Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ha-ne-le : trošku se obávám, že na tom budeme stejně. Malá má 5 měsíců a 2 týdny a už 14 dní je na čtyřech a péruje,sem tam se dostane kam chce,ale spíš péruje a přemýšlí,jak dál. Ted se nám z těch čtyřech začíná posazovat,ale neudrží v sedě ještě rovnováhu,tak spadne dozadu na zádička;)
Nejraději by už stála. Pořád se mi na klíně zvedá. Takže až objeví něco,za co se může také chytnout,tak se obávám, že přeskočíme snad 3 etapy a budeme chodit:)
VerunkaK píše:
ha-ne-le : trošku se obávám, že na tom budeme stejně. Malá má 5 měsíců a 2 týdny a už 14 dní je na čtyřech a péruje,sem tam se dostane kam chce,ale spíš péruje a přemýšlí,jak dál. Ted se nám z těch čtyřech začíná posazovat,ale neudrží v sedě ještě rovnováhu,tak spadne dozadu na zádička;)
Nejraději by už stála. Pořád se mi na klíně zvedá. Takže až objeví něco,za co se může také chytnout,tak se obávám, že přeskočíme snad 3 etapy a budeme chodit:)
Přesně…
To je mi až moc známé
Ale musim říct, že dohání co zanedbal. Ačkoliv má svůj styl, tak…tak leze. Ale moc ho to nebere, doleze si kam potřebuje a konec, víc s nim člověk ani nehne a vyžaduje na nohy a zbytek dojít
Je to lenoch línej, jinak by lezl raz dva… Matěj si už teda sedne a udrží se, zvedá se i do stoje sám. Pravda, teď v prosinci mu bude 8měsíců.
Holky, jestli mohu trochu přispět ![]()
naše dcerka cca v 8 měs. také jenom seděla a vůbec nechtěla lozit, ani na bříšku ležet, hned v zápětí začala plakat. Na doporučení jsme začali chodit na cvičení, ale nejvíce nám pomohl dělat doma tzv. trakař .Po něm se brzy rozlezla i stavět se začala ![]()
Teď už je vše jak má být, lítáme ještě trošku váhavě, ale evidentně jí to moc baví…
Každé dítě dřív nebo později se k tomu dopracuje, uvidíte ![]()
Ahoj holky,
obnovuji diskuzi - od 4.měs. jsme cvičili vojtovku do 7.měs. teď už necvičíme. synovi bylo včera 8 měs. a ještě se ani neplazí, mám to nějak řešit, nebo ne? on se všude dostane díky tomu, že válí sudy a pak se dokáže na břiše otočit dokolečka, takže se fakt dostane tam, kam potřebuje, tudíž nemá motivaci se začít plazit. rehabilitační mi ale říkala, že by do 8mi měs. měl začít lézt a on se ještě ani neplazí, tak mě to trochu znervózňuje. vim, že se říká, že každý dítě má svoje temppo, alekdyž už se všechny jeho vrstevníci, co známe, plazí/lezou/stojí, tak se začínám bát, jestli není nějak pozadu…
![]()
Syn válel sudy od pěti měsíců a lézt začal až v deseti (a to jen díky tomu, že jsem mu pod bodýčko strčila kelímek, aby se nemohl opírat o bříško - od osmi měsíců se totiž pohyboval stylem žabička, a nebo, jak jsme mu říkali, „Meresjev“).
Ahoj @xpisk03 vůbec se toho neboj.. naši malé bylo 6.6 11měsíců a teprve nedávno jsme se naučili plazi/lozit/stat a ted zaciname chodit kolem nabytku.. vubec se tim nestresuj my taky chodili na rehabilitaci a tam s nami cvicili bobatha ale jen protoze nase mala byla pohodlna vse se naucila v prubehu 10mesice a koukej jak rychle to vsechno dohnala behem jednoho mesice umime vse.. vubec to neres a hlavu vzhuru ![]()
Do deseti měsíců se toto ani prý nemusí nijak řešit až po 10 měsíci je potřeba podporovat nebo rozcvičovat
@xpisk03 Ahoj, nedávno tady taky ožila diskuze jak podpořit lezení. Bylo to v sama doma a když si tam zadáš v české televizi jménu Eva Kiedronová myslím (ono ti to najde) je tam dost videí kde ukazuje, jak miminku pomáhat zpevnovat svaly typu míč a podkládání nožek.. Začal ajsem občas s malým takhel cvičit asi před dvěma týdny a ted už péruje
Takže už s nim kutálím na míči a nechávám ho být ![]()
Jsem to našla. Okolo desáté minuty
http://www. ceskatelevize. cz/…-kiedronova/
Já se vám přiznám - chodíme na rehabilitace pořád a já dělám, jako že cvičíme ale necvičíme. byla jsem totiž v těch jeho 7mi měs. ještě u jiné rehab. sestry, která se vojtovku učila od toho Vojty a ta mi říkala, že syn je OK, že by mu vojtovku nedávala, že s nim rozhodně nemusim cvičit 4× denně a že jeden cvik cvičí špatně(já ho držím dobře, ale on si dokáže ulevit)a vlastně to, co nacvičíme 2 cvikama, co cvičíme dobře, tak pak tim jedním zase zkazíme, takže ten ať necvičíme. mno a já jak jsem slyšla, že je OK, tak jsem si řekla, že ho nechám, ať se vyvíjí sám, teď mám ale trochu výčitky svědomí, jestli by třeba už nelezl, pokud bych s ním cvičila dle toho, jak mám
hlavně když jsme cvičili vojtovku 4× denně (2měs. opravdu poctivě každý den), tak on pořád jen spal, jedl a nebo ležel, ale nic nedělal, protože neměl sílu. teď se sice neplazí/neleze, ale zase je mnohem usměvavější, zvídavější, pohyblivější (těma sudama) takže teď mám takové dilema - začít znovu cvičit, pomoci mu tim aspoň k plazení, nebo ho nechat, ať si vytlemeně válí sudy a čekat, až k plazení dospěje sám
co byste dělaly vy?? děkuji moc za všechny vaše názory
![]()
Malej se otacel od cca 6 mesice, od 9 mesice si sam sedl, nelezl, nevalel sudy a cca 1mesic peroval na kolinkach, druhy den desateho mesice zacal znicehonic (rano jeste ne) odpoledne lezt. Motivace…mobil odlozeny na koberci cca metr od nej
![]()
@xpisk03 Heled ono to opravdu je jedn na chvíli s těma cvikama. Protože mrněti jakoby ukážeš novou dimenzi
A Zkoušejte ze začátku když je nahatý, jde to lépe. Potom už mu to půjde i s plínou, ze začátku se tomu bude hrozně řehnit pak už to bude zkoušet sám. Malej už krásně péruje a udrží se na 4ech jakou dobu, ted už ho ale nechávám… Napiš potom jo? Jsem zvědavá jo a na tom videu je to hrozně pěkně vysvětlený tak hodně zdaru ![]()
@pha píše:
Malej se otacel od cca 6 mesice, od 9 mesice si sam sedl, nelezl, nevalel sudy a cca 1mesic peroval na kolinkach, druhy den desateho mesice zacal znicehonic (rano jeste ne) odpoledne lezt. Motivace…mobil odlozeny na koberci cca metr od nej![]()
jj to na co se nesmí sahat je nejlepší motivace ![]()