Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj jestli je to normální to ti neporadím, ale syn mi přišel v úterý ze školky s tím, že mu paní učitelka dala facku.
Jsou mu 3 roky. Před týdnem přišel zase s tím, že ho plácla přes ruku.
Sama nevím, jak mám tohle řešit zda synkovi věřit nebo má jen bujnou fantazii. Protože většinou je za ten den tak nabitý dojmů, že mi nedokáže ani odpovědět na to jestli po obědě spal nebo ne.
Každopádně nad tím také přemýšlím a dost by mě mrzelo, kdyby ve školce uplatňovali tělesné tresty, ale momentálně nemám jak zjistit jestli syn mluví pravdu nebo si jen vymýšlí… ![]()
Ta druhá holčička jistě nemyslí nic doslova, jen si tak hraje se slovy, která zná.
Zkus zapátrat další den, jestli ji ta druhá holčička dcerku zase nemačkala a jinak se zkus zmínit učitelce asi… Nemyslím „bonzovat“, jen aby dohlédla.
Na školkové schůzce učitelka říkala, jak slyšela na schodišti povídat holčičku mamince, že zlobila, tak dostala na zadek.
Učitelka se zhrozila, že toto opravdu NIKDY nedělají. A já jí věřím.
@Ivulka88 Ty jo tak to je síla, to bych teda řešila určitě… promluvila bych s učitelkou.
Dcerku máš čerstvě ve školce, ono si každé dítě musí to své místo na slunci trošku „vybojovat“ a naučit se prosadit. Sledovala bych to a určitě dceru nabádej, že si to nemá nechat líbit.
Tak normální to není, ale nevyšilovala bych, normálně holku nauč, že když ji někdo bude trápit, má mu pevně říct, to se mi nelíbí, pokud nepřestane, má jít za učitelkou. Děti se učí sociální dovednosti, prostě holku nauč, aby se dokázala o sebe postarat, tím, že dá násilníkovi najevo, že tohle dělat nesmí a nebude. Vysvětli dcerce, že do školky chodit bude a rozhoduješ o tom ty a aní učitelka.
@zuzukobylka píše:
@Ivulka88 Ty jo tak to je síla, to bych teda řešila určitě… promluvila bych s učitelkou.
Já právě úplně nevím jestli se mi chce dělat dusno hned 14dní po začátku školního roku. Aby pak po synkovi nedupaly ještě víc. Každopádně to ve mě hlodá.. ![]()
@Ivulka88 píše:
Ahoj jestli je to normální to ti neporadím, ale syn mi přišel v úterý ze školky s tím, že mu paní učitelka dala facku.Jsou mu 3 roky. Před týdnem přišel zase s tím, že ho plácla přes ruku.
Sama nevím, jak mám tohle řešit zda synkovi věřit nebo má jen bujnou fantazii. Protože většinou je za ten den tak nabitý dojmů, že mi nedokáže ani odpovědět na to jestli po obědě spal nebo ne.
Každopádně nad tím také přemýšlím a dost by mě mrzelo, kdyby ve školce uplatňovali tělesné tresty, ale momentálně nemám jak zjistit jestli syn mluví pravdu nebo si jen vymýšlí…
No tak tohle bych resila okamzite, zeptala bych se, zda je to pravda nebo vymysl.
@Anonymní píše:
Ahoj. Dcera nastoupila do skolky.Vse vypadalo super. Vcera mi sama od sebe rekla, ze ji jedna holcicka mackala ruce, ze ji to bolelo a ze ji ta holka rekla, ze ji ve skolce nechce, protoze zlobi. Uplne me to zarazilo.Vim,ze asi o nic nejde, deti umi byt nekdy zle, ale proste musim na to porad myslet. Ucitelka dceru chvalila, ze je vse ok. Nevim, proc ji ta holcicka rika, ze zlobi. Proste me to mrzi, vzdyt je holka ve skolce jen chvili a uz slysim totoProsim uklidnete me, je to normalni, nemam nic resit?
![]()
Tohle bych neresila nebo ji rekla, at to te holcicce vrati, no…
V pondělí holka fňukala, že do školky nechce, protože ji jiná holka mačkala ruku. Včera fňukala, že nechce být doma, že chce být ve školce s učitelkami a ostatními dětmi. Jeden den s někým „ka“ druhý den zase „neka“. Už je předškolačka, ale řešila jsem „kluci mi boří hračky, kluci mě strkají, kluci mě bouchají“ už od tří let. Ptala jsem se učitelky, jestli si nevšimla, že by se nějak postrkovali nebo zda holka nevyvolává konflikty. Nepotvrdilo se nic, prostě občas se jí nechtělo, tak vzpomínala, proč tam být nemůže. Učitelka ji také chválila, že je veselá, komunikativní, společenská…no, šikanované dítě by se prostě tvářilo jinak ![]()
@Ivulka88 píše:
Já právě úplně nevím jestli se mi chce dělat dusno hned 14dní po začátku školního roku. Aby pak po synkovi nedupaly ještě víc. Každopádně to ve mě hlodá..
Tak nemyslim na učitelku naběhnout a začít po ní křičet, ale spíš bych se jí normálně zeptala, jeslti se něco nedělo, jestli malý zlobil, že ti tohle řekl a že nevíš, jak na to máš reagovat.
@Anonymní píše:
Ahoj. Dcera nastoupila do skolky.Vse vypadalo super. Vcera mi sama od sebe rekla, ze ji jedna holcicka mackala ruce, ze ji to bolelo a ze ji ta holka rekla, ze ji ve skolce nechce, protoze zlobi. Uplne me to zarazilo.Vim,ze asi o nic nejde, deti umi byt nekdy zle, ale proste musim na to porad myslet. Ucitelka dceru chvalila, ze je vse ok. Nevim, proc ji ta holcicka rika, ze zlobi. Proste me to mrzi, vzdyt je holka ve skolce jen chvili a uz slysim totoProsim uklidnete me, je to normalni, nemam nic resit?
![]()
Hele, tvoje starosti bych opravdu chtěla mít. Můj tříletý chodí a na hřišti vykládá rodičům, kteří aktuálně napomínají své dítě (Pepíčku nejezdi po hlavě na klouzačce, neházej písek na odtatní děti, ne..). „Ten ale neposlouchá, co? To je ale roš´ták“. Občas obmění sloník a použje výraz zlobí/zlobidlo/lump. Když si někdo nechce uklidit na hřišti nebo na zahradě hračky, komentuje to slovy „Máš tu binec“.
Taky občas kousne nebo strčí sestr, ona jeho, občas jí řekne, že je lumpice, popelnice, maso, žížala… co mu zrovna přijde vtipné nebo zajímavé. Jednou se nechal slyšet, že chce být ve školce jen s paní učitelkou, děti mají zůstat doma.
Ne, fakt nevidím nic hroznýho na tom, že jedno dítě řekne druhému, že zlobí. učí se teprve komunikovat a používají výrazy, které znají a snaží se je napasovat na podobné situace, ve kterých je slyšeli. Třeba si tvoje dítě vzalo nějakou hračku, co chtěla ta holčička a holčička si s tím poradila po svém a řekla té tvojí, že zlobí a nechce ji tam (asociace udělala něco, co se mi nelíbí = to je zlobení, když tu nebude, budu mít hračku pro sebe). ![]()
Fakt nedělej z komára velblouda.
@blumen promiň ale idiotské řešení. Budem děti učit ať se řežou navzájem
, místo konstruktivní komunikace.
@Pipilota Citrónie píše:
@blumen promiň ale idiotské řešení. Budem děti učit ať se řežou navzájem, místo konstruktivní komunikace.
Jo, tak je naucime zalovat ucitelce ![]()
@blumen psala jsem důrazně se ohradit a pokud to nepomůže poprosit o pomoc, lepší než učit ať se děti řežou navzájem.
@Pipilota Citrónie píše:
@blumen psala jsem důrazně se ohradit a pokud to nepomůže poprosit o pomoc, lepší než učit ať se děti řežou navzájem.
Tak rezanim si predstavuju neco jineho nez chytnout za ruku, ze. Ale branit se musi umet.
Ahoj. Dcera nastoupila do skolky.Vse vypadalo super. Vcera mi sama od sebe rekla, ze ji jedna holcicka mackala ruce, ze ji to bolelo a ze ji ta holka rekla, ze ji ve skolce nechce, protoze zlobi. Uplne me to zarazilo.Vim,ze asi o nic nejde, deti umi byt nekdy zle, ale proste musim na to porad myslet. Ucitelka dceru chvalila, ze je vse ok. Nevim, proc ji ta holcicka rika, ze zlobi. Proste me to mrzi, vzdyt je holka ve skolce jen chvili a uz slysim toto
Prosim uklidnete me, je to normalni, nemam nic resit?