Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtěla jsem se váz zeptat.Mám 2,5 letého synka,chtěla bych ho od září dát do školky,jenže momentálně čekám druhé a má se narodit začátkem října.V září Ondřeje budu moci dát zatím jen na pět dní v měsíci a nevim jestli si stihne zvyknout.Máte stim některá zkušenos,byla jste v podobný situaci?Předem díky za odpověď.
Tak předně pokud máš termín začátkem října, tak v září budeš na MD a tudíž do školky může prcek bez omezení, jestli se nepletu.
No a na jednu stranu je lepší dát je hned, aby to nedávali do souvislosti s miminkem, ale na druhou pak po porodu v tomhle počasí by bylo lepší chvilku dítko nechat doma kvůli nemocem (a tím si projde asi každé dítě na začátku školy), takže těžko říct…
Já měla kliku, že v září v době nástupu (v září měla holk a3roky) jsem začínala 2 trimestr, takže doba na zvyknutí byla. Zvykla si v pohodě. Te´D není 4 týden a nejpozději od začátku dubna jde do školky (dala bych i dřív, doma jí to nesvědčí, ale v tomhle počasí se bojím nemocí - ale pak už to řešit nebudu, to by nesměla nikdy, šlo mi jen o toho vyloženě novorozence).
Asi jsem moc neporadila…Přeber si taky, jak to bude, jestli ti má kluka kdyžtak kdo vodit do školky (já vozila sama, vynechávala jsem školku kvůli poradnám, nechodila na celý den, auto na konci už pro mě bylo neúnosné, takže jsem přerušila nakonec nerada dobrovolně asi ve 40tt)…
Gabča
Gábino - děkoji za odpověď.Jedna možnos je že ho dám až za rok,o tom těď do přemýs šlím.V září na mateřské budu ještě s Ondrějem,protože jsem nezaměstnaná a ty dostávaj mateřskou až po porodu.
Nám dcerka nastoupila do školky, když byly malé necelé 4m. Co ho přihlásit a dát ho třeba 2m po porodu. . . Té naší větší byly teď teprve 3 a během týdne si zvykla na školku tak, že nemůže pochopit, proč zítra nejde. . .a ségru miluje, žádný potíž. . .
Také o tom přemýšlím.Dala bych ho až z jara,po všech těch virozách.Jak tu psala Gabča.Ty nemáš strach,že nakazí tu malou.
Kamarádka byla v prakticky stejné situaci, také měla velké obavy, jestli si kluk nebude spojovat „musení“ do školky s příchodem říjnové sestřičky, ale proběhlo to naprosto hladce. Záleží ovšem na tom kterém dítěti - na tvém místě bych to zkusila, moc netlačila na pilu, buď to půjde a tobě to hodně pomůže při péči o miminko, nebo to zkusíš znovu na jaře. Nemoci ze školky jsou problém, někdy velký, ale čerstvá miminka k nim nejsou moc náchylná, dají se držet alespoň bez přímého kontaktu s nemocným. Spíš počítej s tím, že školkáčci mají i po delší době krize, kdy najednou do školky zoufale nechtějí, a je pak problém zjistit příčinu - problém ve školce, žárlivost na sourozence a maminku doma, mají dost školkového režimu, prostě to zkoušejí… V tvém případě budeš možná náchylná přičítat to rovnou mladšímu sourozenci.
Byla jsem taky v podobné situaci. Starší kluk měl v září 3 roky (narozen v srpnu) a malá měla 4 měsíce. Do školky se těšil. Když ale poznal realitu začal stávkovat. Druhý týden v září to byla hrůza, ale po týdnu to už bylo dobré. Ale v říjnu i v listopadu byl nemocný - celkem ze školky vždy 10 dní. Jak šel pak do školky měli jsme hrozný boje. Příšerné protesty - větší než v září. Nejspíš poznal, že doma s maminkou a sestřičkou je dobře, tak se mu do školky nechtělo. Celý týden trvalo než to vzdal. Po druhé nemoci se to ještě víc vystupňovalo. Když jsme šli ze školky říkal, že se mu tam líbilo. Odpoledne už hlásil, že zítra tam nepůjde a při večeři mi to dokázal říct i stokrát. Ze začátku jsem byla tvrdá a neoblomná ale v tom listopadu jsem začala měknout a když onemocněl potřetí (opět pouze kašel, nic hrozného ale dejte tam kašlající dítě když jste na mateřské, to vám učitelky vyčiní!), tak jsem to vzdala. Druhý den ráno, co šel do školky, řval a nešlo z něho sundat ani pyžamo. Tak jsme přestali chodit. Těžko říct co mu vadilo - myslím si, že hlavně žárlil a chtěl být s námi doma. Nikdy si nenaříkal, že by bylo ve školce něco špatného apod. Jenže kdo to má vydržet…? Potřebovala jsem klid na mimčo a místo toho byl pořád řev a protesty. Tak jsme doma všichni a je to větší pohoda. Hodně záleží na vás co ustojíte. Taky samozřejmě na dítěti.
Zvažte taky jak máte školku daleko. Ze začátku tam asi bude jen do oběda a pořád běhat sem a tam je docela fuška. Já to musela obstarat sama - ráno i v poledne a je to dost zabijácké. Moc času mi z dopoledne nevyzbylo a když bylo holce 5-6 měsíců už nespala pořád a zkloubit její spaní s chozením do školky bylo náročný. Usnula mi v deset doma a když bylo půl dvanácté musela jsem ji budit a přesunout do kočárku - což se ji moc nelíbilo, protože by ještě chvíli spala ale v kočárku pak už usnout nemohla. To jsem se nějak rozepsala.
Zvažte a držím palce ať dobře rozhodnete!
Byla jsem taky v podobné situaci. Starší kluk měl v září 3 roky (narozen v srpnu) a malá měla 4 měsíce. Do školky se těšil. Když ale poznal realitu začal stávkovat. Druhý týden v září to byla hrůza, ale po týdnu to už bylo dobré. Ale v říjnu i v listopadu byl nemocný - celkem ze školky vždy 10 dní. Jak šel pak do školky měli jsme hrozný boje. Příšerné protesty - větší než v září. Nejspíš poznal, že doma s maminkou a sestřičkou je dobře, tak se mu do školky nechtělo. Celý týden trvalo než to vzdal. Po druhé nemoci se to ještě víc vystupňovalo. Když jsme šli ze školky říkal, že se mu tam líbilo. Odpoledne už hlásil, že zítra tam nepůjde a při večeři mi to dokázal říct i stokrát. Ze začátku jsem byla tvrdá a neoblomná ale v tom listopadu jsem začala měknout a když onemocněl potřetí (opět pouze kašel, nic hrozného ale dejte tam kašlající dítě když jste na mateřské, to vám učitelky vyčiní!), tak jsem to vzdala. Druhý den ráno, co šel do školky, řval a nešlo z něho sundat ani pyžamo. Tak jsme přestali chodit. Těžko říct co mu vadilo - myslím si, že hlavně žárlil a chtěl být s námi doma. Nikdy si nenaříkal, že by bylo ve školce něco špatného apod. Jenže kdo to má vydržet…? Potřebovala jsem klid na mimčo a místo toho byl pořád řev a protesty. Tak jsme doma všichni a je to větší pohoda. Hodně záleží na vás co ustojíte. Taky samozřejmě na dítěti.
Zvažte taky jak máte školku daleko. Ze začátku tam asi bude jen do oběda a pořád běhat sem a tam je docela fuška. Já to musela obstarat sama - ráno i v poledne a je to dost zabijácké. Moc času mi z dopoledne nevyzbylo a když bylo holce 5-6 měsíců už nespala pořád a zkloubit její spaní s chozením do školky bylo náročný. Usnula mi v deset doma a když bylo půl dvanácté musela jsem ji budit a přesunout do kočárku - což se ji moc nelíbilo, protože by ještě chvíli spala ale v kočárku pak už usnout nemohla. To jsem se nějak rozepsala.
Zvažte a držím palce ať dobře rozhodnete!
Naše Barča šla v pondělí do školky po cca 6 týdnech. Domlouvaly jsme se rovnou, že tam bude i spát (původně měla jít před týdnem, ale vylezl jí to ráno opar). K mému obrovskému překvapení to prošlo v pohodě a i tam spala (menší rados mi pak dělá následné usínání doma večer)…
Takže po pauze, kdy se narodila mladší, se tam vrátila bez problémů a rovnou na celý den…
Jedna paní tam ale měla se starší holčičkou problémy. Po narození mladší dcerky tu starší na pár dní v týdnu dávali babičkám a holčička pak do kšolky vůbec nechtěla…
Taky si myslím, že záleží na mnoha okolnostech…
Naši kluci jsou od sebe o 2 a čtvrt roku, takže z vlastní zkušenosti můžu říct, že:
Hodně štěstí ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.