Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, existuje nějaký zůsob, jak podpořit nebo dávat více podnětů miminku k lezení..?Malý mý 9,5 měsíce, od ukončeného 8. se plazí jak drak, teď už opravdu bravurně, ale na 4 se nemá. Když objevil plazení, snažil se i na 4, péroval na kolínkách, ale teď, asi tím , že se všude kam chce dostane, na lezení úplně prdí..
Snaží se stavět(sám, hlavně když se drží nás za jakoukoli část těla nebo v postýlce), ale nesedí. Sedne si jen když se po mě vydrápe na stoj na kolínkách a pak se nějak přešoupne do sedu nebo když si ráno hrajem v peřinách, se mu to podaří. Ale správně by měl jít do sedu z lezení nebo..? Je možné, že by dítko přeskočilo lezení..?PO jak dlouhé době od plazení Vám dítka začaly lozit..?Hezké úterá a již brzy dobrou chut k obídku
![]()
Urcite je mozne, ze dite jednotlive faze vyvoje preskoci, nicmene to neni spravne!
Ale maly je jeste malicky, ma cas, nase lenora taky zacala az k desatemu mesici lozit!
Jinak teda, kamoska podporuje lezeni plenou, protahne ji diteti pod prsama a zveda na ctyri, ale mala je pomerne starsi, ma uz rok.
Podporovala bych, pomahala bych na ctyri, ale vice udelat nemuzes! Pokud se do sedu sam dostane, nejspise bych ho polozila nazpet a urcite nepodporovala.Ale pokud ho i sem tam nechas sedet a je pevnoucky, svet senezbori, uz mu neni pul roku! ![]()
sama tuhle zkušenost nemám, malá začla po týdnu plazení lézt, ale četla jsem, že lezení není dobré přeskočit, že je to důležitý vývojový krok a dopomáhat například stvěním překážek, přes které by mohlo dítko přelézat ![]()
Malý začal lozit asi po měsíci plazení, ale ještě předtím, než se plazil, tak péroval na kolínkách. Lízt začal nejdřív po posteli, protože se mu plazilo blbě a pak už u toho zůstal. Sedl si ještě před tím než začal lézt (z polohy na čtyřech)
Asi bych mu často dávala kolínka pod sebe a taky dělat překážky, třeba polštáře, tvoje nohy, když si sedneš na zem.
Ale určitě není nijak zvlášt pozadu, každé dítě má své tempo ![]()
Jo a lezení určitš přeskočit může, ale je lepší když leze protože si zpevnuje páteř.
Tak to jsem zvědavá na odpovědi… máme to hodně podobné… Lenoši kluci,co by se snažili, když se dostanou kam chtějí
Moje malá má 11m a dělá totéž co Tvůj syn. Neřeš to. Tak nepoleze, no. Vždyť se nic neděje.
Konzultovala jsem to s dr., protože jsem taky nevěděla, co si o tom myslet a jestli s tím něco dělat a říkala, že je to naprosto v pohodě, některé děti to tak mají. Důležité prý je, jestli podsouvá kolínka a střídá nohy, nebo jestli je jenom táhne za sebou - to v pořádku není a pak bych mu ty kolínka podsouvala jak tu holky psaly, nejlepší je ten cvik s plenou jak psala myslím Bára - to mi ukazovala neuroložka, a po tomhle malá začala pod sebe dávat ty nožky. Naše malá to má třeba tak, že sice podsouvá kolínka, střídá nožky ale opírá se o lokty a ne o zápěstí, ale to podle doktorky nevadí.
Tvůj malý je šikovný, dostane se kam potřebuje, tak ho tak nech. ![]()
Příspěvek upraven 30.11.11 v 11:25
Děkuji za reakce..
Překážky stavíme, lozí hodně přes naše nohy, nebo v obýváku máme takový konferák, ze kterého má super prolízačku.Je sranda ho pozorovat, že když leze z konferáku, natáhne ruce, aby si nenabil, ale když leze přes nohy, pořád je tam strká jako při plazení - voják se vším všudy.. ![]()
Ahojky!
Tak ten náš raubíř dělal totéž, nejdřív se plazil, do toho péroval na kolínkách, občas podsunul jedno kolínko víc dopředu a pak se zase vesele dál plazil. Je prý opravdu důležité, aby se děcko plazilo - kvůli zádovým svalům a zároveň prý tím, jak střídá pravou ruku - levou nohu, se nějak propojují obě dvě hemisféry či co (no zkrátka v tom je něco pro vývoj prcka podstatného). Nám řekla dětská, že pokud malej nezačne lézt do 10 měsíce věku, pošle nás na rehábku. A ejhle, špunt to zvládl, začal lézt asi týden před 10 měsícem. Měla jsem z toho taky strach jako Ty, ale dej malýmu čas, on začne. A kdyby ne, tak vám prostě na RHC pomůžou, víš, co je takových mamin s miminky! Držím palce, ať se brzy rozlezete.
žampionka píše:
Děkuji za reakce..Překážky stavíme, lozí hodně přes naše nohy, nebo v obýváku máme takový konferák, ze kterého má super prolízačku.Je sranda ho pozorovat, že když leze z konferáku, natáhne ruce, aby si nenabil, ale když leze přes nohy, pořád je tam strká jako při plazení - voják se vším všudy..
Tak s tím si mě dostala
, náš malej prolejzal konferenčák taky. ![]()
Ahoj.
Na tvém místě bych počkala do 10 měsíců a pokud by ani pak nelezl, začala bych to řešit. Rozhodně nedoporučuju hodit to za hlavu s tím, že „no bóže, tak lezení přeskočí“. Starší dcera začala lézt na 10 měsících, a to v době, kdy jsme už byly objednané na neurologii (právě pro to nelezení). Mladší dcera nelezla ani v 11 měsících (a přitom se začínala stavět), a tak jsem si nechala od doktorky napsat doporučení na rehabilitaci. Tam ji doktorka prohlédla, řekla, že je zdravá, že problém je v tom, že nemá posílené ty správné svaly a že bez toho lézt ani nemůže (že si pravděpodobně od 3 měsíců jde ve vývoji svou cestou, ne tak úplně správnou). Poslala nás na cvičení, cvičily jsme 5 týdnů a hned bylo vidět, že to má smysl. Po 5 týdnech jsme mohly přestat cvičit, Mája krásně lezla, sama si sedla a začala se stavět.
Co vím od doktorky z rehabilitace (i z neurologie, kde jsme byly se starší dcerou víceméně jen pro papír, že je v pořádku a to zpoždění dohnala), tak přeskočení lezení se u některých dětí vyhnout nejde, ale málokteré dítě to pak přejde bez následků (ploché nohy, vystrčená páteř, skolioza..). Lezením si totiž dítě procvičuje právě ty svaly, které pak potřebuje ke správné chůzi. Pokud tyto svaly dostatečně neposílí (ideální jsou prý minimálně 3 měsíce lezení), má při chůzi špatné držení těla, což se projeví v pubertě bolestí zad atp. Navíc se prý lezením většinou napraví všechny „chyby“, které dítě do té doby ve svém vývoji dělalo.
Mladší dcera se začala plazit v 7 měsících, lezla až na roce (do té doby se plazila rychlostí blesku, takže jí chyběla motivace zvednout se na čtyři, akorát že při plazení používala jen ruce, takže nohy neměla posílené vůbec), chodí od 18 měsíců. Nedávno jsme byli na kontrole, Mája prý chodí přesně tak, jak má a už tam nemusíme. Není důležité, co kdy dítě dělá, ale aby to dělalo správně a ve správném pořadí
.
U nás to bylo úplně stejné, dcera se plazila jako profi paragán a lézt nic, plazila se od 7m, v 9m se postavila, chvilku na to obcházela nábytek, z toho jak si klekla a hned nestoupla si pak často i sedla, ale to až tak v 9,5m, lezení stále nic, ani sezení tak jak se má sedět. No a najednou v 10m se vyhoupla na 4, chvilku pérovala a pak se „rozešla“, k tomu se i posadila. Takže buď v klidu, on k tomu dospěje dřív nebo pozdějc ![]()
hkac píše:
Ahoj.Na tvém místě bych počkala do 10 měsíců a pokud by ani pak nelezl, začala bych to řešit. Rozhodně nedoporučuju hodit to za hlavu s tím, že „no bóže, tak lezení přeskočí“. Starší dcera začala lézt na 10 měsících, a to v době, kdy jsme už byly objednané na neurologii (právě pro to nelezení). Mladší dcera nelezla ani v 11 měsících (a přitom se začínala stavět), a tak jsem si nechala od doktorky napsat doporučení na rehabilitaci. Tam ji doktorka prohlédla, řekla, že je zdravá, že problém je v tom, že nemá posílené ty správné svaly a že bez toho lézt ani nemůže (že si pravděpodobně od 3 měsíců jde ve vývoji svou cestou, ne tak úplně správnou). Poslala nás na cvičení, cvičily jsme 5 týdnů a hned bylo vidět, že to má smysl. Po 5 týdnech jsme mohly přestat cvičit, Mája krásně lezla, sama si sedla a začala se stavět.
Co vím od doktorky z rehabilitace (i z neurologie, kde jsme byly se starší dcerou víceméně jen pro papír, že je v pořádku a to zpoždění dohnala), tak přeskočení lezení se u některých dětí vyhnout nejde, ale málokteré dítě to pak přejde bez následků (ploché nohy, vystrčená páteř, skolioza..). Lezením si totiž dítě procvičuje právě ty svaly, které pak potřebuje ke správné chůzi. Pokud tyto svaly dostatečně neposílí (ideální jsou prý minimálně 3 měsíce lezení), má při chůzi špatné držení těla, což se projeví v pubertě bolestí zad atp. Navíc se prý lezením většinou napraví všechny „chyby“, které dítě do té doby ve svém vývoji dělalo.
Mladší dcera se začala plazit v 7 měsících, lezla až na roce (do té doby se plazila rychlostí blesku, takže jí chyběla motivace zvednout se na čtyři, akorát že při plazení používala jen ruce, takže nohy neměla posílené vůbec), chodí od 18 měsíců. Nedávno jsme byli na kontrole, Mája prý chodí přesně tak, jak má a už tam nemusíme. Není důležité, co kdy dítě dělá, ale aby to dělalo správně a ve správném pořadí.
A pro to doporučení na rehabilitaci jsi šla hned v 11 měsících? Mojí malé je 11 a kousek a teda nahlodala jsi mě s tím příspěvkem… Prevenci máme až před Vánoci. Doktorka to neřeší, tak jsem to taky neřešila… Myslíš, že mám tu RHB chtít, a není už pozdě? Ona má právě pořád břicho na zemi a prohnutá záda, to není asi OK, co…
Maddlen píše:
A pro to doporučení na rehabilitaci jsi šla hned v 11 měsících? Mojí malé je 11 a kousek a teda nahlodala jsi mě s tím příspěvkem… Doktorka to neřeší, tak jsem to taky neřešila… Myslíš, že mám tu RHB chtít, a není už pozdě? Ona má právě pořád břicho na zemi a prohnutá záda, to není asi OK, co…
Naše doktorka zve na 11timěsíční kontrolu a tam jsem hned ve dveřích řekla, že Mája ještě neleze a začíná se stavět, takže mám obavy, aby to lezení nepřeskočila. Takže potvrzení jsme dostali v 11m, hned jsem ji šla objednat, ale chvíli to trvalo (asi 2-3 týdny). Pak už to šlo rychle, protože doktorka řekla, že dospělí můžou s tím cvičením počkat, ale u dětí to spěchá, takže jsme začaly cvičit hned další týden.
Rehabilitací určitě nic nezkazíš, oni tam dítě prohlédnou a poznají, které svaly je potřeba procvičit nebo jestli je třeba jen dítě líné a samo si k tomu dospěje (tak to bylo u starší dcery, tam jsme ani necvičili, doktorka řekla, že je Anežka jen líná, že žádný jiný problém nemá). Takže už jen pro klid bych to chtěla. Plazení se je k něčemu (ve smyslu že se posilují svaly správně) prý jen tehdy, když se dítě plazí symetricky a zapojuje ruce i nohy (obě ruce stejně, obě nohy stejně).
hkac píše:Maddlen píše:
A pro to doporučení na rehabilitaci jsi šla hned v 11 měsících? Mojí malé je 11 a kousek a teda nahlodala jsi mě s tím příspěvkem… Doktorka to neřeší, tak jsem to taky neřešila… Myslíš, že mám tu RHB chtít, a není už pozdě? Ona má právě pořád břicho na zemi a prohnutá záda, to není asi OK, co…Naše doktorka zve na 11timěsíční kontrolu a tam jsem hned ve dveřích řekla, že Mája ještě neleze a začíná se stavět, takže mám obavy, aby to lezení nepřeskočila. Takže potvrzení jsme dostali v 11m, hned jsem ji šla objednat, ale chvíli to trvalo (asi 2-3 týdny). Pak už to šlo rychle, protože doktorka řekla, že dospělí můžou s tím cvičením počkat, ale u dětí to spěchá, takže jsme začaly cvičit hned další týden.
Rehabilitací určitě nic nezkazíš, oni tam dítě prohlédnou a poznají, které svaly je potřeba procvičit nebo jestli je třeba jen dítě líné a samo si k tomu dospěje (tak to bylo u starší dcery, tam jsme ani necvičili, doktorka řekla, že je Anežka jen líná, že žádný jiný problém nemá). Takže už jen pro klid bych to chtěla. Plazení se je k něčemu (ve smyslu že se posilují svaly správně) prý jen tehdy, když se dítě plazí symetricky a zapojuje ruce i nohy (obě ruce stejně, obě nohy stejně).
A jak to na té RHB, prosím Tě, probíhá? Já mám totiž malou hysterku a všude se rozbrečí a nějak si neumím představit, že by jim tam měla ještě něco předvést, jak se plazí nebo tak…
a malá začala lézt až po těch 5 týdnech nebo dřív? A mezi tím normálně pokračovala ve stavění? Promiň za tolik otázek, ale zajímá mě to, nechci nic zanedbat.