Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
ditko 4roky za měsíc začalo chodit do školky. Vše OK, jen mám par technických dotazu na zkušené maminky ![]()
Za 1) ditko dnes po obědě při vyzvednutí hlásilo, ze vůbec nepilo neboť nemělo žízeň a nebyl čas-moje chyba? Mám lépe instruoval, aby pilo? Nebo na to odhlížejí učitelky?
Dekuji moc za pomoc a omluvte chyby za ne muze oprava v tabletu
![]()
1. říct v klidu učitelce, jestli by na něj nedohlídla, že pije.
2. u nás mají tahle malé děti maso krájené.
3. domluvit s učitelkou, aby dohlídla a rozhodovala se dle svého uvážení.
Také doporučuji všechny zmíněné připomínky řešit s konkrétní učitelkou.
1. u nás ve školce učitelka děti k pití sama pobízí (stejně jako je posílá na záchod před jídlem a před procházkou)
2. malým dětem učitelky maso krájí
3. s oblečením je to boj, u nás bohužel učitelky dost často nedohlédnou
kámošce se například stalo, že přišla pro dítě, bylo chladno a dítě venku jen v tričku… poprosila učitelku, aby na dítě dohlédla, za pár dní přišla pro dítě, venku vedro k padnutí (bylo to někdy v červnu, jak byly ty teplotní výkyvy) a dítě v mikině a čepici, uhnané a přehřáté ![]()
@Karleon ja bych se práve nerada hned od zacatku předvedla jako rypak, ale třeba to s těmi holinkami me zarazilo…
@chaarleene no o to mi jde to naše strestiprdlo je tak odvarene z deti, ze je schopné zapomenout botu (nadnesene) ![]()
1.říct uč. ať se občas zeptá jestli tvé dítě pilo. Nebo pokud nebude ona moct. Mají tam k dispozici na pomoc uklízečku ve třídě ty maji taky čas se zeptat nebo sledovat.
2. U nás se pro ty menší děti kraji i maso i některé přílohy, jako např. špagety, knedlik.
3. Uč. nebo i ta uklízečka, která pomáhá chystat děti ven asi dohlíží, ale teď s tema prdatama novýma to mají určitě těžší než se zajedou.
Já automaticky ráno podle pocasi co nechci, aby brali ven schovam do igelitky. Tj. u nás domluvený stav na věci v igelitce se nesahá.
A ráno jim v šatne ukazuju co si oblecou.
@Kelsey dekuju moc, to s tim schovaňim věci je super nápad, ráno to tak udělám
Jinak taky mám pocit, ze trochu nestíhají, je tam hodně novych..
Taky věci a boty schovávám. Zase mám problém, že si nepřevléká tepláky na zahradu a chodí tam v těch ze třídy. Říkám mu to každý den a stejně se nepřevleče. Má 3 roky, tak si to holt budou muset ošéfovat učitelky.
U nás tedy všechny tři problémy řeší učitelky. Dohlížejí na pití, pomáhají s krájením a i dohlížejí na oblékání, vždycky dětem řeknou, co si mají obléct, jestli i mikinu nebo stačí jen tričko.
Tak za mě jako učitelku.
Děti na pití upozorňujeme. Napít je posíláme, ale jestli dojde a každé dítě se napije, nejsme schopné kotrolovat. Kdy pijí s jistotu je sváča a oběd.
Maso - malým krájíme, předškoláci zkouší samy. Když nejde pomůžeme. Tak je to u všech činností.
Oblečení - vždy doporučíme, co si vzít na sebe. Kontrolujeme. Ovšem někdy se stane, že nám řekne, že nemá to či ono. Třeba ty holinky a než to dojdu překontrolovat, zastavím se u tkaniček, zipu, špatně oblečené bundy a prostě zapomenu.
@karolinkristin píše:
@Karleon ja bych se práve nerada hned od zacatku předvedla jako rypak, ale třeba to s těmi holinkami me zarazilo…
@chaarleene no o to mi jde to naše strestiprdlo je tak odvarene z deti, ze je schopné zapomenout botu (nadnesene)
U nás s oblíkáním přišla sama učitelka, že má malý jiné tričko, že se na procházce zpotil, měl při 22 stupních mikinu a bundu. Tak jsem se tvářila nechápavě, proč měl mikinu i bundu v takovém horku a prý maminky je občas potkají a stěžují si, jakto že dítě nemá vše co mělo připravené. Tak jsme se dohodly, že já nadávat nebudu a ať ho oblíkají dle situace, ráno je zima má bundu v poledne už nemusí.
Dekuju moc za reakce všem zítra máme schůzku tak uvidím co mi řeknou
@Kelsey Taky to tak dělám
Ani nejsme domluvení, ale protože v pytlíku jsou schované věci náhradní, tak učitelky automaticky sáhnou po oblečení, co se válí v poličce volně a neprohrabávají pytlík. A když je odpoledne tepleji než ráno, tak mikinu ve které přišel beru domů a má tam nachystanou tenkou mikču hned nahoře.
U nás na jídlo, pití a potřebu dohlížejí učitelky automaticky, pořád nabízejí a upozorňují, hlavně ty malé. Teda aspoň to tvrdí ![]()
Jinak dneska ráno slzavé údolí - jeden začal a už řvali všichni, jak to máte u vás?
@Lidym A vadí jim to, že je pak třeba od hlíny ve třídě? Protože já mám zkušenost i z jeslí, i teď ze školky, že je nepřevlíkají (pokud třeba není zima a nemá teplejší na ven). Když je sucho, teplo, tak lítají v jednom a jen když je po dešti a jsou mokří, tak převlečou po příchodu zpět do školky do náhradních tepláčků.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.