Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, příští rok 24.října nám budou tři roky…jelikož se budeme stěhovat, zjišťovala jsem si telefonicky, kdy proběhne zápis do školky v daném městě… Měla jsem to štěstí a mluvila jsem přímo s paní ředitelkou, ale ta mi při oznámení, kdy je malej narozenej, řekla, že se vůbec nechytáme a ať nepočítám, že nám ho vezme. Vím, že se nabízí další školky, ale nebude to stejná situace?Navíc přednost budou mít děti, které jsou v místě bydliště…stalo se to některé z Vás a jak je to tedy, když mi nevezmou malého do školky, budu dostávat nějakou finanční podporu? Jelikož jsem otěhotněla ve zkušební době a vyhodili mne, nemám se kam vrátit..děkuji za každou zkušenost.
Já bych počkala, obvolala další školky.
Navíc vy snad v daném místě budete mít trvalé bydliště, ne?
No, myslim, ze s takovym problemem se potyka nejmene kazda druha matka.U nas nevezmou ani nektere ctyrletaky nebo triletaky s pracujicimi rodici… Mam strach, i kdyz mam dite v jeslich( ma prednost), je narozene v kvetnu a oba pracujeme…ale doufam… byt v tve situaci, rovnou bych hledala jinou variantu, u nas bys nemela sanci, ani kdybys mela praci, dite bylo uz trilete( v dobe nastupu do skolky) a mela trvale bydliste s miste skolky uz pri zapisu…jo a u nas je situace stejne va vsech skolkach, sanci uspet bys mela jedine v soukrome…
Příspěvek upraven 17.12.11 v 11:59
Podporu budes pobirat jedine z uradu prace, ale jen v pripade, ze na ni budes mit narok a ze te zaregistruji(protoze evidovat se na uradu prace by meli jen lide, kteri hledaji praci, coz asi nebude tvuj pripad, kdyz nebudes mit hlidani)… jinak jedine sehnat hlidani a najit praci…zadna jina podpora neexistuje…
Ted ctu, zes otehotnela ve zkusebni dobe, tak to nevim, jestli bys mela vubec na nejakou podporu narok… ![]()
Jojo, na podporu nárok mít budeš, má ji každá máma po rodičáku, protože péče o dítě do 4 let se počítá jako náhradní doba, ale je to cca 3000,–
Mám dceru, které letos v červenci byly tři roky, do školky mi ji nevzali (přes veškerou snahu, obvolala jsem všechny školky, které připadaly v úvahu, přihlásila dceru do dodatčeného řízení, nic..). Rodičák jsem měla na tři roky. Před narozením dcery jsem pracovala, takže jsem se zaevidovala na ÚP, byla mi na několik měsíců vypočítaná podpora v nezaměstnanosti..vypadalo to beznadějně (nemám žádné hlídání a nemám profesi, která by mi zaplatila paní na hlídání nebo soukromou školku), podařilo se mi najít na půl úvazku práci, kam můžu dceru brát sebou (hlídání dětí).
Jsem z toho dost otrávená, není ideální mít sebou dítě v práci, navíc bych potřebovala celý úvazek kvůli penězům. A k tomu vím, že jsou ve školkách i mladší děti než je dcera, nevím, jak je tam ti rodiče natlačili. ![]()
Nemám sklony příliš hudrovat, ale tohle mi teda vadí opravdu dost..bojím se, že dopadneš podobně, zvlášť, když máš dítě říjnové..radši s tím počítej a zkus to nějak vymyslet i bez školky, i když vím, že to vůbec není lehké.
Ta situlace je hrozna,snad vsude..My pujdeme letos na zapis po treti.Dceri budou v cervnu ctyri.Poprve jsem u zapisu byly pred druhym rokem,pry je vetsi nadeje,dostat se za rok.No a letos taky nic.Pracuji,na prihlasku jsem to i uvedla.Reditelka nas nevzala a jeste se tvarila desne smutne,ze jako dcera nesplnila potrebny pocet bodu nebo co..Hrozne me toci,kdyz vidim,ze do skolky vzala deti o neco mladsi,nez je dcera nebo treba deti matek,co jsou na matersky s mladsim ditetem.A ze vim minimalne o trech.Tak k cemu pak jsou ty kriteria pro prijeti?Prece sakra by logicky melo mit prednost dite matky,ktera je zamestnana a na skolce doslova zavisla,nez dite matky na materske,ktera tu skolku proste nepotrebuje.
Taky nejsem hadaci typ,letos uz se skolkou pocitam,ale pokud by se stalo,ze by nas zas nevzala,uz bych se ozvala a psala stiznost na kraj.
Taky jsem přemýšlela o variantě, že si najdu práci na půl úvazku a když to výjde, tak by hlídala tchýně, která dělá noční a chodila by k nám…ale to taky nevím, jestli by měla zájem :-/ Kdybych ho dala do soukromé, tak bych zřejmě celý měsíc vydělávala jen na školku..uvidíme, na zápis ho zkusím dát a třeba se na nás usměje štěstí..kde by možná byla šance je na druhém kraji města, ale pořád jsme říjnový
…docela mě štve i to, že maminky, co jsou doma na mateřské s druhým dítkem berou šanci na přijetí dětem, které jsou sice rozené třeba o měsíc déle, ale jejich maminky potřebují pracovat..uvidíme…
moje dcera je breznova, ted bude mit 3 roky. nikde ve meste mi ji nevzali (a to je mamka ucitelka ve skolce a teta reditelka). vezmou ji az v zari, bude ji 3,5. a jak to budu delat? nastupuju na polovicni uvazek, budu doufat ze mi nekdo pohlida nebo nekoho zaplatim
. jak to bude nevim, jsem samozivitelka, narok od socialky nemam zatim zadny (mam byt v OV na hypo)
SayaSt píše:
moje dcera je breznova, ted bude mit 3 roky. nikde ve meste mi ji nevzali (a to je mamka ucitelka ve skolce a teta reditelka). vezmou ji az v zari, bude ji 3,5. a jak to budu delat? nastupuju na polovicni uvazek, budu doufat ze mi nekdo pohlida nebo nekoho zaplatim. jak to bude nevim, jsem samozivitelka, narok od socialky nemam zatim zadny (mam byt v OV na hypo)
moje znama zije v byte v podnajmu a manzela tam nema hlaseneho, maji jedno male dite a dostava mesicne prispevek na bydleni 8tis, takze jaktoze ty nic?
Mne vzali malou uz ve 2,5 letech, zalezi jestli maji zaplnenou kapacitu nebo ne. Zkusila bych dalsi skolky.
Pokud jdes nekam k Brnu muzu poradit. ![]()
dajdulka25 píše:SayaSt píše:moje znama zije v byte v podnajmu a manzela tam nema hlaseneho, maji jedno male dite a dostava mesicne prispevek na bydleni 8tis, takze jaktoze ty nic?
moje dcera je breznova, ted bude mit 3 roky. nikde ve meste mi ji nevzali (a to je mamka ucitelka ve skolce a teta reditelka). vezmou ji az v zari, bude ji 3,5. a jak to budu delat? nastupuju na polovicni uvazek, budu doufat ze mi nekdo pohlida nebo nekoho zaplatim. jak to bude nevim, jsem samozivitelka, narok od socialky nemam zatim zadny (mam byt v OV na hypo)
protoze mam svuj byt, v osobnim vlastnictvi. berou to tak ze mam majetek, ktery muzu prodat. a bez hypo je najem jen 3500 kc. hypo dalsich 3500 je nezajima. kdybych pry byt prodala a sla do podnajmu, tak mam narok na prispevek na bydleni. to mi rekli..
tak to je slusny…misto toho, aby podporovali lidi v tom, aby meli vlastni bydleni, tak to delaji radeji opacne.. ![]()
Eemii píše:
Ta situlace je hrozna,snad vsude..My pujdeme letos na zapis po treti.Dceri budou v cervnu ctyri.Poprve jsem u zapisu byly pred druhym rokem,pry je vetsi nadeje,dostat se za rok.No a letos taky nic.Pracuji,na prihlasku jsem to i uvedla.Reditelka nas nevzala a jeste se tvarila desne smutne,ze jako dcera nesplnila potrebny pocet bodu nebo co..Hrozne me toci,kdyz vidim,ze do skolky vzala deti o neco mladsi,nez je dcera nebo treba deti matek,co jsou na matersky s mladsim ditetem.A ze vim minimalne o trech.Tak k cemu pak jsou ty kriteria pro prijeti?Prece sakra by logicky melo mit prednost dite matky,ktera je zamestnana a na skolce doslova zavisla,nez dite matky na materske,ktera tu skolku proste nepotrebuje.
Taky nejsem hadaci typ,letos uz se skolkou pocitam,ale pokud by se stalo,ze by nas zas nevzala,uz bych se ozvala a psala stiznost na kraj.
Máme to úplně stejně..obvykle beru věci jak jsou a snažím se o pohled z různých stran, ale tohle mě prostě fakt točí.
Eemii píše:
Tak jestli dobře počítám tak bude nastupovat jako předškolák ?,
No to budete mít co dohýánět a upúlně tě chápu s těma babama na mateřský co s prominutím zabírají místa ve školce pro děti maminek pracujících
Ale neboj jako předškoláka jí vzít musí i kdybi nechtěla to už je poviný
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.