Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mile maminky, omlouvam se, ze opet toto tema vytahuji, nasla jsem podobne diskuse asi na 10 jinych mistech. Nikde jsem ale nenasla konkretni informaci na otazku, ktera me zajima…abych ale nastinila muj „problem“. Otehotnela jsem nekdy kolem 7.9.2008, posledni menstruace 24.8.2008. Tehu test slabounce pozitivni kolem 22.9., silna carka neco o tyden pozdeji. Podle vypoctu bych mela byt v 7+1tt. Vcera jsem byla na vaginalnim ultru, vse bylo v poradku, zloutkovy vacek, plod s bijicim srdickem, choriove klky, tvorici se plodova voda v plodovem vacku, deloha taky ok, zadne krvaceni, hematomy, vse ok…AZ na to, ze plod by mel byt podle gyndarky mladsi, nez podle vypoctu dle menstruace. Plod mel 0,61 mm a mel by pry mit kolem 0,90. Ted ale k dotazu. Byla jsem uplne presla, kdyz mi rekla, abych radsi prisla jeste za dva tydny, ze to snad mrne dozene, no fakt jsem s tim nepocitala, tak jsem byla uplne mino. Pamatuji si, ze mi ukazovala nejakou tabulku, kde se mira plodu prirovnava k presnemu gestacnimu stari. Taky se nejak zminovala, ze je povoleno mit ctyrdenni skluz ve vyvoji, aniz by to nejak prilis znamenalo. Ja si ale v tech mrakotach vubec nepamatuji, v kterem tydnu a dni tedy jako presne jsme podle tech 0,61 mm. Nemate holky nektera podrobne info, nebo pristup nebo odkaz na nejakou detailni vyvojovou tabulku? Ja se asi z toho cekani zblaznim. Diky moc,Marketa
Markétko,
s dotazem ti nepomůžu, ale možná bych tě mohla trochu uklidnit - máš úplně pravidelnou menstruaci? Já mám delší cyklus, obě holky byly na začátku těhu o dost menší než by podle data poslední MS měly být, u první mě s tím taky hodně vystrašili. Třeba je to i tvůj případ.
Tak se drž a mrňousek taky, držím palce.
Eva
Markéto. já nějak nechápu v čem tvá lékařka vidi problém??? JASNĚ, kdyby mrnouskovi ještě nebilo srdíčko, tak by byl duvod k lehkému znepokojení, ale když mu bije a jen je menší, tak v tomto gestačním stáří bych to přičetla chybě měření , prostě ty desetiny milimetru mi nepřipadaj podstatný? ono taky otázka kdy jsi otehotněla - tedy myslím podle ovulace…
být tebou tak se neznepokojuju (jojo vim, ze se to lehko rekne a huř udelá, o tom žádná
)
har
Markétko
nebudu říkat, že chápu, jak se cítíš-je jasné, že každá z nás, která musí něco takového prožívat-se cítí špatně, ale já jsem tě spíš chtěla trochu uklidnit-přesně jak píšou holky.........on totiž bude problém v ovulaci ![]()
Málokterá z nás má úplně pravidelně ve stejný den cyklu ovulaci a i těm pravidelně ovulujícím se občas stane, že ta ovulace může být z nějakého důvodu i hóóóódně posunutá........................
prostě-já vycházím z toho, že když bylo na UTZ vše v pořádku-plůdek s bijícím srdíčkem a hlavně-žloutkový váček
tak si myslím, že je to o.k.....ale myslet si můžu, co chci, že jo
![]()
Ale hlavní podezření, že si měla ovulaci o hodně později, než si myslela-mě okamžitě napadlo, po tom, co jsem dočetla k tomu Tvému těhotenskému testíku......................
Markétko-teď nechci dělat v žádném případě chytráka, ale kdybys otěhotněla kolem toho 7.9.-jak píšeš-tak bys ten testík toho 30.9 musela mít silně pozitivní-takže pro mě je to jasné-otěhotněla si později, protože si měla později ovulaci......................
Určitě bude všechno o.k.
![]()
Ahoj,
mam podobnou situaci jako Ty. Posledni menstruaci jsem mela 21.8.08, prvni pozitivni test 19.9. U lekare jsem byla v 6tt, byl videt pouze vacek. Dale jsem byla v 7+1 a uz bylo i miminko a bijici srdicko. Ackoliv jsem byla na pocatku 8.tydne, na utz mi vyslo pouhych 6+3 a 6 mm velikost. Cili skluz nejakych 4-5 dni. Nic zvlastniho se na tom doktorce nezdalo, rikala, ze je to bezne. I ja jsem slysela, ze pocatecni vyvoj je rozmanity a ze rychlost embryi se muze ruznit. Tak bych byt Tebou si z toho nic moc nedelala, uvidis, ze to ti prckove dozenou- vzdyt ani my dospeli se nedame jednoznacne zaskatulkovat do danych krabicek, velikosti a norem. Tak hlavu vzhuru, uvidis, ze priste Te prcek prijemne prekvapi
Mimochodem, nechces se prijit prijit printout do diskuze Spolecny termin- cerven 2009? Je nas tam celkem dost a treba by Ti nejake’druhomatky’ rekly svuj nazor na Tvuj problem.
Zdravi
kobra ![]()
Marky,
zažívala jsem něco podobného, poledn MS 25.6., pozitivní test už koncm srpna, na UTZ „zpoždění“ téměř 3 týdny. Příští UTZ za 14 dnů. Za dva týdny povyrostl plod přesně o dva týdny. Opravdu si myslíš, že všechny plody rostou stejně, jsou stejně velké, všechny UTZ jsou stejně přesné a každý doktor to umí změřit tejně? Tohle není atomová fyzika,
Já byla lehce nervózní, což jsem na dalším UTZ doktorovi řekla a on se na mě podíval a povídá, Máte zdravé prosperující mimčo, co ještě chcete.
Můžeš být klidná, nebo skoro klidná, srdíčko bije, to je hlavní, měření je věc doktora, jak má lehkou ruku s ovládáním, jaký má UTZ (vnitřní nebo vnější, starý nebo nový)
Samozřejmě se může něco stát, v prvních týdnech je bohužel spousta potratů, ale ber to už je teď rozhodnuté, jestli se embrouš udrží nebo ne, ty s tím moc nenaděláš.
A pár číel na závěr. Podle doktora jsem 15+5tt, podle UTZ jem 13+3tt a výšku fundu jsem dnes měla jako v patnáctém tt, to je 14+něcott.
BTW fakt nevím co je fundus, sestra mi cosi měřila vleže na břiše ![]()
A dej vědět, co na dalším UTZ ![]()
Ahojky holky, jste fakt zlate, moc vsem dekuji za slova utechy a povzbuzeni. Me to az dojima k slzam, kdyz si uvedomuji, kolik je lidske dobroty mezi emiminarkama. Kolikrat ctu jak jina maminka, ktera si uz sama prosla svym peklem, najde slova utechy pro jinou ve stejne situaci. Moc diky.
Ale abych jeste reagovala na vase prispevky…ja sama jsem uz druhomatka, ale pripadam si nekdy jako novicka, protoze moje prvni tehu pred tremi roky bylo jak na ruzovem oblacku. Vlitli jsme na to a zadarilo se napoprve, nikdy zadny problem, zadne komplikace (az teda ke konci byl cisar kvuli peti kilum meho syna a konce panevniho), ja se v tom nestourala a proplouvala jsem vsim v blahem nevedeni. Vzdyt ja az donedavna nevedela co je zamlkle tehu nebo revize.
No ale pak jsem objevila emimino a dala se do cteni vseho mozneho a zacla me tak trosku jimat hruza, jaky je vlastne otehotneni v dnesni dobe problem a kolika maminkam se nedari a nedari, nebo o miminko opakovane v ruznych stadiich tehotenstvi prichazeji. Byt si vedoma statistik z casaku je jedna vec, ale cist potom ty osobni vypovedi je vec druha. U druheho tehu situace naprosto stejna jako u prvniho…zadarilo se napoprve. Proto ted ty obavy a neklid. Zub pochybnosti zkratka hloda…proc zrovna ja bych mela mit takove stesti a rovnou dvakrat, kdyz......vsak to znate.
Jsem asi trubka, kdyz tak uvazuji, ale mozek zkratka nevypnu.
Jinak jeste k technicnostem.....ja tu svou ovulaci sledovala testy, tak jsem si docela jista, ze k oplodneni muselo dojit nekdy kolem toho 7.9. (pred tim v zadnem pripade a potom +1-2 dny). Tak asi tak.
Do cervnatek 2009 jsem uz nakukovala pred tremi tydny, ale zatim si fakt netroufam, asi az kdyz tak po te kontrole toho 27.9.
Jeste jednou moc dekuji, zdravi Marketa
Jo, jeste pro cicinku, ten fundus ciste nahodou vim, to ti meri rozpjeti mezi stydkou kosti a vrchni hranou delohy. Tu sestra nahmatne rucne a pak to zmeri. Kontroluje se tim jeji rust a tudiz zdravy prubeh tehotenstvi.
Marketa
Ahoj Kobropistolnice…ani nevíš, jak mi ten Tvůj příspěvek pomohl. Včera jsem byla na UZ 5+6 a byl tam vidět jen žloutkový váček v děloze. Dr mi řekl, že musím ještě týden vydržet, tak doufám, že se tam mimi objeví. S přítelem máme oba nervy. Já jsem už jednou byla na revizi, když děťátku přestalo bít srdíčko a o to mám strach větší, aby se zase něco nepokazilo. Snažím se věřit a nepropadat panice, ale je to boj.