Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potrebovala bych radu. Syn má 2 roky a skoro 3 mesice a uz 4.2.2015 jsou zapisy do školky. CHtela jsem se zeptat jestli není na skolku ještě brzy? Bohuzel se mi nedari ho nejak presvecit aby chodil na nocnik nebo na velky zachod proste nechape co po nem chci, takze jsme plně na plenách
… s mluvenim to tak nejak jde poslední dobou se rozmluvil. Vím že by sel az od zari a ze se to asi vse do te doby nauci ale prijde mi ze je na to ještě rok cas… V kolika jste davali deti do skolek? a jak to zvladaly?
Až ve čtyřech první, zvládla bravurně, bez jediné slzičky, ve třech by to nedala. Druhá jde 3 a 9měsíců, tak tam nevím. Obecně mláďátka to zvládali hůř než ti starší. Ale záleží na dítěti. Ptáš se na názor, pokud by to bylo mé dítě, mohla jsem být doma, ve třech bych ho nedala.
Ahoj moje dcera byla na zapise ve dvou a pul letech ale nemela plenky vubec, mluvila velmi dobre a zvladala i jine veci.
Na tvem miste bych se zapisem jeste asi pockala.
pokud má teď 2 roky a 3 měsíce, tak v září nebude tříletý snad, ne? ![]()
Do školky bych ho nedávala ani v tom září - dokud opravdu nebude mít ASPOŇ ty 3 roky, čili to je - pokud dobře počítám - tak v listopadu…
K zápisu bych určitě šla, ale s tím, abych místo dostala pokud možno od těch 3 let - pokud ty jdeš do práce.
Pokud nejdeš do práce/nemusíš do práce - NEDÁVALA bych ani ve 3 letech, klidně bych počkala do těch 4 roků…ale pokud do práce ano, tak ve 3 letech - měla jsem to tak u obou kluků.
No tak za 8 měsíců to s velkou pravděpodobností dá
A pokud potřebuješ ve třech letech jít do práce, tak stejně asi nic jiného nezbývá. Na nočník se nejlíp učí, když je teplo. Starší to zvládl až o prázdninách před nástupem. Mladšího teď taky zkusím přihlásit, protože za rok se vracím do práce, spíš řeším, jestli bude místo.
Jo a mladší než tři roky u nás ve školce jsou, některé ze začátku pláčou (ale to i ty starší), tak po měsíci je to v pohodě. Myslím, že je to náročnější spíš pro ty učitelky. Naopak, pokud se budeš vracet do práce, myslím, že je dobré, aby dítě začalo chodit od září a pozvolna, třeba bez spaní.
Mmch starší to zvládl ve 2 letech a 8 měsících s přehledem (jak píšu, horší to bylo spíš pro učitelky, protože se třeba odmítal vyčůrat do těch jejich záchůdků, skoro nemluvil, ale pokyny vykonával a pokud něco potřeboval, domluvil se nějak neverbálně, ale je teda pravda, že on toho moc nepotřeboval). Brečel jen první den chvíli, pak byl doslova nadšený. A to teď máme nově diagnózu dětský autismus ![]()
@Markyi U nás bys to řešit nemusela, školka je tak narvaná, že přihlášky dětí, kterým do září nejsou 3, snad vůbec nepřijímají.
@Markyi no já k zápisu s dcerkou jdu a to je Adélka mladší. Moc naděje na to, že nás vezmou si nedávám, i když minulý rok byla situace velmi velmi příznivá. Dostali se i takto malé děti s tím, že ředitelka i učitelky doporučili nástup až tak od ledna. Všimla jsem si, že opravdu teď v lednu tam přibyly nové děti a kupodivu musím říct, že to tam zvládají. Učitelky u těch nejmladší jsou opravdu úžasné a s dětmi to umějí. Letos ale není tolik předškoláků, tak i volných míst bude méně (minulý rok to vyšlo, že byly plné 2 třídy jen předškoláků, letos je jen jedna…) Pokud jí nějakým zázrakem vezmou, tak počítám, že bych jí dala až tak od ledna, od dubna musím do práce, tak aby se trochu zajela. No a pokud jí nevezmou, tak možná zkusím nějakou dohodu v práci, že bych nastoupila až po prázdninách a nebo půjde do soukromé. Vzhledem k dojíždění a k tomu, že starší má školku v místě, by to byl dost velký logistický problém.
No a pokud nemusíš, tak bych počkala. Starší šla ve 3,5 letech a bylo to docela v pohodě. Ve třech by to bývala nedala nebo jen s velkými potížemi. U mladší spoléhám na to, že je celkově víc společenská a prostředí školky pro ní není úplně cizí.
Taky ted jdu s nejmladším k zápisu…do práce nastupuji už v dubnu, takže mu nic jiného nezbývá. Pokud bych ale, byla doma, tak bych dala stejně jako starší v ukončených třech ležech…starší téměř ve čtyřech a bez slziček a super… taky ale řeším pleny a věřím že se to zlomí ze dne na den jako u brášků…má jen na spaní a ven…neřekne si, musím myslet za něho…
Jsem na tom podobně, resp. syn je ještě o chlup mladší- jsou mu 2 roky a 1 měsíc, zápis máme v březnu, jdeme tam. Syn je zatím komplet na plenách, doufám, že to do září dá (zatím se s odplenkováním nijak nesnažím, nechávám na jaro). Mluví docela dost, ovšem spoustu věcí mu zatím rozumíme jen my
. Do práce musím nastoupit v prosinci, přesto bych ho nechala nastoupit už to září, chodil by samo po obědě (teda samozřejmě za předpokladu, že bude přijat a že učitelky nebudou proti mému postupu, ale u nás jsou teď běžně děti 2a 3/4 roku staré). Starší syn chodí letos první rok (začal tedy ve 4R, protože jsme se stěhovali, nehrotila jsem, když jsem ještě doma s mladším), na podzim měl jednu virózu za druhou, teď je to lepší, tak doufám, že by si i mladší odbyl to nejhorší „promoření“ v době, kdy budu ještě doma, abych pak po nástupu do práce nebyla furt na OČR. To zvykání si myslím, že nezávisí úplně na věku, ale hodně na povaze dítěte, starší trochu měl problémy, je stydlivější, nemá rád změny, mladší je jiná nátura, věřím, že ten tam vpluje hravě (už teď ho odnáším z šatny hysterického, že tam chce být taky
). A rozhodně u nás není pravidlo, že by malí brečeli, a starší ne.
Syn šel do školky ve 2 letech a 9 měsících. Odplenkoval se 2 měsíce před nástupem. Nástup do školky zvládnul naprosto v pohodě, bez plakání, když jsem odcházela, právě naopak, brečel když musel jít domů.
Dcerka půjde do školky od ledna 2016, to jí budou 2 roky a 2 měsíce.
Starší dcera nastupovala téměř ve 4 letech (narozena v prosinci), nepotřebovala jsem ji dávat dřív, byla jsem doma s mladší, a brávala jsem ji většinou po obědě. Mladší šla ve 3 letech (narozena v červenci), šla jsem do práce, zvládala to v pohodě, ale taky hodně pomohlo to, že tam měla sestřičku, chodily spolu, takže zvykání bylo snazší.
Bez plín asi do školky nemůže, takže jestli potřebuješ do práce, myslím, že je vysoká šance ho to ještě naučit.
Se zralostí obecně je to zcela o Tvých pocitech. Můj syn šel do školky ve 2,5 letech, sice do soukromé, ale přece, měla jsem prostě pocit, že mu děti prospějou a mně práce taky. Známá dala své dítě do soukromých jeslí v 8 měsících, to jsem málem odpadla. Nic není univerzální pravda.
Jestli nemusis do prace, tak bych nespechala. nejlepsi je pry od ctyr let, protoze do ctyr let veku se vyviji imunita ditete - to mi rikal doktor, ze matky ktere davaji deti driv jak ve ctyrech by nechal zavrit:-) no, ja dala dite do skolky od dvou a pul (byla jsem cela natesena do prace)-nejenze uz bych to neudelala, ten cas ti nikdo nevrati, ale taky furt marodil ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.