Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Přeji hezký večer,
prosím, máte někdo zkušenost s tímto parazitem? Právě jsme zjistili, že máme doma nakažené štěňátko.
Zítra se chystáme na veterinu, ale mám strach z přenosu nákazy na nás, hlavně pak na syna. ![]()
Zbytečně bych se nestresovala. Škrkavky jsou u psů (resp. štěňat) docela běžné a u lidí s běžnou imunitou (tzn. ne např. nakažení HIV nebo imunosuprimováni po transplantacích apod.) by si se škrkavkou i při případném nakažení měla imunita poradit.
Nevím, jak je syn starý, ale při běžném kontaktu se štěnětem (hlazení atd.) k nakažení nedochází - nejčastější případy nakažení jsou třeba z pískovišť, kde děti baští písek a hlínu, do které chodí na záchod psi/kočky…
Aby vajíčko škrkavky mohlo nakazit dalšího hostitele, musí na vzduchu „uzrát“ a to mu (na rozdíl třeba od roupa) trvá několik dní. Takže i kdybyste se dostali do kontaktu se štěněcím bobkem, tak se nenakazíte.
Jinak, séroprevalence v západní Evropě (tj. kolik lidí má protilátky proti nim v krvi) se uvádí i kol. 25 %, takže se s nimi ve skutečnosti velká část lidí během života setká, ale neonemocní, imunita škrkavku přemůže, než si toho kdo stihne všimnout. ![]()
@klamonožka Moc děkuju za odpověď. Jsem o něco klidnější. Synovi je pět, jsou z nich za ty dva dny, co ji máme, velcí parťáci. Držet je od sebe je nemožné. Ale má nařízeno mýt si víc ruce apod. Snad to bude stačit… Největší hrůzu má manžel. Stihl si o tomto od rána nastudovat kde co a asi to nejhorší…
Právě jsem doma vydezinfikovala kde co. Strašně mě to štve. Člověk se dobu těší na štěňátko a pak to zkalí něco takového…
Heleď, u těch štěňat je to vážně časté, pes se většinou nakazí jako štěně ještě od matky, buď ještě v jejím těle, nebo pak při kojení, a projeví se to u něj. Dospělý pes je také často nakažený, ale ta infekce se neprojeví, „spí“ uvnitř a ukáže se až třeba když fena zabřezne. Štěně si tou infekcí projde a pak už je zbytek života v pohodě.
A hlavně, brala bych s rezervou všelijaké „vyhrožovače“ na internetu, obzvláště takové, kteří hlásají, jak je červy promořená populace a jsou strašně nebezpeční
(a je zaručeně potřeba jít k nim na nějaké šarlatánské vyšetření magickým přístrojem, který za hromadu peněz „diagnostikuje“ tělo plné parazitů a pak za další hromadu peněz „léčí“). Byla o tom onehdá i reportáž v A dost (která je samozřejmě natočená velmi senzačně, jak je u tohoto pořadu zvykem, ale myšlenka je tam podaná pravdivě, alespoň co vím).
Když pominu fakt, že lidé dnes skoro žádné červy nemají (až na roupa), tak i kdyby měli, tak ti, co se vyskytují v našich zeměpisných šířkách jsou z většiny neškodní a lidská imunita je na ně zvyklá. Někteří se dokonce používají na léčení autoimunitních onemocnění, jako je třeba Crohnova choroba, umí to tu lidskou imunitu nastartovat správným směrem.
Takže klid ![]()
edit.: Tedy to štěně je samozřejmě nutné odčervit, to je jasné, ale je to rozhodně větší průšvih pro něj, než pro jeho lidské okolí.
Máme doma 3 týdny štěně z vyhlášené chovne stanice. Minuly týden o víkendu trochu kašlala. Byli jsme na očkováni, říkala jsem vete, zda nemůže mít skrkavky. To stěně bylo dle očkováku odcerveno. Včera jsme dali odčervovaci pastu a dnes plný bobek škrkavek. Takže bezva. Máme dvě malé deti, co všechno olizuji
. Co mám udělat, abych alespoň trochu zabránila možné nákaze? Děkuji za anonym.