Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, za posledni rok jsem delala asi 15 xkrat skubanky s makem, orechy a tvarohem jak ma kdo rad. Ze zbylych skubanku jsem druhy den udelala placicky a opekla.
Ale bohuzel jsem vyzkousela uz nekolik receptu z kucharek, internetu, ale porad to nejsou takove ty poctive jak od babicky…muzete mi prosim napsat jak delate skubanky vy a jake mate vychytavky?? Chtela bych zase zkusit nejaky novy recept, proste hledam ty nej ![]()
Nebo uz dnes ty potraviny nejsou tak poctive jak tenkrat a babiciny skubanky uz neudelam??
Uděláš:-) Brambory raději staré než nové, jaký varný typ to je ale nevím - máme vlastní. Uvařím, vodu sleju stranou, brambory lehce pomačkám. Zasypu moukou, někdo dává hladkou, někdo hrubou, já raději hladkou, zaleju trochou (cca 1/3) té slité vody, přikryji poklicí a nechám 15 minut tu mouku spařit. Pak rozmačkám a rozmíchám na jemno. Vychytávka asi jediná, při porcování - vlastně „škubání“ - si lžíci máčím v rozpuštěném sádle.
Moje babička dělávala zase polévku, slepičí, nudlovou - normální, nic speciálního. Nikdy, nikdy se mi nepodařila taková, jakou ji měla babička. Já myslím, že to jsou prostě ty vzpomínky na dětství - bezstarostnost a hlava v oblacích, tráva zelenější, nebe modřejší, polívky a škubánky chutnější.
Fakt bych tu polívku chtěla ještě ochutnat. ![]()
Já mám v plánu zkusit škubánky podle Haliny P. (pořad U Haliny v kuchyni). ![]()
@Virginia píše:Že…
Moje babička dělávala zase polévku, slepičí, nudlovou - normální, nic speciálního. Nikdy, nikdy se mi nepodařila taková, jakou ji měla babička. Já myslím, že to jsou prostě ty vzpomínky na dětství - bezstarostnost a hlava v oblacích, tráva zelenější, nebe modřejší, polívky a škubánky chutnější.
Fakt bych tu polívku chtěla ještě ochutnat.
Si počkám na recepty - já milovala škubánky ze školkové a školní jídelny. Pak mi je ještě posílal mamky kolegyně z práce. Mamka si od ní vzala recept a byla z toho taková lepší bramborová kaše
. Jako dospělá jsem zkoušela podle recptu z netu a nic moc.
@Virginia takový kultovní jídlo bylo u nás fazolačka s haluškama od babičky. Musela ji vařit na všechny rodinné akce a sešlosti. Nikdo jsme jí nikdy netrefil.
@Virginia Moje takhle dělala tvarohový buchty…mám od ní recept a stejně jsou JINÝ…možná je to troubou, ona měla starou plynovou…já elektrickou. ![]()
@Virginia No jo detstvi… pamatuji si jak mi bylo asi 13 let a sedela jsem u babicky v kuchyni a rikala jak to delas ja chci ten recept a napisu si to..babicka sahla no skrinky a podala mi uplne novou kucharku a ze se mam ucit varit podle ni…kdyz jsem zacela natahovat, tak nechapala..rekla jsem ji, ze je hodna, ale ze chci varit jako ona a o tom se nikde nepise
a od te doby mi az do mych 17 let musela chudak vikend co vikend diktovat ruzne recepty jak je vari ona…ale na skubanky jsem zapomela… svoji kucharku mam dodnes, uz varim zpameti, ale kdyz si nejsem jista, tak si v ni rada zase poctu
a vzpominam ![]()
Holky myslite, ze takhle budou jednou vzpominat nase vnoucata?? Bylo by to krasne ![]()
@histep Tak tahle jednoduse jsem je nikdy nedelala
Vyzkousim…dekuji ![]()
Právě, i s přesným receptem jsou ta jídla jiná, namátkou ještě třeba kyselá polévka, čočka s bílou omáčkou, vdolky s jahodovým sněhem, chodívali jsme tam každý pátek po škole na oběd.
Taky jsem přemýšlela, čím to je, že ta jídla nejsou stejná?? Tím, že vařila ve starých kamnech na ohni? Tím, že slepice na polévku běhala pět let po dvoře? Voda byla ze studny na dvoře a mrkev ze zahrádky?
Asi to všechno a ještě něco víc. Rozumem totiž nedokážu pochopit, proč jsou ta moje jídla podle stejných receptů jiná. Jediné vysvětlení je to stokrát něco v podobě vody ze studny při přípravě a desítky let staré vzpomínky, které to všechno obarvily narůžovo.
@histep ten recept je jednoduchý, budu ho muset vyzkoušet. Děkuji
@Virginia Asi vsechno dohromady a to, ze to na talirek chystala mamka/ babi. Clovek to jidlo jedl kazdy tyden a porad se nemohl dockat. Proste kouzlo lasky a domova.
Tak my škubánky děláme docela pravidelně, můžem se po nich utlouct. je to hodně v bramborách, nemají tolik škrobu jako kdysi a to těsto se spíš mazlá, než aby pořádně drželo. my je děláme z brambor od tety, ona hnojí jen hnojem a nepráškuje a je to hodně znát. a mouka už taky není co bývala, neobsahuje tolik lepku co kdysi ![]()
Holky, ja tuhle byla s malou u moji babicky na skubankach (babicce je 89let) a ptam se ji, jestli mi da recept, ze je miluju…babicka se zasmala a rekla, ze je dela z pytliku
-a to jinak hodne sama pece-skvele-a vari…takze za me jsou to taky vzpominky a detstvi…ja zboznuju babicky vanocku(a ta se mi nikdy nepovede) a ryzovy nakyp
![]()