Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý večer,
Doporučili byste prosím nějaký dobrý sirup, který je bez přidaného cukru a není celkově příliš sladký?
Z čeho se daji dělat dobré domácí limonády. Našla jsem zázvorové apod., ale nevim, kterého výrobce.
Diky za tipy ![]()
Já si do vody liju citronovou šťávu od Alnatury, má třeba Rossmann. Jinak tedy sirup obsahuje přidaný cukr asi vždy, je to jeho definice.
Yo ma i sirupy bez pridaneho cukru a jsou výborné, taky Mautner.
Ja doma obcas pouzivam Flavdrops, to je bez cukru, slazené cukralozou, pokud se nemylim.
Mam id nich třeba okurku, ta je skvela s kapkou limetky, lesni smes, jahodu, maji asi 50 ruznych příchutí, lidi si chvali treba i mochito příchuť prave na letní osvěžení.
Příspěvek upraven 25.05.25 v 22:16
@Hibou píše: Více
Uz dela snad kazda znacka i bez cukru, jako vsechno. ![]()
@DandátkoP ale aby taky byly pitelny
ja tuhle nejskej koupila a to byl hnus fialovej ![]()
@DandátkoP píše: Více
ale většinou je to bohužel poznat na chuti, má to takový ten chemický „ocásek“ a po čase je to nepoživatelné
@Meggiska píše: Více
Tak kazda šťáva bude mit sladidla, pokud je to uvadeno jako šťáva nebo sirup (bez cukru).
Pokud to chces opravdu „nesladké“, tak to si muzes do vody vymačkat fakt jen citron(ku) nebo nastrouhanou okurku.
Sice mám raději čistou vodu, ale občas přijde chuť na něco ochuceného, kamarádka mi doporučila sirup Sonnentor s příchutí mojito, jenže já jsem holka šťouravá, tak jsem sirupy našla na alpiku a koupila si ódu na bylinky, naprosto luxusní záležitost-je cítit po jablíčku a mátě, není sladký, perfektně osvěží, p.s já si tam narvala ještě čerstvou mátu ![]()
Nejde mi právě o stavy s umělými sladidly. Spíše o sirup, co má méně cukru.
dnes v restauraci jsem mela super limonádu, zázvorovou, co vůbec nebyla sladká a ráda bych našla něco podobného na doma.
@Andrea MP Tak to asi spis si doma sama vyrobit. My doma delavame jahodovou, cukru do ni jde minimum, doslazujeme stevii, ale jenom mirne - nemam rada moc sladke limonady.
@DandátkoP píše: Více
Aby se sirup mohl jmenovat sirup, tak v nem musi byt nejake minimalni mnozstvi cukru, ktere je pomerne vysoke (a ten cukr muze byt bud prirodne obsazeny nebo dodany). Pokud je sladka chut dosazena umelymi sladidly, tak by se to sirup jmenovat nemelo.
Info trochu stare, ale predpokladam, ze stale platne:
https://dvojka.rozhlas.cz/…pite-7533775
Zakladatelko, zadej si do vyhledavace sirup bez pridaneho cukru a najdes krasne vypadajici vyrobky. Namatkou jsem na neco klikla, 0.5 l za 300 Kc, je to ciste ovocny koncentrat s pridanym koncentratem z hroznoveho vina, neb by to jinak nebylo sladke (a tedy nemohlo by se to jmenovat sirup
). Jinak v bio obchodech ci treba DM drogerii mivaji i ovocne stavy primo lisovane, treba z brusinky to je hodne intenzivni, da se to redit a sladke to rozhodne neni. Jen se to rychle kazi, protoze to jaksi ma malo toho cukru.
Problém je, že ten cukr je konzervant, no.
Ty „domácí limonády“ bývají většinou prostě voda se sirupem a kolikrát to nemusí chutnat až tak sladce, ale cukru je v tom až až. Já když chci dětem ochutit vodu, tak jim ředím džus, ale uznávám, že prostě oproti slazenému pití to není tak atraktivní.
@Andrea MP píše: Více
Zazvorovy koncentrat bez pridaneho cukru v tekute podobe bych hledala v bio obchode nebo v lekarne. U nas je urcite maji, ale ja ziju v DE.
@Hibou to uz asi neplati, normal to prave vyhledava sirupy a 0 cukru.
Jinak jasne, na chuti to vetsinou poznat jde, ze to je se sladidlem. ![]()