Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky ![]()
chtěla bych se zeptat, jestli se i u vás objevuje tzv. „lekací efekt“. Našemu malému jsou 3 měsíce a někdy když spí nebo je unavený s sebou škubne a rozhodí se mu ručičky a nožičky. Někdo tomu říká „lekací efekt“. Mají je většinou novorozenci, když se vylekají. Napadlo mě, že se mu třeba uvolňují svaly, tak by to mohlo být tím?? Taky když má záchvat pláče a po chvíli se uklidní, má škubání v obličeji, respektive škubá hlavičkou. Že by od nervů?? předem moc děkuji
@geejitka Myslím,že v tomto věku je to normální, naše malá to dělala taky, ale pak to samo zmizalo, když byla věeší, tak kolem 4 měsíce. Ale ve 13 měsíci dostala epilepsii, kterou má dodnes, ale myslím, že tohle váš případ nebude. A nerada bych strašila, to fakt ne ![]()
@Jančakecalka jejda, nestrašte…snad to teda vymizí. Kolikrát se až leknu, jak s sebou škubne. Taky začal pištět, když se vyleká. Včera v noci jsem ho kojila a jak byl v polospánku, tak s sebou škubnul, leknul se a začal tak pištět, že mě z toho pískalo v uších. Ale piští z leknutí tak týden, dřív to nedělal. Tak snad ho to všechno přejde. Je to naše první mimi, tak je člověk ještě takový nezkušený a všechno ho vyleká…přeji vám mnoho zdravíčka a ať se máte jen a jen dobře. Děkuji za radu ![]()
@geejitka Nechtěla jsem vás polekat, ale nám prostě vznikla epilepsie takže jsem jí jenom zmínila, protože ne všecky epi záchvaty jsou tak drastické, jak se všude říká, ale některé nejsou ani moc znatelné, nebo se dítě jenom slabě třese a škube sebou, ale to opravdu není váš případ. Naše malá, kjdyž byla miminko, tak se taky toho škubnutí lekla, rozhodila ručky i nožky a nastal šílený řev a nejhorší to bylo právě při kojení, to s vámi souhlasím. Taky mi z toho pískalo v uších, ale opravdu to kolem 4 měsíce přestalo.
Děkuji za přání, věříme, že bude líp a dcerka bude zase jednou zdravá, bez záchvatů. ![]()
Zkus zabalovat do plenky hadrové. Svazat ručičky podel telička. Taky svazuju.
A lip spime
Je to mooro nebo morův reflex a je naprosto normální a do tří měsíců fyziologický. Pak by měl ubývat, protože se dítěti zlepšuje stabilita. S epúilepsií bych to naprosto nesrovnávala. http://www.maminet.cz/…rozence.html
Škubánív obličeji - to netuším. To se zeptej doktorky.
@Aladina píše:
Je to mooro nebo morův reflex a je naprosto normální a do tří měsíců fyziologický. Pak by měl ubývat, protože se dítěti zlepšuje stabilita. S epúilepsií bych to naprosto nesrovnávala. http://www.maminet.cz/…rozence.htmlŠkubánív obličeji - to netuším. To se zeptej doktorky.
Já jsem to nesrovnávala s epilepsií, jenom jsem o tom napsala ![]()
Na skubani ze spani nic divneho nevidim, ale skubani v obliceji by me zneklidnilo a probrala bych to s lekarkou a asi bych byla opatrna i s ockovanim
@aminkadf tak svázaný vůbec nevydrží. Musí mít ruce venku, jinak neusne. Zkoušela jsem
ale díky za tip ![]()
@rachel55 na očkování jsme byli už 2× a zatím vše v pořádku. (musím zaklepat). Ale raději se doktorce o tom zmíním. Babičky říkají, že tiky v obličeji jsou někdy normální. Ale pro jistotu se zeptám doktorky. děkuji ![]()
@Jančakecalka píše:
Já jsem to nesrovnávala s epilepsií, jenom jsem o tom napsala
Syn je taky epileptik, tak jsi mě asi víc zaujala. ![]()
@geejitka Tak jeste do zavinovačky a trochu víc utahnout
Když se hodne vstekáme a nechce byt v pleně, tak zabírá tohle… Zkus to, za to nic nedáš.
@aminkadf my už se do zavinovačky nevejdeme
máme takovou rychlozavinovačku a ta mu je malá. nejde utáhnout
Máme sice 3měsíce a něco málo přes týden, ale máme přes 8 kg a 70 cm. Ale díky za tip ![]()
Jéjda vy jste velky… no my budeme 4. mít mesic. zatim se do zavinovačky vejdeme, ale nevim na jak dlouho. Malej baští jak utrženej ze řetězu
![]()
@aminkadf jéé, tak to vy se za chvíli taky nevejdete
no my taky baštíme jak o život. Náš pediatr se mě pořád vyptává, jestli malého nedokrmuju sunarem, že tak rychle přibývá na váze…ale jsme fakt bio
Ale je to krásný pohled, když jim chutná, že?? tak hlavně, ať jste zdravoučcí a malej ať pěkně roste ![]()