Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Machstep píše:
Ahojky, už jsem bezradnáMám 4,5 letého syna. Hodí do školky už rok a půl a za ten rok a půl tam byl jestli tak 5 měsíců? A to možná přidávám.
Dám ho do školky a do Pátka je marod. Takže- 3-4 dny školka pak s rýmou skoro měsíc doma.. co používáte na imunitu? Syna bych řekla otužuju.. A stejně prostě furt rýma…máte nějakou radu? Nebo co pomohlo Vám? Děkuji
A pokud nemá horečku a kašel, je nutné nechat měsíc doma?
Měli jsme první rok to samé. Řekla bych, že trochu pomohl Imunoglukan, ale musí se podávat dlouhodobě. Letos je to lepší, ale stejně přes Vánoce měl angínu a pokašlává a posmrkává prakticky pořád. A zcela dobrovolně přiznávám, že pokud není syn nějak výrazně chorobný, tak prostě do školky jde. Vloni jsem ho nechávala doléčit a vzápětí zas něco chytil ![]()
@Russet Jasně, se soplem do školky, ať se potěší i ostatní rodiče… ![]()
@Moucharda píše:
@Russet Jasně, se soplem do školky, ať se potěší i ostatní rodiče…
Jestli má měsíc sopl, tak bude asi něco v nepořádku. Já syna nemocného do školky nedávám, ale nikdy se mi nestalo, že bych ze třídy neslyšela chrchlání nebo jsem neviděla nudli.
@Russet Třeba k nám do školky dítě s rýmou nebo kašlem nevezmou (státní školka) nebo velmi záhy volají že je dítě nemocné ať si pro něj rodiče přijedou. Mě se to ještě nestalo protože jsem na RD s druhým dítětem, takže syna do školky dávám až když je úplně zdravý, což občas i ty tři týdny trvá (kupodivu nejhorší jsou „lehká“ nachlazení bez teplot) ale když vedu synka na 8:15 (poslední možný čas příchodu) tak kolikrát potkám rodiče, kteří si jdou vyzvednout dítě, které odvedli do školky na půl sedmou, kvůli kašli a rýmě.
@Machstep Syn chodí teprve od září a teď jsme měli rekordní docházku, týden a 4 dny a po týdnu byl bez kašle takže ráno šel do školky. Na doporučení doktorky jsem zkusila dávat preventan, už má v sobě třičtvrtě velkého balení.
Se soplem pokud není teplota nebo kašel do školky dávám.
dcera třeba má každou zimu sopel - má to z přechodu tepla do zimy. Byly jsme na různých vyšetření, žádná alergie, žádné viry nic, takže chodí usoplená.
Jinak děti dostávají celý rok vit D, vit B, laktobacili a hlívu ústřičnou..
Nemocné nejsou.
@Berry77 píše:
Dokud budou maminky do školek vodit nafrflané děti s kašlem a rýmou s hloupým argumentem, že to není nemoca dokud to budou učitelky trpět, tak si budou děti předávat bacily po celý rok a jedno nastydlé za den samozřejmě stihne nakazit půlku školky
Ale pokud je s ním měsíc zabedněná doma a dítě nejde aspoň na vzduch, tak žádná podpora imunity nepomůže té skleníkové kytičce.
@Heivka
U nás s lehčí rýmou vezmou. Syn moc nesmrká, takže ho mám radši pod dozorem. Ale jsou prostě rodiče, co to neřeší a jakmile nemá teplotu, šup do školky.
@Berry77 píše:
s rýmou a kašlem není přece potřeba byt doma měsíc
Zakladatelka to píše.
To je vážně měsíc v takovém stavu, že je třeba ho nechat doma? U nás ve školce (státní) třeba je napsáno, že vodová rýma nebo dusivý kašel při přechodu ze zimy do tepla není překážkou školkové docházky
To má totiž minimálně polovina dětí od podzimu do jara ![]()
Jestli má vyloženě zelenou rýmu nebo je hodně zahleněný, má silný kašel, teploty a to vše měsic, pak bych asi trvala na podrobnějším vyšetření na alergologii a imunologii. Klasická školková rýma by měla být úplně pryč do 14ti dnů..
Jinak v tom ale nejsi sama, u nás pro změnu marodí letos permamentně druhák, což je větší problém. Dcera ve školce minimálně, klepy klep.
@smurfka píše:
Se soplem pokud není teplota nebo kašel do školky dávám.
dcera třeba má každou zimu sopel - má to z přechodu tepla do zimy. Byly jsme na různých vyšetření, žádná alergie, žádné viry nic, takže chodí usoplená.Jinak děti dostávají celý rok vit D, vit B, laktobacili a hlívu ústřičnou..
Nemocné nejsou.
Presne tak, mam to same.
Měla jsem to s dcerou podobně. Proti rýmě jí trochu pomohl sirup Prevapis - poradil nám to imunolog. Imunologické vyšetření i alergologii měla ok. Takže ne, opravdu nemusí být nic špatně, když má co každou chvilku rýmu.
Rodiče s usoplenýma děckama ve školce už jsem naprosto nesnášela. Dopracovali jsme to až k nealergennímu astmatu díky neustálým infekcím dýchacích cest. Když byla mimo školku, mohla lítat všude možně a byla zdravá. Tak hodně sil. Je to děs. ![]()
Příspěvek upraven 27.01.20 v 09:39
@unuděná píše:
To je vážně měsíc v takovém stavu, že je třeba ho nechat doma? U nás ve školce (státní) třeba je napsáno, že vodová rýma nebo dusivý kašel při přechodu ze zimy do tepla není překážkou školkové docházkyTo má totiž minimálně polovina dětí od podzimu do jara
Jestli má vyloženě zelenou rýmu nebo je hodně zahleněný, má silný kašel, teploty a to vše měsic, pak bych asi trvala na podrobnějším vyšetření na alergologii a imunologii. Klasická školková rýma by měla být úplně pryč do 14ti dnů..
Jinak v tom ale nejsi sama, u nás pro změnu marodí letos permamentně druhák, což je větší problém. Dcera ve školce minimálně, klepy klep.
A já doufala, že ve škole už to je s tou nemocností lepší.
@Russet píše:
A já doufala, že ve škole už to je s tou nemocností lepší.
Je, neresi se kazda rymicka a nikdo te nema za nepritele statu, kdyz ditku po prichodu do tepla tece z nosu.
Ahojky, už jsem bezradná
Mám 4,5 letého syna. Hodí do školky už rok a půl a za ten rok a půl tam byl jestli tak 5 měsíců? A to možná přidávám.
máte nějakou radu? Nebo co pomohlo Vám? Děkuji 
Dám ho do školky a do Pátka je marod. Takže- 3-4 dny školka pak s rýmou skoro měsíc doma.. co používáte na imunitu? Syna bych řekla otužuju.. A stejně prostě furt rýma…