Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky zajímal by mě váš názor.
Syn bude mít v červnu 3 roky. Chystáme se teď na jaře k zápisu a v září do školky, ale pořád si nejsem jistá, protože v červenci čekáme druhé miminko.
Obavy mám z toho, jak se bude chovat k ostatním dětem. I když je v sedmém nebi když je mezi dětmi, zároveň ale má klasickou majetnickou povahu, takže svoje hračky půjčovat nechce, ale druhým hračky bere, chce to co má to druhé apod.
Když je někdo staří než on, tak je rozumnější a prostě mu ustoupí. Ale nevysvětlíte mu, že když si někdo s něčím hraje, tak mu to nemá brát a tak s mladšími nebo stejně starými dětmi vznikají rozbroje.
Myslím, že cíleně je neterorizuje, ale prostě to nechápe…
Druhý problém je, že snídani i odpolední svačinku nahrazuje mlíkem. Když mu nachystám rohlík nebo ovoce, tak zobne a nenají se, prostě chce mlíko. A to mu stačí. Vypije za den i 3/4 l. Oběd jí krásně, polívku i druhé.
Taky po přečtení pár diskuzí mám obavy z nemocí. Děti to od sebe dost chytají a ještě s malým mimčem, když mi to donese domů ![]()
Já bych ho doma ještě nechala, ale manžel, že má jít do školky. Tak na druhou stranu váhám, když vidím, jak je šťastný v kolektivu.
Ahoj.Mě když se vloni narodilo mimino,kluk přestal do školky chodit.Věčně nosil domu nějaký bacily,a byla pak nemocná hlavně malá.Ale zase byla zima,přes léto je to třeba jiné ![]()
No a k jídlu,s naším byly hrozný problémy.Ale jak viděl ostatní děti,tak se připojil a nijak nevytrapoval,že by chtěl něco jinýho.Nevím jak u vás ve školce,ale u nás se ptali na stravování při nástupu.
Takže je to na Tobě,já mám kluka pořád doma teď.Jsem doma tak o nic nejde.Ale už ho asi pošle,protože mu dětský kolektiv chybí ![]()
Já bych to minimálně zkusila, pokud ti ho vůbec vezmou.Aspoň si začne zvykat v kolektivu.Když budou ve školce „kritické měsíce“ kdy bývá velká nemocnost (většinou prosinec-únor) můžeš ho nechat doma.Myslím, že mu kolektiv prospěje.Třeba se mu tam tolik zalíbí, že bude chtít chodit a ty budeš mít klid na miminko.S učitelkou bych se potom domluvila na to mléko a klidně mu jej donesla s sebou, to přece není žádný problém.Ale třeba jak uvidí, že ostatní děti jí, tak bude jíst taky.
Já bych to taky zkusila. Navíc do září je dooost času, za tu dobu se může hodně změnit. Jídlo i to hraní.
Jonášovi školka obrovsky prospěla, je tam hodnější a způsobnější než doma, doma se taky frflá v něktrých jídlech a tam prý jí vše bez odmlouvání. A právě dělit o hračky se tam naučil bezvadně.
Bacily nosil první rok, letos už je to OK
řeším něco podobnýho s tím rozdílem, že my asi prcka do školky ještě dávat nebudem… Jednak se teď budem stěhovat a pořádně nevíme kam, takže je otázka, kam vůbec tu přihlášku podat…
Navíc já už na rodičáku jsem, malýmu budou 3 až v září, takže si stejně myslím, že by ho do školky ani nevzali… ![]()
A manžel je právě spíš proto nechat ho ještě ten rok doma… ![]()
Já měla to samé,kluk měl jít v září do školky a v prosinci jsme čekali druhé.Normálně jsme šli na zápis,ale „naštěstí“ ho nevzali,jelikož já byla doma,takže měly přednost děti,co jim šly maminky do práce.Jak jsem ted štastná,že to takhle dopadlo.Kluk šel do školky ve 4 letech a určitě mu nic neuteklo.Uživali jsme si miminka,já se maličkým miminkem nemusela trmácet do školky.Musela bych malého ráno budit a to se mi fakt nechtělo.A taky ty bacily.
Tak mě šla malá v září do školky a malý se koncem září narodil.Ve školce se jí líbilo,chodila na dopoledne.Vůbec toho nelituji,naopak.A co se týká nemocí,malej vůbec žádnou nemoc od ní nechytil,kojila jsem,možná to taky mělo trošku vliv.Až druhým rokem od ní chytil neštovice.
Já mám malocha druhým rokem ve školce a doma skoro ročního mrňocha. Přes zimu chodí do školky jak kdy - podle nemocnosti, ale kolektiv a řád mu rozhodně prospívá. Když je delší dobu doma, už se nudí a těší se do školky.
A co zajít na zápis a v září se uvidí, když tak můžete jen platit školkovné a ještě dva tři měsíce s chozením počkat. Třeba nakonec uvítáš, že ho budeš moct dát občas do školky. Ale s nemocností počítej.
Já teda dávala starší až ve skoro čtyřech letech (s mladším jsou od sebe o dva roky) a bylo to tak akorát, dřív jsem nechtěla dát, i když místo ve školce bylo, ale každé dítě je jiné.
Já bych to zkusila.
a) do září je ještě daleko a dítě se v září může chovat úplně jinak
b) dělit o hračky se tam spíš naučí, neboj, tohle dělá dost dětí
c) jídla bych se vůbec nebála, často i nejedlíci ve školce jedí ![]()
ahoj,tak mě dr. výslovně doporučila dát dítě do školky jen v září max. říjen a pak až v dubnu či květnu a to má naše mimčo už 1 rok.neposlechla jsem a dcera chodila do vánoc jen na 4hod.Mladší měla díky tomu 2× atb.,tak starší je přes zimu ze školky odhlášena(šla do školky ve 3 a půl letech a nijak jí to neublížilo).Naopak vláčet se ráno do školky s oběma dětmi je někdy o nervy,mě nemá kdo hlídat.Taky, aby to nebral,že musí do školky neb je doma vetřelec
.
S jídlem a tím vším se časem srovná a přizpůsobí ostatním dětem.Jinak se přidávám k tomu,že řád ji taky prospívá.Já bych ho do školky dala s tím,že přes zimu bude doma,uvidíš.Nemusí být pořád nemocný
.
Maminky děkuji ![]()
Popřemýšlíme, viděla bych to jak radíte. Dát ho třeba na dva dny v týdnu a přes zimu by byl doma. Pokud mi ho vůbec vezmou.
Vím že předešlé roky hodně maminek odmítali, ale od září mají otevírat další „třídu“, takže teoreticky šance je. Uvidíme co řeknou u zápisu.
Nemocný teď nebyl už dlouho, ale první rok života jsme si zažili svoje, vystřídal snad všechna antibiotika co byly. Od loňského jara už ale nebyl téměř nemocný, krom nějakého nachlazení, které do dvou tří dnů přešlo. Ani jsme s tím nemuseli k doktorovi.
Můžeš zkusit posílit obranyschopnost organismu imunoglukanem-sirup.Já ho nasadila pozdě až v říjnu(nestačil zabrat)a dávat ho přes celou zimu.Ale známá a švagrová ho dávají od srpna a děti nemocné nemají.A to synovec loňský rok promarodil a hodně,měl chycené i plíce.Tak budu vychytávat příští rok a na tohle jaro už budem připraveni.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.