Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den mám syna 2,5 roku. Dnes mu na ortopedii zjistili, že má skoliosu páteře, pravou lopatku výše než lebou a deformovaný hrudník. chtěla bych vědět jestli stím nemáte nějaké zkušenosti. Jaký je postup léčby, rehabilitace aj. Děkuji ![]()
@Tee34 s tak malým děckem ne, mne to zjistili v 11 letech. cvičila se ruzne cviky, když je to hodně výrazný uhel tak se nosí třeba ortopedický korzet. ale mírnou skoliozu ma hrozne moc lidí. co ti rekli?
No jdeme na rentgen a máme asi 4 druhy rehabilitací. Můj přítel má také vadu páteře ale jinou než syn. ![]()
Tak vam budu držet palce at nedostane ten korzet a zabere cvičení. tím že je takhle maly třeba bude stačit posílit ty zada. ![]()
No to doufám. Nejhorší na tom je, že syn je hodně tvrdohlavý a tohle je za těch 2,5 roku už třetí rehabilitace a syn to nese dost špatně. Nechce cvičit, vzteká se. Tak doufám, že tohle nám pomůže. Ty dvě předchozí rehabilitace byly zase kvůli jiným problémům. ![]()
@Tee34 u tak malého dítka nevím…když to není moc, tak speciální cvičení-hlavně na posílení zádových svalů-dle předpisu lékaře. Od určitého stupně se dává korzet, pak jedině operace páteře, ale to už by musel mít hodně špatné. Já mám skoliozu vrozenou, protože mám špatně stavěné obratle-na jedné straně jsou nižší…ale bylo to pořák ok, dokud jsem ve 12 letech nevyrostla o 12cm za rok-no svaly to v takovém tempu už neudržely-když zazněl verdikt operace měla jsem skoliozu 56 stupňů, za půl roku(i když jsem intenzivně stále cvičila) 66
,takže mě to neminulo…to bylo v r.93,dnes už jsou ty operace mnohem lepší a šetrnější než byly tehdy. Nicméně přežila jsem to
,ale stále se mi to i po operaci horší a lepší už to nikdy nebude.
tak doufám, že u vás budou rehabilitace stačit a bude to jen ta mírná forma, to má kdekdo, s tím bych se netrápila, to ho do budoucna nijak neomezí
Všem moc děkuji za příspěvky. No za 14 dní jdem na rentgen a 8.4. s rentgenem k doktorovi tak uvidíme do nám řekne. Od 13.3. začínáme rehabilitovat tak snad to bude v pořádku. ![]()
U mého syna na to pomohla vojtovka přišli mu na to ve 3 měsících(i když u tak malých dětí jsem nevěděla, že něco takového existuje).Ted to má dobré, ale musím to hlídat.
Za mně ti radím nic nepodceňovat a opravdu makat..manželova dcera má skoliozu také od mala, její maminka na to hodila lehký bobek, ačkoliv je zdravotní sestra a holka byla už na dvou hodně těžkých operacích páteře.. ![]()
@peggy.sl Tak to je jasné. Zanedbavát to nebudeme a budeme rehabilitovat a cvičit jak jen bude potřeba.
@peggy.sl Peggy, mám dceru též po operaci páteře v dětství a nevěřím tomu, že někdo musí na operaci kvůli necvičení. Ano, svalstvo se posílí a drží tu páteř v cajku, ale aby se liknavým cvičením někdo dopracoval ke dvěma operacím, tomu se mi nechce věřit, v tom je něco jiného.
Ale neznám tu situaci, že jo, ale jeví se mi to teda podezřele.
@Virginia píše:
@peggy.sl Peggy, mám dceru též po operaci páteře v dětství a nevěřím tomu, že někdo musí na operaci kvůli necvičení. Ano, svalstvo se posílí a drží tu páteř v cajku, ale aby se liknavým cvičením někdo dopracoval ke dvěma operacím, tomu se mi nechce věřit, v tom je něco jiného.
Ale neznám tu situaci, že jo, ale jeví se mi to teda podezřele.
Tohle mi říkal manžel…prý cvičily občas, korzet nosila taky jenom když holku přemluvili, že je to pro její dobro..my se stýkáme minimálně, ale záda má zničené..
Opakované operace jsou normální, pokud dítě roste-roste i páteř a musí se to opravovat dle výšky dítěte -teda jestli to stále patí…
já měla jen jednu, protože už jsem naštěstí růst přestala ![]()
Jinak já nenosila korzet ani nechodila na rehabilitace-neměla jsem to tak zlé, zhoršilo se najednou během 1 roku a protože vada byla vrozená, bylo to logické, svaly všechno nespraví samy, bohužel
…taky tam se mnou byla holka, která to měla jako vedlejší efekt po ozařování v dětství-měla odebranou ledvinu a tkáň kolem nerostla jak by bylo třeba a došlo kvůli tomu k zakřivení páteře…Myslím, že málokdo to má jen z nedbalosti při cvičení. Já byla aktivní dítě, pohyblivé a byla jsem chválená za pevné svalstvo a stejně mi to bylo nakonec k ničemu
Dnes mám 45 stupňů skoliozu a spravit už to znovu nelze ![]()
Ahojky, já mám taky po operaci skoliosy.. Začalo to tak, že mi v 9 letech zjistili mírnou scoliosu, to jsem ještě cvičila gymnastiku (takže svalstvo na zádech jsem určitě měla), doporučili rehábko, ale já na to kašlala, pak jsem musela nosit korzet a to byl teda hukot, sedět v tom ve škole, ještě dnešní děti že, tak jsem to taky falšovala a nechtěla ho nosit, plavání 5× v týdnu bylo mojí povinností.. nakonec jsem se stejně operaci nevyhnula, měla jsem to už přes 50 stupňů a hrozilo poškození míchy, ale čekalo se až budu mít alespoň 4 roky po první menstruaci (to totiž končí růst) dělali mi to v brně, půl roku jsem nosila korzet bez možnosti ho sundat, postupem času jsem ale dala dohromady, dělám vše, ale s rezervou, abych neupadla, dokonce i jezdím na koni
no ale pořád je to život s titanem v zádech…Teďka čekám na císař protože mi nedovolili rodit normálně, škoda no… tím jsem chtěla říct, že je dobře, že už to dneska zjistí tak v raném věku, dá se s tím určitě něco dělat, dycky je naděje..
Držím pěsti…