Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojík všem,
mám takový dotaz. Moje dcerka Anička je rozena v říjnu 08. Jelikož je hodně šikovná tak nám bylo doporučeno jí zkusit dát už od září 2014 do školy. Jdeme ted v lednu 2014 k zápisu a pak nás čeká pedagogickopsychologická poradna. Zajímá mě zda nevíte zda máme nárok neplatit školné. Předškoláci toto školné neplatí jsou od něj osvobozeni. Dcerka by ale byla oficiálně předškoláček až od září 2014 jenže pokud v poradně řeknou, že do školy ano tak jí dáme.
Děkuji za info pokud měl někdo podobnou situaci. Je to totiž za ten školní rok dost peněz které by se ušetřili.
@mamulinka a teď školné platíte ne? takže by jste ho nechtěli platit dejme tomu od února? já myslím že to nepůjde.
@K-Black no ted se normalne platí já právě teď zjištuji zda ta moznost je
Já ho klidně budu platit dál a pokud v poradne reknou ano ze do školy tak at ho zpětně vrátí
I kdyz zacinam mit pocit, ze to fakt funguje tak ze v dovrseni roku dítěte v daném školním roku se to prostě neplatí, že nárok mít nebudeme ![]()
@mamulinka
no vy by jste si asi měli od toho ledna platit místo ve školce né?
čili to školné jak ostaní ![]()
@mamulinka já myslím, že vám nic nevrátí
a není to o věku. Já třeba u dcery neplatila 2 roky, první rok byla klasický předškolák, tak se neplatilo, a pak měla odklad. Teda doufám že se nepletu
už je to delší dobu.
Neplatí poslední školní rok jen předškolácí, ty děcka co mají odklad školné myslím od loňka platí, to říkali, že ty odkladové děcka zpoplatní, aby zamezili nesmyslným odkladům, mluvili o tom i v tv.
My máme teď myslím poslední rok, že platíme, holka musí mít odklad, že je v říjnu, tak příští rok by už platit asi neměla
.
Dcera platit bude, to, že ji dáte do školy o rok dříve, na věci nic nemění.
@Kelsey no tak to my mame stejnou situaci ted taky platim a neplatila bych pristi rok ale jestli to vyjde v te poradne tak dcerka uz do skolky nepujde. Takze jde o to zda se to nemuze posunout na tento rok
Ve skolce neni schopna me to ucitelka rici zda to lze proto tato diskuse
@mamulinka píše:
@Kelsey no tak to my mame stejnou situaci ted taky platim a neplatila bych pristi rok ale jestli to vyjde v te poradne tak dcerka uz do skolky nepujde. Takze jde o to zda se to nemuze posunout na tento rokVe skolce neni schopna me to ucitelka rici zda to lze proto tato diskuse
aha, tak snad to nějak půjde domluvit
a můžu se zeptat do té pedagogickopsychologické poradny jste šli sami, že dítě je šikovné nebo jak jste na to přišli?
@Kelsey učitelka ve školce nam to rekla, pak jeste mam kamaradku ucitelku a ta videla dcerku a tez rikala ze by ji dala
a do poradny nas poslou ze skoly uz jsem si to zjistovala. Jdeme v lednu k zapisu a pak si budu volat do poradny kde nas objednaji dcerka bude delat nejake testy a pak dostaneme vyrozumeni zda do skoly ano nebo ne. Ale sem rozhodnuta to zkusit ![]()
@mamulinka píše:
@Kelsey učitelka ve školce nam to rekla, pak jeste mam kamaradku ucitelku a ta videla dcerku a tez rikala ze by ji dalaa do poradny nas poslou ze skoly uz jsem si to zjistovala. Jdeme v lednu k zapisu a pak si budu volat do poradny kde nas objednaji dcerka bude delat nejake testy a pak dostaneme vyrozumeni zda do skoly ano nebo ne. Ale sem rozhodnuta to zkusit
aha jo já vyzvídám, že druhá dcera je 11.9. narozená, ona se učí vše hezčí a rychleji a je chápavější, jak starší, tak je mi pak líto ji pokud nebude třeba nechávat ve školce o rok dýl, tak ať vím, jak to funguje
@mamulinka píše:
ted taky platim a neplatila bych pristi rok ale jestli to vyjde v te poradne tak dcerka uz do skolky nepujde. Takze jde o to zda se to nemuze posunout na tento rok
nemůže. to, že se předškolák vzdělává bezúplatně, je dáno školským zákonem:
par. 133 odst. 2:
„Vzdělávání, které neposkytuje stupeň vzdělání, lze poskytovat za úplatu, která je příjmem právnické osoby vykonávající činnost dané školy nebo školského zařízení. Vzdělávání v posledním ročníku mateřské školy, v přípravné třídě základní školy a v přípravném stupni základní školy speciální se v případě škol zřizovaných státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí poskytuje bezúplatně.“
a rozdělení dětí do ročníků upravuje pro změnu vyhláška o předškolním vzdělávání:
par. 1a odst. 2:
„Předškolní vzdělávání má 3 ročníky. V prvním ročníku mateřské školy se vzdělávají děti, které v příslušném školním roce dovrší nejvýše 4 roky věku. Ve druhém ročníku mateřské školy se vzdělávají děti, které v příslušném školním roce dovrší 5 let věku. Ve třetím ročníku mateřské školy se vzdělávají děti, které v příslušném školním roce dovrší 6 let věku, a děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky.“
čili aby tys za dítě neplatila, muselo by být umístěné v posledním - třetím - ročníku mateřské školy, ale tam může být umístěno až dítě, které ve školním roce dovrší šest let (což tvé dítě nedovrší, to dovrší až na základní škole, pokud bude přijato).
jinak pro úplnost dodávám to, že i kdyby ti dítě po domluvě dali do TŘÍDY s předškoláky, tak to nic nemění na tom, že je ve druhém ročníku, protože „do jedné třídy mateřské školy lze zařadit děti z různých ročníků“ (tentýž paragraf téže vyhlášky, ale odstavec 3).
Dcera půjde ted taky v lednu 2014 k zapisu a pak do školy. Od září školné neplatíme ![]()
@AAlisek píše:
Dcera půjde ted taky v lednu 2014 k zapisu a pak do školy. Od září školné neplatíme
nj, jenže ty máš dítě o rok starší, než zakladatelka, takže do školy půjde v necelých sedmi, což je úplně jiný případ, že ano.