Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bertík28 píše:
takže ještě, když tam už jedno je, tak to má taky větší přednost?
Urcite…ale nevim jestli to tak je, ikdyz je diteti napr. dva roky. Jen vim to, ze kdyz ma matka ve skolce jedno dite, davaji prednost jejimu dalsimu diteti pred jinymi.
Nevim jestl je to takhle vsude, nejspis asi ano ![]()
Kouká se opravdu na věk dítěte…nám malou nevzali a dokonce vím, že z 31 dětí přijímaných u nás do školky jdou pouze dvě maminky do práce…ostatní jsou doma s mladším sourozencem a i tak jim ty děti musí přijmout na úkor dětí s oběma rodiči v práci…prý by to byla diskriminace nepracujících maminek ![]()
@bertík28 no treba ja byla u zapisu v Praze a to bylo 10bodu navic, coz je dost!!! Takze to je taky pekne nefer!
Soucasny system prijimani deti je peklo
mamy, ktere maji praci a doma dite tesne pred 3.narozeninama, o ni prijdou, protoze uz nikoho nezajima, ze pracuji a maji se kam po rodicaku vratit. A jine jsou doma, ale protoze dite splnuje tabulkove vic bodu za vek, jim vezmou. Nechapu to.
@Natyna není to myšleno jako diskriminace nepracujících matek, ale těch dětí.. dítě má prostě právo na předškolní vzdělávání a nemělo by jakože trpět tím, že matka je doma… alespoň tak si to vykládám já…
@korana.kora u nás, kdyby se rozhodovali mezo dvěma stejnhě starýma dětma, tak vezmou to, ketrý tam má už sourozence…
@arcinka zase pokud seš doma s dalším a makáš z domova jak šroubek jako osvč, taky je to nezajímá…
Všude to je podle bodového systému.
Berou v potaz i trvalé bydliště, ne jen věk a sourozence, jak už tady holky psaly.
Každopádně, stačí si na netu najít webovky jakékoliv školky a tam jsou kritéria příjmacího řízení… Je to tam hezky rozepsaný, kolik bodů je za co… Každá školka má různý počet bodů, ale ve výsledku to je stejný…
Rozhodně není ze zákona daný, že vezmou 2 letý dítě. To ani náhodou. U nás třeba vezmou nejdřív dítě tak 2,5 roku… Ze zákona má přednost dítě předškolního věku, ale to tu už taky někdo psal…
@Krrysa píše:
@Natyna není to myšleno jako diskriminace nepracujících matek, ale těch dětí.. dítě má prostě právo na předškolní vzdělávání a nemělo by jakože trpět tím, že matka je doma… alespoň tak si to vykládám já…
@korana.kora u nás, kdyby se rozhodovali mezo dvěma stejnhě starýma dětma, tak vezmou to, ketrý tam má už sourozence…
Dobre, ale zase moje dite trpi tim, ze nema starsiho sourozence! Vzdyt to je sileny!
@sagina jo to je taky pravda, že jsou body za bydliště, sourozence v Mš… Na to jsem zapomněla u nás letos brali hlavně podle věku.
@Krrysa driv je to zajimalo, dolozila jsem HPP i OSVC a starsi mi vzali v pohode.
@palapa tohle má ale každá školka jinak, moje nejstarší dítě taky tím pádem trpělo, že má mladšího sourozence a tím pásem do školky mohla až jako předškolák… je to proto, aby ta mamina nemusela rozvážet popřípadě každý dítě do jiný školky… prostě míst je fakt málo…
@arcinka třeba u nás ve školce se na to nikdo neptá.. hlavní kritéria jsou věk, trvalé bydliště a pak jestli je matka na rodičáku…
kamarádky co mají děti třeba ve školkách v prazue, tak tam to jede hlavně podle bydliště a věku, víc moc neřeší.. tady u nás na vsi se řeší třeba i sociální situace dítěte…
@Krrysa u nas letos uz taky ne, driv je zajimaly i rozvody a matka samozivitelka, prihlidli k tomu. Ted uz nikohonñ nezajima nic, jen vek a bydliste, max starsi sourozenec.
To ja vim, ve skolce kam jsem chtela hlasit dceru, jelikoz je to nejblizsi skolka k nasemu bydlisti (skolka o kapacite 80mist - neni nejvetsi)…mohu rict, ze jsem mohla u zapisu byt maximalne jako 15 v poradi. Pani, u ktere jsme byly s dcerou u zapisu mi rekla, ze maji letos minimalne mist, protoze spousta deti mela odklad skolni dochazky
Kdyz jsem si stahla soubor ze stranek „spolecnestvi skolek“ ci jak se tomu u nas ve meste rika, na adrese te skolky, bylo prijato asi 13deti a to me jeste kamaradka varovala, ze se tam s dcerou nedostanu, jelikoz je to „protekcni“ skolka
Ted budeme dojizdet…
No a moje dite take nema starsiho sourozence ![]()
@bertík28 píše:
Chtěla jsem se zeptat jak je to s přijetím do školky. Kamarádka mi tvrdí, že je uzákoněno přijetí dětí od 2 let. Že to dítě tam musí vzít když jde do práce. Já si myslím, že ne. Že dají přednost dítěti co je starší a jde též matka do práce. A co když nemají místo?
Kamarádka mluví hlouposti - ať jí to napovídal kdokoli, buď ho neposlouchala pořádně nebo jí namluvil nesmysl.
Dítě do školky MŮŽE být přijato UŽ od dvou let - za předpokladu, že školka na to má kapacitu a že dítě projde stanovenými výběrovými kritérii té které školky (resp. jejího zřizovatele).
Tj. dvouleté dítě jí vzít mohou (mají-li na to kapacitu), ale nemusejí. Záleží výhradně na zřizovateli školky, jaká stanoví přijímací kritéria. Zda je matka zaměstnaná nebo není, to rovněž záleží výhradně na něm, zda ho to bude zajímat nebo ne.
V praxi - dvouleté dítě má šanci leda tak někde na vesnici, kde je nedostatek dětí. Ve větších městech je leckde obtížné dostat do školky i čtyřleťáka.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.