Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, vím, že je tu spousta diskuzí o Duphastonu, ale nemůžu najít, co hledám. Stalo se některé, že byste měla po Duphastonu velice slabý menses, který trvala krátce? Snažíme se 6m. o druhé dítě, od prvního porodu( 1,5 roku ) to mám nepravidelné ( cyklus 26 - 45 dní ), první gynekoložka nic neřešila, že se to prý srovná. Přestoupila sem a druhá mi napsala Duphaston, mám ho první měsíc, menses přišel po 8 dnech od vysazení ( čekala sem, že to bude dřív ) a byl strašně slabý, vcelku bolestivý, spíš jako špinění, krev skoro žádná, trval 2 dny. Předtím jsem to měla sice rozházené, ale krvácela jsem normálně těch 4-5 dní. Test negativní. Co si o tom myslíte? Díky za odpovědi.
Nemám zkušenost s Duphastonem ale s Proverou, je to to samé a měla jsem to stejně. MS mi teda chodila 2 dny po vysazení (brala jsem 15-25DC) ale taky byla hrozně slabá, neměla jsem ani bolesti břicha jako běžně. Každopádně já už bych tohle na menstruaci nebrala, mě tedy menstruace nechodí sama od sebe téměř vůbec, takže je to ještě složitější. Ale cpala jsem do sebe ty hormony zbytečně, samozřejmě, že každý cyklus, který jsem léky brala, tak MS dorazila tak jak měla. Ale hned první cyklus bez léků MS opět nedorazila, po 2 měsících jsem šla na injekci a rovnou jsem se objednala do CARu, protože moje doktorka to prostě řeší nesmyslně. Doktor v CARu jen kroutil hlavou, že mi tohle doktorka napsala, aniž by mi udělala pořádné vyšetření (hormonální profil), ze kterého se zjistí, kde je problém. Zjistili mi syndrom PCO, zjistili, že přirozeně vůbec nemám ovulaci, tím pádem kvůli tomu mi nechodila MS. Takže místo Provery či Duphastonu beru na začátku cyklu Clostilbegyt a po kontrole folikulů dostávám injekci Pregnylu. Teď je to teprve druhý cyklus, MS má dorazit na Silvestra, tak jsem zvědavá, snažíme se taky o druhé dítko, přes rok.
Být tebou, nechala bych si opravdu udělat pořádné vyšetření, ať víš kde je problém. Navíc pokud Duphaston začneš brát moc brzy (před ovulací), tak se může stát, že ovulaci úplně zabrzdí a neproběhne, tím pádem nemůžeš otěhotnět. Pokud ti MS chodí, jen nepravidelně, spíš bych zkusila něco přírodního, kontryhelový čaj, kapky Gynex apod..
JA TAKY BERU DUPHASTON UZ DOCELA DLOUHO PROTOZE MI PO PORODU VUBEC ms NEDOCHAZELA.tED SE NAZIME O MIMI A UZ TO BUDE 7MESICU A PORAD NIC UZ JSEM Z TOHO TROSKU SPATNA.mAM PORAD STRACH ABY NA TO NEMEL VLIV TEN DUPHASTON I KDYZ MI DR RIKALA ZE TEN NAOPAK OVULKU PODPORUJE
Taky si říkám, čím to je, když první se podařilo hned a druhý ani za boha. A to sem to těch 5 měsíců nijak neřešila, dávali jsme tomu volný průběh, což vlastně děláme pořád a stejně nic. Teď už táhne na 9tej, psychicky jsem s tím tak nějak smířená, že bude jen jedno. A ovulka po Duphastonu, ani nevím, co si o tom myslet. Prosinec, leden sem ho brala až po ovu ( potvrzená testem 21,22,23 den cyklu, oba dva měsíce vyšla přesně ), no doktorce se nelíbilo, že jsem si užívání o pár dní posunula, protože taky věřím, že ji může zablokovat ( hodně žen píše, že by se měl brát po ovu, dokonce jsem našla v diskuzích i několik stejných názorů od lékařů ), únor jsem si ho vzala správně 17. - 25. den a ovu nikde. Takže pokračuju v testování, uvidím co tento měsíc, a když mi to zase vyjde všecko negativní, je to na pováženou. ![]()
@strminaa jsou to záhady…nám se první dítko podařilo hned, podruhé jsem taky otěhotněla hned ale o miminko jsme přišli…od té doby už je to víc jak rok a druhé dítko pořád nikde… ![]()
Takže březen, menses přišel správně ( 29 den cyklu) a ovulace od 12.tého. Kdyby to tak vydrželo, bylo by to fajn. Každopádně to vypadá, že Duphaston ovulaci posunul, takže tablety už nemusím brát v čase ovulace, a tudíž se případná blokáda konat nebude. No uvidím, jak to bude v dubnu. ![]()