. a chodit začala v 19 měsících. V sobotu máme Mik. nadílku a mě se tam kvůli tomu pond. vyšetření vůbec nechce, ale to nemůžeme starší dceři udělat :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
1.12.11 10:26

dulezite je ze se to resi ikdyz spise pro kontrolu. kdyby to neco bylo tak bys to vedela. mikulaskou si urcite uzijte a preju at vse dobre dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
1.12.11 10:28
marieondatra píše:
dulezite je ze se to resi ikdyz spise pro kontrolu. kdyby to neco bylo tak bys to vedela. mikulaskou si urcite uzijte a preju at vse dobre dopadne.

Mari, taky moc děkuji za hezká slova :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
1.12.11 10:55

Karinko, užijte si v klidu Mikuláše. Také si myslím, že vy nebo pediatr by si dávno všimnul nějakého zpomalení ve vývoji. Fontanela je přece u 15ti měsíčních dětí různě velká. A spousta dětí ve věku malé ještě nechodí - navíc něco podobného jsi zažila se starší dcerkou.
Je fajn, že si někdo všiml, bohužel člověk se pak stresuje, ale věřím, že to opravdu bude dobré. Navíc cvičíte vojtovku a určitě se výsledky dostaví. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
861
1.12.11 11:31

Ahoj, tak teď jsi mě docela vyděsila. Naše malá má taky pořád velkou fontanelu, možná 2×2 bych řekla já… Taky ještě nechodí, tak přeju ať to máte vše v pořádku :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí