Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Do státní ho s plenami nevezmou. Mějte v záloze ještě soukromou nebo dětskou skupinu kde pleny nevadí.
Pokud je přijaty do státní školky tak od letošního roku nemůžu chodit do soukromé to už mám zjištěno.
Mě spíš zajímá jestli někdo řešil něco podobného. Protože já už mám papír, že je tam porucha a v tom případě by to neměl být problém, jsem četla. Ale děkuji za odpověď
Proč by nemohl chodit do soukromé školky? To samozřejmě může, i když je přijaty do státní školky. Do státní školky by prostě jen nenastoupil. Spousta rodičů děti ze školky stáhne pokud děti školku nezvládají, povinná je školka pouze pro předškoláky. A i v předškolním roce může dítě navštěvovat soukromou školku.
Počítej spíš s tím, že ti ho do školky nevezmou. Školka by musela zajistit adekvátní skladování a svoz použitých plen, na což nemusí být vybavená. Nicméně si můžeš najít kritéria pro přijetí, ta by měla být závazná, pokud tam nic o plenách není, tak ho asi vzít musi. Otázka je, jestli je to dobrý nápad ho tam na sílu cpát. Učitelky z něj mít radost nebudou a děti ho mohou odmítat. Nebyla by vhodnější opravdu ta soukromá nebo speciální školka?
Je to dané nově do zákona, můžeš si to zjistit. Sama ředitelka mě na to upozorňovala při zápisu. Ale o tom se hádat nebudu tohle mám ověřený.
Ptám se na zkušenosti rodičů, kteří řešili něco podobného. Bohužel se můžu stavět na hlavu a plen se asi nezbaví ale ráda bych aby šel mezi děti. Když to nepůjde tak se nedá nic dělat Budeme čekat na vyřízení asistentky, která už bude u něj a pleny problém nebudou.
Ale děkuji za názor
@Anonymní píše: Vícejestli ho vezmou, tak snad se mu děti nebudou kvůli plínkám vysmívat, tak malé děti doufám, že to ještě dělat nebudou. Jinak u nás ve školce děti nesměly mít plínky a musely umět pít z hrnečku a ne z flašky. Asi bych v tomto případě prodloužila mateřskou, dcera od bratra měla také potíže a věděli; že by školku nezvládla a museli s ní zůstat déle doma a to i při nástupu ve 4 letech do školky to nebylo snadné, potom si to po půl roce sedlo.
Dítě samozřejmě do soukromé chodit může, to je nesmysl to co píšeš. Může klidně chodit 3 dny v týdnu do státní a dva do soukromé. Žádné omezení na to neexistuje, ani ze zákona.
Upřímně, pokud je dítě na plenách a je podezření na diagnózu byla by vhodnější speciální školka. Ne protože by to nezvládal, ale protože je tam mnohem intenzivnější péče, ve všem. Ve státní se tak nějak povleče na chvostu a nebude čas se mu věnovat naplno a uzpůsobit mu prostředí. Ve finále je to ale tvoje rozhodnutí.
@Anonymní píše: Více
Máš to ověřené špatně. Samozřejmě může jít do soukromé školky a do státní nenastoupit, může dokonce chodit do obou zároveň. Nikde v zákoně o tom není ani čárka.
Tohle řeší dost rodičů a buď máknou a to dítě stihnou odplenkovat do začátku září nebo posunou jeho nástup. Úplně běžný postup. Dítě mi šlo ve dvou do soukromé a plenu tam mělo jen na spaní pro jistotu. Plně na plenách bych ho tam nedala a to by to nebyl problém a byly tam dvě učitelky na pár dětí. Chtít přebalování tvého dítěte po ucitelkach, které jsou dvě na třídu víc než dvaceti dětí je z tvojí strany i docela neohleduplné.
Obě školky, kam chodili moje deti, deti s plinkami nebrali, tak nám to. rikali u zápisu, nemají tam na přebalování ani vybavení. Znami vzali dite sebou na zapis jeste s plinkou a dostali to same info, ze na nich nastoupit nemuze. Jediná výjimka byla, že měli pár deti do 3 let s plinkami na spaní, ale musely to být ty kalhotkové, aby si je deti samy oblikly a sundaly a mela to být jen pojistka proti pocurani.
Pokud přece jen došlo k nehodě hnědého stupně, měli tam sprchu, ale to opravdu nebylo pro pravidelné přebalování.
Takže u nás byla volba odplenkovat, odložit nástup nebo soukromá.
Nevim, jak by to bylo s případným asistentem, ale u těch našich to bylo i o tom vybavení ![]()
@Anonymní píše: Více
Samozrejme muze dite chodit do dvou skolek, i do dvou obecnich. Jak to asi delaji deti ve stridave peci, kde se rodice neshodnou na skolce? Mame ve tride deti, ktere k nam chodi 2 tydny v mesici.
Vem si, ze tam bude velka cast deti, ktera se pres leto na silu zbavuje plen, aby mohly do školky a slyší, že pleny mají miminka a ne šikovné děti. A někteří tříletáci jsou výřeční.
No já si tedy myslím, že není problém v asistentce, ale v argumentu školky, že nemá prostory a nádobu na odpad. A to asistentka nespasí.
Mám dítě s VD tedy i AP ve státní školce. V době zápisu plně na plenách, v době nástupu pouze na velkou a plena ve školce ani omylem. Kakat musel vydržet rok domu i kdyby se tam měl rok pokakávat.
Před chodil do soukromé, kde pleny problém nebyly vůbec. Rozdíl tedy ve vybavení nebyl žádný. Sprchu a nebo ubrousky ma k dispozici i státní školka ![]()
Navíc tedy navíc dítě si plenkové kalhotky po čůrání uměli vyměnit i samo - státní školka i s papírem a AP ani omylem.
Zkusila bych zatlačit na SPC na termín, ať můžete mít AP co nejdřív. Ale dle mého on pleny nevyřeší.
Jo v té soukromé měly pleny 2 děti z 10, kdyby někdo argumentoval chudákem učitelkou.
Jo ve státní mame chlapečka ve školce, co se tam průběžně celý rok počůrává. Nekdy každý den, někdy víc, někdy méně, někdy vůbec. A ze školky ho nikdo nevyloučili. Jen tedy nemá pleny no.
Příspěvek upraven 19.06.25 v 06:43
@Snopy123 píše: Více
Nijak, nějaký pablb ji nakukal nesmysle a ona to tupě papouškuje.
Neznám státní školku, která by dítě s přenáší brala. A to ani s asistentkou. Oni na to prostě nemají prostory, vybavení. To není o tom, ze by se jim nechtělo nebo to nestíhaly a asistentka to vyřeší. Pokud se ppen nezbaví, se státní skolkou bych nepocitala. A to, co máš zjištěné o souběhu státní a soukromé školky, ne nesmysl. Možná vám to třeba řekli v té státní, aby vás odradili už u zápisu, ale pravda to není. Znám osobně děti, co jsou 3 dny v soukromé a 2 dny ve státní, nebo i děti, co jsou zapsané ve státní kvůli předškolní dochazce, a chodí do soukromé celý týden.
Nikdo nás tím nechtěl odradit. Bude to novinka teď od září (mám to z více zdrojů) ale to je fuk na to jsem se tady neptala. Navíc bych si soukromou ani nemohla dovolit. Jsem samoživitelka. Mám samozřejmě v záloze plán B a hlídání mám kdyžtak zajištěné.
Takhle s asistentkou mi ho vezmou i s plenami! Školka s tím nemá problém je to skvělá školka. Třeba mi v září řeknou že ho vezmou i s nimi! A zkusí to i s plenami.
Bydlíme na vesnici a speciální školky jsou tady docela daleko a takové děti se tam stejně nedostanou. A ani se kolikrát nedivím, že jsou některé děti na sebe zlé, když některé z vás hned napadne, že se mu budou posmivat malé děti za pleny. Myslím, že už je to od nás rodičů takhle nastavené.
Nemá smysl tady nic řešit, protože člověk kolikrát potřebuje oporu a ne pořád shazovat.
Končím s vámi tuhle diskuzi jelikož to nemá smysl.
Děkuji vám všem za váš názor.
Něco bylo užitečné 🙂
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj holky,
Vzali vám vaše děti s plenami do školky? Momentálně řešíme neurovyvojovou poruchu a Syn je pořád na plenkách. Do školky ho přijali ale jsme domluveni, že konečný verdikt dají v srpnu. Máme před sebou různá vyšetření ale asistenta nám do té doby nestihnou vyřídit.
Tak by mě zajímalo zda máte někdo zkušenosti s něčím podobným nebo radši mám počítat že mi zatím zůstane doma. Děkuji