Škubánky od babičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17013
31.12.14 08:50

Jojo, jak je výše psáno, prostě to jsou ty vzpomínky na dětství, nikdy neuvaříme stejně, chybí v tom to kouzlo, dělám škubánky dle receptu mého skvělého táty, ale prostě to není ono. A receptem to není, ani surovinama, je to tím, že je nedělá on :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25111
2.1.15 16:16
@Virginia píše:
Moje babička dělávala zase polévku, slepičí, nudlovou - normální, nic speciálního. Nikdy, nikdy se mi nepodařila taková, jakou ji měla babička. Já myslím, že to jsou prostě ty vzpomínky na dětství - bezstarostnost a hlava v oblacích, tráva zelenější, nebe modřejší, polívky a škubánky chutnější.
Fakt bych tu polívku chtěla ještě ochutnat. :)

Já mám zas takhle v paměti bramboračku od babi. A každý z naší rodiny ji miloval, babička ji uměla prostě takovou speciální. A řekla bych, že trik byl v tom, že kořenovou zeleninu si pěstovala na zahrádce, bylinky jako libeček a petrželka to samé, houby byly přinesené z lesa, jíšku dělávala na sádle z domácího prasátka a vodu měla ze studny. Z té studny chutnal výborně i obyčejný pigi čaj… takže u nás ta samá bramborajda bez šance. Nikdy od nikoho jsem už takovou nejedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25111
2.1.15 16:18
@histep píše:
Uděláš:-) Brambory raději staré než nové, jaký varný typ to je ale nevím - máme vlastní. Uvařím, vodu sleju stranou, brambory lehce pomačkám. Zasypu moukou, někdo dává hladkou, někdo hrubou, já raději hladkou, zaleju trochou (cca 1/3) té slité vody, přikryji poklicí a nechám 15 minut tu mouku spařit. Pak rozmačkám a rozmíchám na jemno. Vychytávka asi jediná, při porcování - vlastně „škubání“ - si lžíci máčím v rozpuštěném sádle.

A zeleješ tou slitou vodou brambory nebo tu mouku, co jsi nasypala přes to? Někdo radí, udělat v bramborách vařečkou díry a nasypat tu mouku do nich, aby se pořádně propařila. Mě to přišlo, že stejně ta mouka byla syrová. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25111
2.1.15 16:20

@nuchka Podle mě je to i o odrůdě brambor. Některé jsou prostě super. Třeba tchyňka má úplně geniální odrůdu. Jsou super jako přílohové i na kaši. A chutnají tak máslově, krémově. Prostě boží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21902
2.1.15 16:22

Ja sleju brambory, nasypu hrubpu mouku, priklopim a zatresu s hrncem. Necham par minut a pak mackam.
U nas se skubanky ji naslano, polite sadlem nebo maslem a kdo chce ma na taliri nakrajeny na platky cesnek, pripadne se taky mohou polit vyskvarenym spekem nebo skvarky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
2.1.15 16:49
@MartinaIrena píše:
A zeleješ tou slitou vodou brambory nebo tu mouku, co jsi nasypala přes to? Někdo radí, udělat v bramborách vařečkou díry a nasypat tu mouku do nich, aby se pořádně propařila. Mě to přišlo, že stejně ta mouka byla syrová. :nevim:

Slité brambory jen tak trochu pomačkám (2-3× hodně „řídkým“ šťouchadlem), ty díry do nich udělám taky, až na dno hrnce, zasypu moukou, zaliju vodou, ta musí být ještě vařící, přikryju poklicí a nechám 1/4 hodiny propařit. Syrová mi ta mouka nikdy nepřišla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25111
2.1.15 16:52

@histep Jasně, ale tu vodu naleješ na brambory nebo na mouku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
2.1.15 16:57
@MartinaIrena píše:
@histep Jasně, ale tu vodu naleješ na brambory nebo na mouku?

Na brambory nasypu mouku a celé to zaliju vodou, takže liju vlastně na tu mouku. Ale ono to proteče dolů a jak stoupá pára tak ta propaří tu mouku. Nevím jak líp popsat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25111
2.1.15 18:01

@histep Super, děkuju, zkusím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie