Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Russet píše:
A já doufala, že ve škole už to je s tou nemocností lepší.
No bývá. U nás byla první třída úplně v pohodě, to měl asi tak 10 dní omluvených za celý rok, letos pořád něco. Ale nutno podotknout, že hodně se toho nabalilo na růstové problémy, pak neštovice, teď klasická viróza ![]()
Dítě do školky s rýmou ano, pokud to nejde jinak, ale pokud není zelená a pokud se dokáže samo vysmrkat! Jinak tam nemá co dělat..
@j.a.n.i1 píše:
Je, neresi se kazda rymicka a nikdo te nema za nepritele statu, kdyz ditku po prichodu do tepla tece z nosu.
To je zase fakt
Povinná školní docházka je povinná školní docházka ![]()
@Berry77 Tohle mi taky říkali, tak když bylo dětem lépe začali jsme chodit na procházky (do lesa mimo lidi, oba byli pořádně oblečení) a pak jsem je další tři měsíce dostávala že zápalu plic (což bylo obzvlášť výživné u dcerky, které bylo 5 měsíců a vyzkoušeli jsme u ní troje antibiotika než jedny zabraly). Když je nechám doma dokud nepřestanou úplně kašlat a smrkat tak potom v pohodě vydrží zdraví, dokud zase nepřijdou do styku s dalším usoplencem.
@smurfka Ale sopel z přechodu ze zimy do tepla vysmrká v šatně a pak už nesmrká, pokud ano tak regulerně šíří nákazu.
@Online píše:
Dítě do školky s rýmou ano, pokud to nejde jinak, ale pokud není zelená a pokud se dokáže samo vysmrkat! Jinak tam nemá co dělat..
No ono se to má tak, že ta virová bílá rýma je nakažlivější než ta zelená, která často bývá až sekundární, tj. bakterie „nasedne“ na oslabené sliznice při virové rýmě.
@Russet píše:
A pokud nemá horečku a kašel, je nutné nechat měsíc doma?
No, nechci dávat dítě do školky s rýmou..
@Machstep píše:
Rýma trvající měsíc fakt není normální.
Pokud máš možnost ho nechat doma, nech ho doma, ve 4 letech se imunita vyvíjí a časté opakované infekty ji dost podkopávají. Já jsem se na to nakonec taky vybodla a dcerku dávala do školky jen velmi příležitostně i v předškolácích a vyplatilo se, v první třídě zatím nemarodila. Ve škole je to obecně lepší, těm dětem kolem 6-7 let imunita dozrává a už nebývají tak nemocné v kolektivu a tím pádem se méně nemoci šíří. Rozhodně je pro dítě přínosnější chodit na procházky do přírody, než být s 25 unudlanými dětmi v jedné špatně větrané místnosti.
@Machstep píše:
A to má skutečně i při pobytu doma a léčebném režimu měsíc rýmu? To bych fakt řešila, třeba bude problémem nosní mandle nebo se může jednat o alergii.
@Heivka píše:@smurfka Ale sopel z přechodu ze zimy do tepla vysmrká v šatně a pak už nesmrká, pokud ano tak regulerně šíří nákazu.
nevím, tak matky asi když viděli že ráno v šatně soplíme, tak si mohly myslet co chtěli, pak jdou dopo ven, zase snopel, pak jdou do třídy, zase snopel..Neptala jsem se učitelek jestli soplí celý den.
![]()
nákazu nevím, jak říkám prošli jsme alegro, vyšetření na viry, bakterie vše negativ, takže nevím co by měla šířit..ale matkám nevysvětlíš..ráno vidí uspolené děcko a už to tady čtu, jaké jsem lemry
.
Jako když slyším tak tam děcka kašlou v šatně, smrkají atd..jako s tím nic nenaděláš..prostě školka. Jediné co mi vadilo když jsem objevila ve skřínce jednoho chlapečka nurofen, to bylo poprvé a naposledy co jsem si stěžovala..Bohužel to byl vnuk hospodářky, takže se nic neudělalo..nurofen sice ze skřínky zmizel, ale dítě chodilo dále..
@Machstep píše:
tak asi si můžeš dovolit nechat dítě doma…tak to pak neřeš.
už vidím jak v zaměstnání chodíš na OČR na měsíc kvůli rýmě..
jo takhle tu imunitu ale nikdy nezíská..tělo se musí naučit i bránit, což se nenaučí, když ho pokaždé stáhneš. ![]()
@Russet píše:
Rýma trvající měsíc fakt není normální.
Byli jsme na alergologii. A vše má ok. A on ji samozřejmě nemá měsíc, ale já ho pak nechávám doma aby se doléčil.
@smurfka píše:
tak asi si můžeš dovolit nechat dítě doma…tak to pak neřeš.
už vidím jak v zaměstnání chodíš na OČR na měsíc kvůli rýmě..
jo takhle tu imunitu ale nikdy nezíská..tělo se musí naučit i bránit, což se nenaučí, když ho pokaždé stáhneš.
Zatím jsem doma s druhým dítětem.
@smurfka
Já mám třeba hlídání, tak si ten luxus nechat dítě doma s rýmou dovolit můžu. Ale jsou rodiče, co jsou na to sami. Pak chápu, že prostě po týdnu nemoci dítě do školky pustí. Mně teď rýma trvá kolikrát víc jak sedm dní. A taky holt do práce jdu.
Imunitu posilujeme tak, ze jsme denne nekolik hodin venku. Kdyz si napr. ted na chvili dcera sunda bundu, ze je ji vedro, nezakazuju ji to. Nemocna neni skoro vubec, letos je poprve ve skolce jako predskolak.