Foto: Skvrny na parketách

Anonymní
17.7.26 15:49

Skrvny na parketách

Zdravím všechny, potřebovala bych radu, jsem v nájmu s dcerkou a pejskem a máme v bytě lakované parkety a stala se nám taková nehoda, máme malinký skládací dětský gauč a čistila jsem ho jedlou sodou, po vyčištění jsem ho dávala různě aby proschl a jak to vždy asi steklo do rohu gauče tak to obarvilo parkety, udělalo to tři čáry podél gaučíku, zkoušela jsem isopropylalkohol na kousíčku abych zajistila jestli to pustí a nic, nasálo se to do těch parket a teď nevím co s tím, nechá se nějak udělat pouze tenhle kousek aniž by se musela třeba brousit a lakovat cela místnost? Mám tu i skrvnu od pejska když udělal loužičku, vzala jsem to hubičkou a sedřela ty parkety, půjde to nějak zrenovovat? :roll:

Děkuji moc a ještě by mě kdyžtak zajímalo na kolik by vyšla oprava?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
266
17.7.26 16:50

Je jisté, že jsou ty parkety lakované? Možná na té fotce není dobře vidět, ale když jsme měli lakované, šlo o velmi silnou vrstvu laku s vysokým leskem a ta nepustila nic, maximálně co zateklo do spáry. U laku to bude oříšek, tam si netroufám radit.

V současnosti máme nikoli lakované, ale olejované - taky mají matný lesk, ale ne tak výrazný. U těch by to skoro určitě šlo vyřešit - používáme OSMO čistič, olej a vosk a touhle kombinací jsme zatím všechny fleky odstranili nebo sjednotili odstín a po vyschnutí nejsou vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
523
17.7.26 19:03

Taky se mi ty parkety zdají spíš navoskované, než nalakované. Souhlasím, že lak by dřevo uzavřel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79538
17.7.26 19:09

A já jsem dosud pořád nechápala, proč lidi nechtějí pronajímat byty lidem s dětmi a psy 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3742
17.7.26 20:02

Tiez si myslim ze lakovane niesu, nelesknu sa a z laku by si to v pohode zotrela.

Podla mna su bud voskovane, alebo olejovane. Problem je ze v oboch pripadoch sa to vsiaklo do dreva a je to v principe neriesitelne.

Obecne sa po zaschnuti s tym uz neda nic robit. Z dreva sa da odstranit beznym postupom iba to co je na povrchu, vsetko ostatne je ‚vecne‘.

Profesionalny postup (ale musis to vediet inak to zhorsis) je prebrusit drevo (jemne) aby si odstranila ochrannu vrstvu vosku/oleja, na to nastriekas cistic na drevo (podla toho co vytahujes musis urcit/namiesat spravne PH) a musis ho nastriekat tolko aby ho bolo dost a dostal sa to do dreva, ale aby drevo nezacalo pucat, na to das papierovu vreckovku (profici pouzivaju absorbent na olej) a prikrijes foliou na 24h. Po odstraneni folie a vreckovky/absorbentu nechas minimane 3 dni preschnut a nasledne aplikujes rovnaky olej/vosk aky je pouzity na ostatnych parketach… Je pravdepodobne ze ti vide trosku tmavsia farba ako ostatne parkety, to sa doladuje peroxidvym obkladom - na urcenie koncentracie a casu treba vela skusenosti.

Mozes skusit aj ‚babsku radu‘ s mokrou bavlnenou/lanovou utierkou a zehlickou - zehlis kym sa to nedostane do tej utierky, ale mne to nikdy nefungovalo. Niekto doporucuje aby nebola iba mokra ale aj mydlova, tak si vyber - ako hovorim mne to nikdy nefungovalo.

Doporucujem zverit profesionalom aby vysledok nebol este horsi ako sucastny stav (co sa moze velmi lahko stat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
17.7.26 20:04

Pronajímáme byty a ve dvou jsou parkety a takového nájemníka mít je noční můra, protože tohle jsou zničené parkety a ne běžné opotřebení.
No s kaucí se rovnou rozluč a pokud chodí občas majitel kontrolovat byt, tak se rozluč i s prodloužením smlouvy, ja bych tě po roce vypakovala a raději měla byt prázdný než tohle… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
17.7.26 21:55

Ja bych asi zavolala majiteli a proste se s nim domluvila co s tim. Jinak bych si tam dala asi nejaky koberecek nebo tak.Ja jsem v pronajmu a majitel mi menil koberce, nechal mi vybrat barvu, ja mu jen rekla, ze bych chtela nejaky tmavsi a obycejny, jednoduchy na urdrzbu.Mam tu stejne ale jeste treba v obyvaku koberecek a u vhcodovych dveri jeste kus toho origo koberce, aby se to neznicilo. Nehody se stavaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9176
17.7.26 22:47

Lak tohle neudělá…pokud byly parkety voskované, dá se místo lehce zbrousit a znovu navoskovat…např. tvrdý voskový olej Saicos či Osmo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3889
17.7.26 23:00
@stinga píše: Více

Takovým radím vždy, maš volbu? Máš! Pak nepronajímej. Jednoduché. Ale tu hypo ti pak holt nikdo zadarmo nesplatí, co? (Jo a sama pronajímám 8)
Parkety by měly flek i bez psa při sebemenší nehodě, nejsou očividně vůbec nalakované ani pořádně ošetřené. Pak stačí i jenom spadlá sklenička vína (i bez psa :D ) a je holt flek. To je tak když majitel šetří a pak prská

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3889
17.7.26 23:02

Zakladatelko, v nájemním bytě mám přesně z těchto důvodů pořádně nalakované parkety. Mám taky rybí kost. Tohle je potřeba zabrousit a opravdu pořádně nalakovat. Jinak je to k ničemu, je to jen otázka času, to dřevo takhle silně nasává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3889
17.7.26 23:08

A jenom dodám, když jsem dělala rekonstrukci, byly tyhle parkety sice voskované, ale už kdysi dávno, bylo to už sešoupané a taky samý flek. Tohle je nesmysl mít v bytě. I čistá vylitá voda mi na tom udělala flek. Při prvním vytírání se mi udělal hezky kolem kyblíku a nepustilo to :D
Takže jsem to nechala o pár mm zabrousit a nalakovat a byly jako nové. Tohle je u tohoto typu parket naprostá nutnost. Vosk impregnuje jen velice krátce a není to jako ochrana dostatečné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3889
17.7.26 23:28
@Heduš Homolková píše: Více

Tak to ani náhodou. Chtít za tohle strhnout kauci je nonsens. Je to běžné opotřebení odpovídající provedení podlahy. Tohle ti potvrdí každej podlahář. Řešila jsem to asi s 5 firmama na dřevěné podlahy a všichni mi říkali, že vosk nic nevydrží a lak je nutnost. Jinak prostě bude flekatá vždy. Ona ta renovace je totiž drahá jak prase.
Je mi fakt zakladatelky líto, majitel si jen šetřil kapsu a ty si do ní ještě kopneš. Ale penízky za nájem si každej shrábne rád, co? Ale hlavně ideálně zadarmo a o byt se moc nemuset starat, viď? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
18.7.26 00:27
@Jazmine píše: Více

Tak nevím, my si takhle sviníme vlastní parkety - děti na ně už načůraly, naslintaly, vylily zelenou barvu, pokapaly vodou, teď aktuálně na ně rozmazaly třpytkové lepidlo… ale při pravidelné údržbě se to všechno vždycky ztratilo. Pravda, chce to jednou do roka celé napustit voskovým olejem.

Když jsme v bytě pár let nebydleli, zadali jsme nájemníkům, aby v naší nepřítomnosti parkety ošetřovali, dostali k tomu materiál a návod. Pokud můžu soudit, snažili se. Je to práce navíc, člověku to vezme jeden víkend. Podávám to jako teambuilding ;)

Těžko říct, co dělat, když k údržbě nejsou instrukce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1467
18.7.26 01:10
@stinga píše: Více

Jak za to může ten pes nebo dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3889
18.7.26 07:44
@Klmarik píše: Více

No lak chraní i při zatíženosti podlahy (pády věcí na zem, prevence odštípnutí atd.) Kdežto vosk jen podlahu napustí. Fleky u toho hrozí vždy, pokud se něco hned neutře, podlaha je prostě daleko náchylnější. Tak mi to bylo řečeno před 10 lety, a teď koukám na google, že se na tom nic nezměnilo :D Než bych rok co rok lezla celý víkend po čtyrech, to to radši budu mít jednou nalakovaný :D
Upřimně, nájemník si platí nájem a tohle fakt není běžná údržba ani úklid, to bych se ti na to vyprdla. Tak snad jsi mu tyhle pracovní teambuildingové víkendy alespoň zohlednila v nájmu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný