Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
žampionka píše:
Nedá se tu vložit video..?
POdle mě jen třeba odkaz, pokud ho máš třeba na youtube.
Tak na začátek, nečetla jsem předchozí příspěvky, tak nevim co kdo psal a jestli k něčemu přispěju.
Můj syn má 7 měsíců, a jak říkáš, je na kolenou a tak na nich péruje, ale to je jediný náznak „lezení“, jinak nám nezabralo nic. Ani plazení, ani nic. Prostě se nehýbal… jen péroval. To mu začalo asi tak v 5 měsících, jakmile se začal přetáčet bez problémů. Ale v půlroce přišel na to, že po špršlích u postýlky či čehokoliv jiného (klidně moje noha) se vytáhne na kolínka a pak na nohy a už nemam šanci ho z nohou dostat. Teď v 7měsících nám chodí. Kolem postýlky, po zemi za ruce, kolem nábytku atd… TAkže já lezení vzdala. A cos e týče sezení, sedí. Vratce, ale posadí se sám, pokusím se popsat - je na břiše, pak se zdvýhne na kolena, pak na špičky, pak se zhoupne na jednu stranu a strčí pod sebe nohy. A pak to jen dorovná
Zatim sed je vratký, sem tam spadne, ale sedá sám.
Maddlen píše:
A jak to na té RHB, prosím Tě, probíhá? Já mám totiž malou hysterku a všude se rozbrečí a nějak si neumím představit, že by jim tam měla ještě něco předvést, jak se plazí nebo tak…a malá začala lézt až po těch 5 týdnech nebo dřív? A mezi tím normálně pokračovala ve stavění? Promiň za tolik otázek, ale zajímá mě to, nechci nic zanedbat.
Klidně se ptej, já měla tenkrát taky milion otázek
.
U nás to na rehabilitaci probíhalo tak, že nejdřív jsem šla k doktorce, která ji prohlédla, vyzkoušela reflexy, podle kterých poznala, jak na tom Mája je. Něco bylo stejné, jako dělá pediatr na preventivkách, ale bylo toho mnohem víc (třeba zkoušela, když Mája padá na bok, jestli nastavuje ruku i nohy ve správném pořadí - to už si nepamatuju, jak má být správně, ale takové testy stejně sama dělat nemůžeš
). Pak řekla, že nás pošle na cvičení, napsala žádanku jak často a co a poslala nás k rehabilitační sestře. Ta ji znovu zkontrolovala reflexy (asi stejné jako ta doktorka - měla na stěně tabulku co by kdy dítě mělo dělat a jak při tom reagovat) a zjistila, že ručičky má napřed a nožičky na úrovni 6.měsíce - Mája měla téměř rok. Pak vyzkoušela jeden cvik, zjisila, že na něj už je Mája velká a umí se ubránit, tak zkusial jiný a to ještě šlo. Tak mi to předvedla, pak jsem to měla zkusit, jestli to budu dělat správně. Asi po týdnu jsme se přišli předvést (zase jsem před ní já s Májou cvičila), pak asi za 2 týdny, to už Mája lezla, takže stačilo cvičit jen 2× denně (předtím 3×). Pak za další 2 týdny už lezla tak, jak má, tak jsme cvičit přestaly.
Mája začala dělat pokroky skutečně hned druhý den po začátku cvičení (byla to Vojtova metoda a i když je to nepříjemné - dítě pláče, že ho držíš fixované, ale prý ji to nebolí - tak jsem moc ráda, že jsme to absolvovali). Samozřejmě se nepřestala snažit stavět se, ale bylo mi doporučeno uklidit vše, co ji k tomu pomáhá a co uklidit jde, takže jsme dočasně schovali malý stoleček, židličky atp, dali jsme do obýváku velký běhoun (máme korek, na kterém se jí dobře plazilo) a byla jsem s Májou co nejvíc v pokojíčku, kde je koberec.
Mája jak vidí bílý plášť, tak začne hysterčit, ale doktorka i rehabilitační sestra si s ní poradily a vždycky viděly to, co chtěly. Motivovali jí hračkou nebo mojí přítomností (aby lezla ke mně, aby se o mě postavila atp). Takže toho bych se tolik nebála, jsou to odborníci a s dětmi by to měli umět.
sterezie píše:
sama tuhle zkušenost nemám, malá začla po týdnu plazení lézt, ale četla jsem, že lezení není dobré přeskočit, že je to důležitý vývojový krok a dopomáhat například stvěním překážek, přes které by mohlo dítko přelézat
U nás teda tohle nepomohlo…ani by lezl za hračkama, nazvedávání, nic.
hkac: Moc Ti děkuju za pomoc, začnu to teda řešit. Tato diskuse mě o tom přesvědčila, jinak bych malou dál nechávala dělat všehno jako doteď. Mě strašně udivuje nebo překvapuje - nevím jak to mám přesně napsat - že ty cviky podle Vojty mají takové výsledky tak brzo, mi to přijde skoro zázračné…
Maddlen píše:
hkac: Moc Ti děkuju za pomoc, začnu to teda řešit. Tato diskuse mě o tom přesvědčila, jinak bych malou dál nechávala dělat všehno jako doteď. Mě strašně udivuje nebo překvapuje - nevím jak to mám přesně napsat - že ty cviky podle Vojty mají takové výsledky tak brzo, mi to přijde skoro zázračné…
Jo, to mě taky. Mám kolem sebe několik dětí, které cvičí nebo cvičily a musím říct, že jsem přesvědčená, že Mája se tak rychle rozlezla právě díky tomu cvičení (i když já jsem zezačátku při cvičení brečela s Májou). Dokotorka říkala, že ty cviky jakoby naprogramují v mozku, co má dítě dělat (který sval použít a tak), tak proto to tak funguje. Jen nechápu, jak na to mohl někdo přijít
.
Přeju ti, ať je to ve vašem případě jen lenost dítěte a žádný jiný problém v tom není. Ale i kdybyste cvičit potřebovali, je to pro dobrou věc a rozhodně to stojí za to.
nebooj to přijde.mala se začla plazit v 8m a jinak je to taky lezeni,aspon taky řikala dr.v 10m si sedla ve 12 lezla po 4 a ve chodila.a to tak,že hned běhala.nechala jsem ji přirozeně,až to přijde tak to přijde.pak jsem se taaaak naběhala
.malymu je 8m a zatim nic.ale nijak nespěcham ![]()
u nás od 6,5m plazení, pak dlouho nic. v 8m postavení v 9m chození kolem nábytku a 9,5m začala lézt, a až po 10m si sedla. takze od plazení k lezení ubehly 3měsíce.
jinak na kolínka se jí podarilo dostat uz v 7m ale dopredu proste nesla az kolem 9m jsem ji jednou v léte dala na trávu takovou suchou kde ji to muselo asi píchat. nahatou jen v plíně a ona byla na čtyřech a vsemozne se tam kroutila, a asi za týden už se snažila na tech kolínkách být časteji a skoušet to a za dalsi týden uz lezla.
tak Olda je na tom hodne podobne - lezt teda umi, ale preferuje plazeni, protoze je to rychlejsi, uz se stavi, ale nesedi (myslim, ze bude driv klecet nez sedet)
na neurologii a rehabilitaci jsem s nim chodila od 6 tydnu a zrovna minuly tyden nas z pece propustili, to lezeni je opravdu dulezite, ale do 10 mesicu ma pry cas
ja teda Oldovi obcas strkam za bodycko drevene kosticky, abych ho donutila na kolinka a pomaha to, od te doby, co to delam, uz leze casteji, zjistil, ze umi byt rychly i na kolenou, ale stale to strida s plazenim
on totiz pri plazeni zapojuje vic jen jednu pulku tela a zrovna v jeho pripade je to opravdu hodne spatne
My na neurologii byli. Mamka dělá sestřičku u mého pediatra a u prvního dítka jsem prostě chtěla jít na kontrolu na neurolku jen pro pocit, že malého prohlédne a že je vše tak, jak má být..Říkala, že je moc šikovný, že jde vývojem přesně jak má a že nemám kam spěchat. Že jsou jisté „normy“, jako co by dítko mělo kdy dělat a jak by ten vývoj motoriky a pohybu měl probíhat, ale že každé mimi je jiné. Takže zatím zůstávám klidná a doufám, že se brzy rozleze..
Snad je vše tak, jak má být. Na poslední kontrolu jdeme až v lednu,tak uvidíme. Přeji všem maminkám lenochů, aby i jejich dítka stejně jako to mé (snad již brzy) valilo po 4..
![]()
Můj syn se také jen plazil, uměl to rychleji než lezení. Přitom už u nábytku stál i seděl a byl mu rok. Lezení jsem nechtěla přeskočit, je to důležitá fáze, jak píšou holky, i na zpevnění zádových svalů - syn si sám nesedl, jen u něčeho.
Tak jsem mu dávala kostičku Dupla za bodýčko, tlačilo ho to a musel lézt. Asi po 2-3 týdnech se naučil lézt pořádně a rychle a kostičku jsem mu už dávat nemusela ![]()
S tou kostičkou je to super nápad, ještě dneska to vyzkouším.
Mám ale obavu, že se bude vztekat. ![]()
ha-ne-le : trošku se obávám, že na tom budeme stejně. Malá má 5 měsíců a 2 týdny a už 14 dní je na čtyřech a péruje,sem tam se dostane kam chce,ale spíš péruje a přemýšlí,jak dál. Ted se nám z těch čtyřech začíná posazovat,ale neudrží v sedě ještě rovnováhu,tak spadne dozadu na zádička;)
Nejraději by už stála. Pořád se mi na klíně zvedá. Takže až objeví něco,za co se může také chytnout,tak se obávám, že přeskočíme snad 3 etapy a budeme chodit:)