Škůdci a choroby na bylinkách

12.6.20 21:03

škůdci a choroby na bylinkách

Ahoj holky zahradnice, prosím rychlou radu, už jsem nešťastná z pěstování bylinek, už jsem jich kupovala několik a pokaždé mi je něco „napadne“. :zed: Jenže teď krásně rostou a je mi to líto vyházet. Přikládám fotky snad někdo poradí co s tím… Na tymiánu je asi plíseň nebo padlí, máta má nějaké divné skvrnky, a navíc ke všemu na petrželce jsou nějací zelení broučci, nevím jestli to nejsou mšice (ale to co si pamatuji z dětství od babičky ze zahrádky, tak si myslím, že ty měli delší nožičky :nevim:…) Moc děkuji za rady pokud někdo poradí čím postříkat jestli je tedy ještě nějaká naděje… :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10651
12.6.20 21:58
@ŠedáMišička píše:
Ahoj holky zahradnice, prosím rychlou radu, už jsem nešťastná z pěstování bylinek, už jsem jich kupovala několik a pokaždé mi je něco „napadne“. :zed: Jenže teď krásně rostou a je mi to líto vyházet. Přikládám fotky snad někdo poradí co s tím… Na tymiánu je asi plíseň nebo padlí, máta má nějaké divné skvrnky, a navíc ke všemu na petrželce jsou nějací zelení broučci, nevím jestli to nejsou mšice (ale to co si pamatuji z dětství od babičky ze zahrádky, tak si myslím, že ty měli delší nožičky :nevim:…) Moc děkuji za rady pokud někdo poradí čím postříkat jestli je tedy ještě nějaká naděje… :nevim: :think:

A na jakém stanovišti to pestujes? Jestli na balkoně, tak máta může mít nedostatek světla, moc vláhy. Na mšice bych použila berušky nebo postřik z výluhu kopřiv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
12.6.20 22:03

Ahoj,

to je na blkone nebo v kuchyni na parapetu? Pokud uvnitr, tak to hod ven, toto jsou venkovni rostliny.

Ale na balkone to nebude o moc lepsi, jestli si myslis, ze to to zachrani. Ja pestuju na balkone cele roky a TOHLE je bezny pohled. Z toho, co vidim, tak petrzel je napadena msicemi, klasika. Tymian je takto olezly, kdyz nema idealni podminky. Melo by na nej prset a vitr by ho mel poradne procechrat. Pak na to trpi mene, ale ne ze vubec.

Matu mam takto olezlou ke konci sezony vzdy.

Zakladem vseho je:

1. doprat bylinkam hodne velky kvetinac a zalevat je dostatecne, aby netrpely

2. bylinky by meli byt co nejvice vystavene povetrnostnim podminkam, t. j. dest a vitr, takze dobre misto je na zabradli balkona. Nejlepe vsak do zahonu v zahrade.

3. Skudce typu msice drzet v sachu napriklad strikaci flaskou a normalne ty mrchy z tech listu kazdy den sestrikat. NEEXISTUJE nic moc jineho, co je BIO a da se dat na bylinky.

4. na ostatni skudce jsem nikdy nic moc nevymyslela. Prene plati, ze takto napadaji skudi rostliny olabene. Takze paklize rostliny vypadaji takto a je to opakujucu se problem, delas neco spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
13.6.20 08:04

Já se zkusím přiživit.
Na kryté lodžii mám levanduli. Má poupata, ale těm začaly padat a černat hlavičky, co s tím?
Předloni mi totéž udělaly smilky. :( Ty tedy zahynuly úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí