skolky v cechach

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2318
15.4.08 20:26

Eliška: no já hlavně nechápu to, že se ani, když je mokro, nepřezouvají 8O A jak to dělají v domácnostech? 3× denně vytírají? Nedovedu si to představit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17867
15.4.08 20:37

No přiznám se, já tu ještě v žádné čistě belgické rodině nebyla, maximálně ve smíšených rodinách, tam se všude přezouvali. Ale třeba i k dr. se chodí v botách, teď jsem byla u všeobecné rodinné dr. se Zuzankou a mj. se po ordinaci proháněly kočky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
16.4.08 13:10

Ahojky, tak ta pani, ktera hlida par deti, to tu mame taky. Rika se tomu Tagesmutter a je to vetsinou pani, ktera ma take dite a pak si pribira do sveho bytu jeste par jinych za penize a to je tak 5 euro na hodinu, takze pro nas to nepripada v uvahu, nebot to je nekolikrat vice nez skolka a ta tu taky zrovna levna neni.
Jinak docela me prekvapila Belgie, tak spatne to tu zase neni.
S tou samostatnosti ma Eliska pravdu, je tu uplne jina vychova, i kdyz si myslim, ze uz i v Cechach se to zacina menit podle vzoru Nemecka a jinych zapadnich zemi ( jako napriklad zakaz telesnych trestu - to i placnuti po rucicce) . Ono na vsem je neco dobreho i spatneho. Ale clovek zatim tady jeste porad pozna rozdil mezi ceskymi a nemeckymi detmi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
16.4.08 13:14

Ahoooj,
zrovna tento týden dostáváme samé odmítnutí za školek. Dali jsme 3 příhlášky, ze dvou nás odmítli. Do třetí nás vzali!!! Syn má 3.10. tři roky, já nestupuji zpět do práce, dítě potřebuji umístit na celý den a přesto sme se nevlezli:(
Začínám mít docela hrůůůzu, jak to bude s přijetím na ZŠ a Střední školy… je prostě moc dětí a místa /alespoň v Olomouci/ nepřidávají.
Tak pevné nervy, letos a dalších 5 let to bude asi mazec :lol:

Desire

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.4.08 13:16

Ad rozdíl mezi českými a německými dětmi - a nebude jim to pak ve škole třeba na škodu? Nebudou na vrstevníky třeba moc slušní? Neznáš třeba někoho se staršíma dětma? Je to fakt zajímavý, nechcete o tom, holky, napsat článek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
16.4.08 13:26

Napsat clanek si netroufam, nejsem moc dobra ve slohu a je to treba jen muj pohled na vec. Ale my uz se ocitli ted ve trech letech v neprijemnych situacich. Doted jsem syna ucila vecem, ktere se tu nedaji dodrzet a prikladem je napriklad jen piskoviste. Proste mi nezbyva nez mou vychovu trochu pozmenit a prizpusobit se tady te nemecke. JInak presne jak pises bude mit drive ci pozdeji vetsi problemy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.4.08 13:40

Desire: taky jsem si říkala, že bude pěkná rvačka na střední a pak na VŠ - jako za nás…

Nole: no třeba v Reflexu vychází každej týden rubrika Na vandru a prochází to tam redakční úpravou, takže bys nemusela mít strach ze psaní. Nejvíc přispívají studenti po výměnných pobytech, ale i lidi, co žijí dlouhodobě někde v zahraničí. Moc ráda to čtu. Ad pískoviště - můžeš to víc upřesnit, v čem ty rozdíly spočívají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
16.4.08 14:13

Lasicko, kratce o tom piskovisti. Priklad : synovi byl rok a pul a ja ho ucila pujcovat hracky, kdyz ho nekdo pozada a ze on se taky prvne musi zeptat, zda neco muze a pak si to teprve po svoleni vezme. Jenze dve ctyrlete holky si hraji i s jeho vecma, pak si prinesou sve veci a hraji si se vsim, jen mu synek nesmi brat ty jejich. Syn breci, ja zasahuji a rodice devcatek se jen divaji a rikaji, at si to deti prece vyresi mezi sebou. Ale pri takovem vekovem rozdilu to prece neni mozne. Nebo dalsi - nase sousedovic holka si hraje s nasim klukem a s jeho vecma,ona ma v ruce sve kulicky, kterych je asi dvacet. On chce taky jednu pujcit, one ne,prichazi maminka a rika memu synovi, ze kdyz to nechce pujcit, on to musi akceptovat. Ja v tom samem pripade bych ucila syna se delit. To jsou takove dva rychle priklady, co me napadaji.
Nebo treba ho ucim, ze kdyz ho nekdo placne ci ho zataha za vlasy, nema to oplacet, ale rict, ze se to nedela. On proste nesmi nikomu ublizovat, ale tady proste podle maminek vitezi ten silnejsi.
Ale mozna ze delam chybu ja, fakt nevim. Kazdopadne slysim casto deti jak tady odmlouvaji, jsou sprosti ci klidne maminku natahnou a to si proste mi kluci nedovoli. MOzna to je tim, ze parkrat dostali pres tu rucicku ci placnuto pres zadek..... Nevim, na druhou stranu mam tady ceskou kamaradku a ta souhlasi s nemeckou vychovou a podle ni delam chyby ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17867
16.4.08 14:33

Nole , má výchova se ubírá stejným směrem jako tvá :wink: a setkala jsem se s úplně stejnými problémy (na pískovišti, v mat. centru apod.) jako vy i v Čechách. Takový je holt život. U dalších dětí postupuju už trochu „drsněji“ :D - základem je bránit si svoje zájmy, pokud je osatatní nerespektují. A jsem ráda, že nejstarší dcera, vždycky ochotně půjčující vše a o vše přicházející, si už umí rozlišit, kdy lze být vstřícná a kdy je třeba ostřejší lokty. Je to smutné, ale dnes je situace taková. Nicméně bych chtěla, aby základní pravidla slušnosti měli jako základ osobnosti, to jednoznačně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
16.4.08 14:51

Tak to jsem rada, ze v tom nejsem sama… Akorat starsi syn je uz od prirody moc citliva povaha a tak mi je vzdy lito, ze se moc neumi branit. A ja ho asi jeste spatne k temto podminkam tady vychovavala a ted se to snazim zmenit, ale je to tezke. S mladsim si starosti nedelam, taky je tvrdeji vychovavany a umi se pro:,–(it. Ceho se desim, to jsou skoly. Co se tady porad ukazuje v televizich, jake nasili se tam deje, to je fakt desne. To snad taky u nas tak jeste nevypada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17867
16.4.08 14:57

Anička se tohle postupně naučila až mězi 4. a 5. rokem, když vlastně měla možnost si to ve školce vyzkoušet. Je ale pravda, že chodila do české výborně vedenéí mateřské školy, zařazené do programu Zdravá mateřská škola, kde je dokázaly učitelky vhodně usměrnit, to jí pomohlo. A teď tady v 1. třídě jásám, když mi řekne, že na ní někdo loudil svačinu nebo hračku a ona dokáže říct ne nebo si určit hranice (dokdy půjčí, kolik dá). Vím moc dobře, že není sobecká a rozdělí se ráda, ale v dnešní době je opravdu důležité nenechat se pošlapat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Efa
208
16.4.08 15:32

Ahoj Nole a Elisko,
moc rada ctu vase prispevky o vychove. Vychovu k „egoismu“ tu kolem sebe taky vidim a uz ted jsme s manzelem resili, jak Maxika vychovavat, aby byl hodny k jinym, rozdelil se, pomahal apod. a zaroven, aby se tu z nej nestal otloukanek. Musim rict, ze mi to dela opravdu starosti :(
Efa
""http://tac.families.com/ezb/1047042.png:http://tac.families.com/ezb/1047042.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
16.4.08 15:58
Eliška píše:
Ahoj, bydlím v Belgii a místním stavem školek jsem byla taky šokovaná. Kromě nevhodné stravy, plínek a počtu dětí na jednu učitelku (až 30) mnoho školek nemá zahradu, na procházky nechodí, jen vypouštějí děti na asfaltový dvůr bez jakýchkoli prolézaček apod, a to za každého počasí (učitelky jsou pěkně schované uvnitř). Jistě, jsou i školky lepší. Nicméně ve všech je problém s hygienou, neboť tady není zvykem se v budovách zouvat, takže děti chodí celý den, i v zimě, v botech, zouvají si je jen na odpol. odpočinek, přičemž se nepřevlékají. Mnohdy u starších školkáčků už odpolední odpočinek není. Plánovala jsem původně synka zapsat do belgické školky, a když jsem se šla podívat, na chodbě měli na asi šest tříd jeden záchodový kout (nikoli uzavřený záchod), radši jsem ho nechala doma - byly mu tři. Hodně jsme toho spolu dělali doma a jednou týdně jsem mu dopřála kolektiv na cvičení pro české děti, které jsem tu založila. Další rok šel do Evropské školy - české sekce její mateřské školy, kde je situace o něco lepší než v belgických školkách - počet dětí je velmi nízký, do třídy se přezouvají apod. S úrovní školek v ČR se to ale srovnat zatím nedá - myslím hygienou a vybaveností, ale snad se to časem zlepší. Myslím, že co se týče hygieny, je na tom Německo určitě líp.

Ono je asi těžké posuzovat takhle všechny školky - sestra dává v Bruselu synka do školky teď od ledna (bylo mu 2,5 roku) a musel být bez plen
obědy jim vaří, jen svačiny si musí děti nosit vlastní,
ve školce se přezouvají a na spaní mají pyžámko,
ven chodí i 2× denně, když je hezky a mají tam hřišťátko
a sestra si tedy na nic nestěžovala - ani na úroveň stravy, vybavení, hygienické zázemí, počet dětí ve třídě atd.

To jen aby nebyl dojem, že to co píšeš je běžný standard všude.
 Sandra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17867
16.4.08 17:05

To je skvělé, napsala jsem ti SZ. Taky nechci tvrdit, že to je standard všude, jen ze všech mých známých jedna jediná byla opravdu spokojená, ale všechny se shodly, že se nikde nepřezouvají. Od 2,5 let bez plen, to je tu myslím naprosto unikátní školka :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17867
16.4.08 17:08

sorry, nezobrazovalo se mi odeslání :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin