Školka a podezření na ADHD

Anonymní
11.5.16 19:02

školka a podezření na ADHD

Ahoj maminky. Mám problém ze synem 3,5 roku. Je hrozne divoký strká do děti neposloucha a prostě celkově ho nezvladaji :( každý den neco poslouchám a dneska na me vyrukovali s tim ze do poradny ( samozřejme půjdem ) v pondělí Máme přijít do školky a domluvit se co dál a mluvili o zvláštní školce

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35029
11.5.16 19:06

No a co konkrétně od diskuze čekáš? Malý chodí do klasické školky, učitelky to zvládají a nestěžují si, i když vím, že s ním mají co dělat. Od září půjde do speciální třídy, ale kvůli řeči, takže do logopedické třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.16 19:31

Řeším něco podobného. Syn možná není úplně divoký, ale ne vždycky chce ve školce spolupracovat, někdy trucuje, někdy lítá bohužel hůř mluví. Jinak děti má rád, těší se na ně, je milý, kolektiv ho většinou strhne a nakonec se zapojí. Řešili jsme nejdřív s naším pediatrem. Ten nám řekl ať ještě počkáme. Asi po půl roce (ca ve 3,5 letech) jsme to probrali znovu a teď máme doporučení na neurologii s podezřením na ADHD.
Učitelky ve školce se snažím už neřešit. Myslela jsem, že v případě nějakého problému u syna je možné s nimi spolupracovat a problémy probrat. U nás bohužel. Slyšela jsem od nich jen narážky, že by mu bylo líp s maminkou a pak, že se mu zřejmě málo věnujeme, jestli jsme oba s manželem hodně pracovně vytížení, abychom zapojili třeba babičku :pocitac: (nevím jak k tomu došly, synovi se věnujeme maximálně a vytížení jsme asi jako většina pracujících rodičů)a pak stále stížnosti na takové pitomosti, které podle mého dělají občas všechny děti (např. na procházce je hned neslyšel a šel dál, odmítl si vzít pláštěnku, vrtěl se v divadle atd.) Prakticky za ten skoro celý školní rok o synovi neřekly vůbec nic pozitivního, ani např. to, že se třeba dobře najedl.
Takže čekáme na vyšetření a uvidíme co dál.
Promiň anonym, nechci toto téma rozebírat se známými, kteří sem chodí.

• Citovat
  • Upravit
376
11.5.16 19:43

Někdy mi přijde, že když se dítko jen trochu liší a je to třeba jen živou povahou už má nálepku ADHD a je třeba ho dát pryč. Učitelky mají vzdělání aby mohly pracovat s dětmi, ale ne vždy se dle vzdělání chovají. Potřebují posílat dítě po vyšetřeních a úplně nejlepší by bylo kdyby zůstávalo doma a ony měly klid. Ne na všechny tohle platí, ale co tak čtu tak jejich stále víc…je to smutné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
11.5.16 19:50

Navíc ADHD není nemoc - něco půjde líp, něco hůř. Jen se musí vědět, jak s tím pracovat. Taky to není 0 nebo 1, každý má jinou intenzitu a jinou formu. Jeden typ je, že se může soustředit, ale jen na věci, kterého ho zajímají. To je asi nejčastější a asi nejmíň nebezpečné. Jiný typ je, že potřebuje adrenalin nebo z toho šílí, hodně riskuje. To může být u dítěte už horší.

V dospělosti se to utlumí, ale úplně to nezmizí. Je důležité dobře vybrat školu, zaměstnání, nebo může trpět celý život.

Je to hodně dedičné. Máte to někdo v rodině?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.16 20:01

@rayon nevím jak to je s dědičností, ale kromě mužova otce (samorost a pruďas) žádné odchylky nepozoruju :)
Anonymní 19:31

• Citovat
  • Upravit
3871
11.5.16 20:09

@tatranka1 ony nic nediagnostikuji, jen doporucuji navstevu poradny, kde se diagnoza urci. Holky vidite to neobjektivne. Je to vase dite a je tezké si priznat, ze muze byt nekde problem. Taky nemam rada skatulkovani, ale verte, ze tyto doporuceni nejsou z rozmaru, aby mely ve skolce klidek. Ve vysledku to muze pomoci samotnym rodicum ve zmene pristupu k diteti a navic to neni zadna tragedie a je zbytecne se z toho hroutit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
11.5.16 20:10

@tatranka1 pod toto se klidně podepíši!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
376
11.5.16 20:16

@Martina84 Mojí dceři paní učitelka v šatně přede všemi přítomnými rodiči diagnostikovala ADHD a nebo lehčí formu autismu. Běhala jsem po poradnách, po neurologii a nic. Nakonec se ukazuje, že jejich přístup zdá se být poněkud nešťastný. Takže to není úplně ok. V některých školkách by ty učitelky viděli děti nejraději jen v stolu a v klidu, jakmile chce dítě víc je to diagnóza. Jsou velmi zajímavé statistiky takových poruch chování, na vše je v dnešní době diagnóza a tak statistika ADHD roste, dřív nic nebylo a zvládalo se, ale dejme možnost něco pojmenovat nebo nalepit nějakou nálepku a ejhle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.16 20:19

zakladatelka

Jako Já ho neomlouvam ano je fakt hodně hrrr a tvrdohlavý atd… má dny kdy je fakt na " zabití " ty trvají třeba 14 dni pak je zase v normě. Už v listopadu jsme byli u psycholožky ale ta byla divna. Ale řekla že je ještě brzo něco určovat. Mě hlavně zarazilo ze hned navrhuji zvláštní školku! Co třeba asistent? Nebo hned prý prášky na uklidnění! Jako Já nevím ale zas až tak přehnaný není. Přemýšlím o bachovych esencí…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.5.16 20:20

@Martina84 chápu, ale na druhou stranu ani ony nemohou bez vyšetření lékaře nebo psychologa vynášet nějaké soudy nebo vyvíjet nátlak na rodiče, aby vzali dítě ze školky. Z toho spíš vnímám snahu si to jednoduše ulehčit a potížistu eliminovat.

• Citovat
  • Upravit
10425
11.5.16 20:24

Zakladatelko, zkuste ubrat cukry v jidle ;) (nechci a nemuzu hodnotit, nevim, jak a co klucina ji, ale z me ucitelkovske praxe se na detech to sladke fakt hooodne projevi stran divokosti. :) Treba by to mohlo pomoci. Kazdopadne drzim palce… a stran ucitelek a skolky - jakou mate jinak zkusenost s ucitelkama? Vstricne, snazive, mile, nadsene/ otravene, linejsi, pohodlne…ono to muze byt jak jejich neochota nebo nelibost porad resit jedno narocnejsi dite, ale stejne tak to muze byt opravdu realny problem, kdyz je tam na tech 24-28 deti pani ucitelka sama a nemuze se venovat nikomu jinemu, protoze porad hlida jedno dite (nerikam, ze to je vas pripad, ale zazila jsem takove veci, takze vim, ze to mozne je…) Kazdopadne drzim palce, at se podari spolupracovat a zdarne zjistit co a jak hlavne ve prospech kluka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
11.5.16 20:26

@Martina84 tak nás nikdo nikam neposílal, my už jsme to věděli, sice papíry od odborníků jsem do školky nedávala, jen jsem při nástupu přímo učitelkám v pár větách řekla, s čím je problém, když mají nějaký supl, dělám totéž, i když teď už není třeba.. ale nikdy! si nikdo nestěžoval! ano, jako řeknou, že třeba tohle či to bylo těžší nebo co vyváděl, ale není to formou stížnosti, prostě ho berou takového, jaký je. Obě jsou skvělé a ví, že i my doma se snažíme co to jde, ale prostě tyhle děti jsou jiné :nevim: Škoda, že od září musíme do logopedické speciálky (nicméně ne na žádost nebo radu našich učitelek, k tomu došlo jinou shodou okolností) a já se dost bojím, že tam budou jiné paní učitelky :( Ono i kdyby si učitelky stěžovaly, tak co s tím jako udělám já? Kluk je prostě takovej a ony jsou profesionálky, tak si to musí umět ukočírovat :nevim: (nemluvím o extrémních případech)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.16 20:32

@sakota tak cukry jako v klasickém jídelníčku moc nemá a sladkosti už neměl snad týden. Předtím když dostal tak cca 5 gumovych bombonku. Ale od doby kdy na me ve školce vždycky nabehnou nic nemá… mel v pondělí slíbenou zmrzku… zlobil nedostal… včera učitelka říkala že byl hodnější tak jsme šli. Dneska o pět nejhorší dite tak nedostal a už si o ni ani neřekl. Jako učitelky jsou jak kdy někdy ochotne jindy mi přijde že by ho fakt vyrazili.

• Citovat
  • Upravit
22012
11.5.16 21:05

Zakladatelko, na co konkrétně se vlastně ptáš?

Učitelky Ti daly jasně najevo, že mají s Tvým dítětem problém a naznačily Ti možný postup řešení. Návštěva dětského psychologa je rozumná věc a může věci jen prospět.

Nejde ani tak o to, aby se NĚCO určilo - to přece není podstatné, zda má dítě nějaký papír nebo nemá. Podstatné je, aby Ti psycholožka poradila, jak bys měla se svým dítětem pracovat, v čem mu můžeš pomoci, zda k němu přistupuješ výchovně, zda dáváš hranice nebo je naopak nedáváš příliš, jak řešit konfliktní situace, jak komunikovat s učitelkami atd. atd.

Bachovy esence (případně konstituční homeopatika) věci nemohou uškodit - pokud bys neměla vlastní kontakt, dá se najít terapeut i na tomto serveru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí