Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, neví někdo o nějaké školce v Ostravě, kde by mi vzali malou ( v září 3 roky)? Jsem teď znova těhotná a co jsem četla, tak jsou školky přecpané a je problém umístit do školky dítě, když je matka s mladším na mateřské. Malou bych tam chtěla dát, protože je strašně ráda mezi dětmi a se mnou doma se nudí a vyžaduje ode mě maximální pozornost, což s druhým dítětem nepůjde se věnovat jen jí. Tak kdyby někdo věděl o nějaké školce, která vám třeba vzala dítě, i když jste byli s druhým na mateřské, tak dejte prosím vědět.
Nihal ještě loni se jich pár našlo, letos budu mít problém umístit syna, který tam má starší ségru a bude mít už 3roky a já práci. Takže držím palce, ať něco najdeš. Poruba je nacpaná k prasknutí, na soukromou nemám a do práce musím ( i chci). Je to má noční můra ![]()
záleží kde, já jsem z Dubiny, kámoška z Hrabůvky a problém v umístěním nebyl absolutně žádný, malá měla 3r až v prosinci a do školky ji vzali od září na těch 5 dní úplně v pohodě, brali i mladší děti, třeba co budou mít 3r až v květnu-červnu
kámoška z Hrabůvky dávala přihlášky do 3 školek a malou ji přijali do všech,takže 2 pak musela odvolávat.
Jo a na mateřské s mladším jsme obě ![]()
Příspěvek upraven 17.01.12 v 10:45
sice jsi mě teda moc nepotěšila
, ale děkuju
to bude asi ve všech částech Ostravy stejný co?:(…my bydlíme v Zábřehu, ale bylo by mi to jedno, kde ta školka je (v rámci Ostravy) manžel by ji kdyžtak vozil ráno než by jel do práce a odpoledne by ji zase vyzvedával.
michaela23-mohla bys mi prosím konkrétně napsat, jak se jmenujou ty školky, kde vzali kamošce tu malou? A to bylo před rokem asi že? a kámoška byla taky s mladším na mateřské?
promiň já jsem si to špatně přečetla..tak kdyžtak i co to je za školku, kam chodí vaše malá
Tady v Hrabůvce, kde chodí dcerka (Mitušova 4, 6 nevím, jsou ale hned vedle sebe) určitě berou všechny děti, ještě jsem neslyšela, že by někoho nevzali
A ze Zábřehu to máš kousek.
Díky, já to teda zkusím v té Hrabůvce
, ještě jsem se chtěla zeptat, jak je to s těma přihláškama…může se dát přihláška do více školek? A termíny zápisu jsou asi někdy v únoru že?
Zápis bývá cca začátek března, najdeš to na netu. Přihlášek si můžeš dát, kolik chceš a pak jen dát vědět, že nenastoupí.
Nihal píše:
michaela23-mohla bys mi prosím konkrétně napsat, jak se jmenujou ty školky, kde vzali kamošce tu malou? A to bylo před rokem asi že? a kámoška byla taky s mladším na mateřské?
jj byla s malou na zápisu loni. Psala jsem ji,tak prý byli na Mjr.Nováka, Hermanna a Klegové. kámoška je s druhým dítkem taky ještě na rodičáku.
Moje malá chodí na Dubině na A.Gavlase.
jo a zápis aspoň loni byl v květnu.
Raději dětem zaplaťte kroužek když tak touží po kolektivu a mějte ohled na maminky, které musí do práce, když jste na mateské s druhým dítětem. S tím jste snad musela počítat, že díte bude potřebovat Vaši pozornost i když čekáte druhé… Mimochodem, přihlášek si můžete podat kolik chcete, ovšem MŠ jsou v letošním roce propojené speciálním softwerem, ten umožní okamžitě vidět na kolika zápisech jste s holčičkou byla a některé školky si skutečnost, že matka obchází školku od školky hodnotí v mínusových bodech, takže vám to spíš uškodí. Zákon na to ovšem není, že byste měla jít jen na jeden jediný zápis, volala jsem kvůli tomu na školský úřad, potvrdili mi to, ale ředitelky školek si musí stanovit žebříček kritérií, podle kterých pak odmítají děti, když se jich přihlásí více než je jejich kapacita, a toto bývá mezi nimi.
@marka09 píše:
Raději dětem zaplaťte kroužek když tak touží po kolektivu a mějte ohled na maminky, které musí do práce, když jste na mateské s druhým dítětem.
Jsme z Hrabůvky, chodíme na Dubinu a dětí, které mají matku s mladším sourozencem na RD, je ve školce spousta. Je to i náš případ. Nevím, proč trestat dítě za to, že má sourozence. O tom, zda bude přijato, snad stejně rozhoduje školka.
To myslíte váženě? Když se o dítě stará vlastní matka má to být trest? Nezlobte se, ale můj názor je takový, že to máte trochu divně uspořádané… Ve školce je 25 dětí, na ně je jedna nebo dvě učitelky, občas - většinou v soukromých školkách, jsou i pomocnice, jak může mít k dítěti při takovém počtu vůbec individuální přístup? Ta maminka výše píše, že se obává, že se holčičce nebude moct tolik věnovat, když bude mít ještě miminko… Překvapuje mě, že si myslí, že ve školce se jí tedy věnovat budou. Doma má jen holčičku a to miminko, tam jich je přece tolik… To že dítě vyžaduje maximální pozornost matky je přece normální, chci vidět, jakou maximální pozornost jí dají ve školce. A že se dítě s matkou nudí také nechápu, copak ho neumí zabavit?
To že dítě potřebuje kolektiv je výmluva, každé dítě potřebuje kolektiv i to, jehož máma chodí do práce. Já jsem také na RD s ročním chlapcem, ten starší - tříletý chodí denně do kroužku - hudebka, angličtina, plavání, pohybovka, výtvarka, je to tak na hodinku dvě, do některých chodí už i s mladším. Chce to jen mít o své děti zájem, věnovat se jim a ne šoupnout je na výchovu někomu jinému. Kroužky se samozřejmě platí. Chodím tam s nimi, takže vidím co se s nimi děje, co dělají, jak prospívají, jestli je to baví, rodiče tam jsou ve většině případů součástí výukového programu. Náše starší dítě mělo dva roky, když se narodil mladší a to byl manžel několik měsíců služebně mimo a šlo to i když jsem byla na všechno sama.
Chci jen říct, že pokud nutně nemusím, nebudu zabírat místo ve školce maminkám, které musí do práce a dítě nemají kam dát, kolektiv lze dítěti nabídnout i jinak.
marka09 - myslím, že jsem se ptala na to, jestli někdo ví o nějaké školce, kde by mi vzali malou a ne na váš názor, co je pro moje dítě lepší…navíc absolutně neznáte naši situaci…i přesto, že jsem na mateřské, tak jsme s manželem hodně pracovně vytížení, navíc oba studujeme dálkově ještě VŠ a opravdu se nemůžu věnovat malé 24 hodin denně, i když bych velmi ráda, samozřejmě navštěvujeme s malou kroužky a chodíme mezi děti, ale pracovat nebo učit se prostě někdy musím, pokud chci školu dokončit a v té době se malá nudí, což vy samozřejmě nechápete, když v té situaci nejste. Samozřejmě, kdybych měla celé dny na starost jen děti, jak vy píšete, tak tohle neřeším. Nehledě na to, že na tom nevidím nic špatného dát dítě ve 3 letech do školky a bohužel nutnost to pro mě je a taky nevím, proč by měli mít přednost děti matek co chodí do práce, já taky z domu pracuju, studuju, na malou v té době RP ani žádné jiné příspěvky pobírat nebudu a školku si samozřejme řádně zaplatím. ![]()
ještě bych dodala, že teď si většinou svoje další povinnosti plním po večerech nebo když malá po obědě spí, což jistě ale chápete, že s miminkem už nepůjde…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.