Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Píšete tady za ty peníze.. Uvědomte si, že podle předpisů je jedna chůva pro 3 až 5 dětí. Kam má dát ten zbytek, když někdo potřebuje na záchod zvlášť
Pokud tam není další osoba, může dojít k ohrožení bezpečnosti ostatních dětí. Jde většinou o malé děti do doby, než je vezmou do státní školky. Starší než 4 - 5 let v tom školním roce je tam málokdo.
Ve státní školce je pomocný personál, který má v popisu práce s tímto pomáhat a je pověřen náležitým dohledem.
@Pears206 I v tom máš pravdu. Já tam ale jednou s dcerou byla v koupelně před spaním a je to prostě masakr
nicméně ta varianta, všichni na malý záchod a moje dcera na nočník, mi nepřijde tak nereálná a když vyjdou ven a jedna se musí s dcerou jít zpět převléknout, tak to taky není žádná hitparáda. Ale nechci se o tom nějak zvlášť dohadovat, požádala jsem, nejde tak nejde no… Teď jen bych potřebovala uklidnit, že do Vánoc nebude na plenkách zase plně ![]()
Pracuji v soukromé školce, a to u těch nejmenších. Na WC chodíme hromadně, nicméně dětí se ptáme i průběžně během dne, zda se jim curat nechce. Ovšem když dítě řekne, ze se mu nechce, tak proste nechce. Násilím neposazujeme. Často se stává, že vyrazíme na zahrádku a do 10 minut se s někým vracíme zpět na toaletu, což vůbec nevadí, hlavně, že si dítě řekne. Máme tam 2leté děti bez plen a nehody se stávají zřídka. Plenu bych nedávala, ucitelce bych vysvětlila, že tomu ještě dáte šanci, aby to pro ni nebyl krok zpět, ale zároveň bych dceři vysvětlila, že už je velká holka a musí si říct. Pokud to ale bude trvat i nadále, tak ty ucitelky plenu chtít budou. Ono, soukromá školka má sice nadstandartni služby, ale učit na záchod si musí rodiče sami.
@Anonymní píše:
Pracuji v soukromé školce, a to u těch nejmenších. Na WC chodíme hromadně, nicméně dětí se ptáme i průběžně během dne, zda se jim curat nechce. Ovšem když dítě řekne, ze se mu nechce, tak proste nechce. Násilím neposazujeme. Často se stává, že vyrazíme na zahrádku a do 10 minut se s někým vracíme zpět na toaletu, což vůbec nevadí, hlavně, že si dítě řekne. Máme tam 2leté děti bez plen a nehody se stávají zřídka. Plenu bych nedávala, ucitelce bych vysvětlila, že tomu ještě dáte šanci, aby to pro ni nebyl krok zpět, ale zároveň bych dceři vysvětlila, že už je velká holka a musí si říct. Pokud to ale bude trvat i nadále, tak ty ucitelky plenu chtít budou. Ono, soukromá školka má sice nadstandartni služby, ale učit na záchod si musí rodiče sami.
Ale ona se tam dvakrát vyčůrá, doma si řekne vždy i babičce třeba nebo tetě. Na zlepšení měla jen tento týden, byly tři nehody, takže plenka. Malý záchod a pět dalších dětí doma k učení nemám bohužel ![]()
@Anonymní píše:
Ale ona se tam dvakrát vyčůrá, doma si řekne vždy i babičce třeba nebo tetě. Na zlepšení měla jen tento týden, byly tři nehody, takže plenka. Malý záchod a pět dalších dětí doma k učení nemám bohužel
Musíš s dcerou mluvit. Proč je tam najednou problém a pak řešit. Moje dcera byla soukromych jeslích od dvou let a sama si personálu rekla že jí vadí chodit čůrat hromadné. Tak chodila extra se „zavřenými“ dveřmi. Časem ji začalo vadit, že ji někdo cizí mimo rodinu utírá zadek, tak si kakání šetřila domu.
Ano, jsou malé, ale nejsou to mimina a lecco se s nimi dá vykomunikovat. Jen si člověk musí dát tu práci a mít trpělivost, dobrat se podstaty problémů.
@Anonymní píše:
Ale ona se tam dvakrát vyčůrá, doma si řekne vždy i babičce třeba nebo tetě. Na zlepšení měla jen tento týden, byly tři nehody, takže plenka. Malý záchod a pět dalších dětí doma k učení nemám bohužel
Podle mě se to srovná časem, je tam fakt chvilku. A je už velká.
V těch školkách, kde jsem byla já, je většinou pobyt venku na vybavené zahradě a záchod přístupný i z ní. Podle mě je to nejlepší řešení. Na procházky se chodí jen občas.
Intervaly v hromadném chození na záchod jsou malé, většinou jednou za hodinu, ale někdy i dřív. Třeba přes svačinou i po ní, před obědem i po něm.
@Svistice no chtěla by klid a víc času a to bohužel opět nezařidim. Doma jsme ji naučili, že má říct čůrat a když ji nikdo neslyší, tak křičet čůrat. I v šatně jsem ji to říkala. Já bych potřebovala prostě, aby ta učitelka ji řekla v klidu, že se jde ven a dojde si. Ale nemám na to páky ani kameru, abych viděla a slyšela, jak to probíhá. Dcera mi řekne, že jo, že čurala na záchod, což je pravda, před obědem a před spaním si došla, jenže to už je tam méně děti. Prostě mě to štve. A třeba se té plenky bojím zbytečně.
@Pears206 píše:
Podle mě se to srovná časem, je tam fakt chvilku. A je už velká.
V těch školkách, kde jsem byla já, je většinou pobyt venku na vybavené zahradě a záchod přístupný i z ní. Podle mě je to nejlepší řešení. Na procházky se chodí jen občas.Intervaly v hromadném chození na záchod jsou malé, většinou jednou za hodinu, ale někdy i dřív. Třeba přes svačinou i po ní, před obědem i po něm.
Ano, chodí každou hodinu. Máš pravdu, kompromis tedy jen na výlet do lesa nebo autobusem… Já teda věřila, že ten druhý týden už dá ![]()
@Anonymní píše:
Ano, chodí každou hodinu. Máš pravdu, kompromis tedy jen na výlet do lesa nebo autobusem… Já teda věřila, že ten druhý týden už dá
Autobusem v prvním týdnu v září? Podle mě je to blbost, nové děti by měly mít dostatečnou dobu k aklimatizaci, nejlepší je ta zahrádka, případně krátké procházky do okolí školky. Ten autobus až časem, kdy učitelky poznají, co mohou od koho očekávat. Právě čurací nehody v autobuse jsou nejhůře řešitelé a běžně se stávají i u školáků v nejnižších ročnících koncem školního roku. Dnešní sedačky jsou čalouněné, bohužel se to vsákne dovnitř. Ve starých autobusech to aspoň teklo dolů na podlahu.
@Pears206 ne to jedou až koncem září, to bych případně řešila stažením ze školky ten den.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.